HUTI ISPUNILI OBEĆANJE? Oštećena četiri podmorska komunikaciona kabla

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 21:50

„GLOB” (Globes) je saznao da su četiri podmorska komunikaciona kabla oštećena u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi.

ХУТИ ИСПУНИЛИ ОБЕЋАЊЕ? Оштећена четири подморска комуникациона кабла

Foto: Tanjug/AP

Tri meseca nakon što su Huti počeli da napadaju trgovačke brodove, jemenski pobunjenici su izvršili još jednu od svojih pretnji, ipše izraelski časopis „Glob“.

Kako se navodi, radi se o kablovima kompanija AAE-1, Seacom, EIG i TGN. Ovo izaziva ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta oseća u zemljama Zaliva i Indiji.

Procene su da je šteta na komunikacijskim aktivnostima značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu koji nisu pogođeni. Popravka tako velikog broja podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja prema procenama i uključuje izloženost riziku od organizacije Huti.

Telekomunikacione kompanije će biti prinuđene da traže kompanije koje će pristati da izvrše popravke i verovatno će im platiti visoku premiju za rizik.

EIG (European India Gateway) povezuje južnu Evropu sa Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE i Indijom. Podvodni kabl je položila kompanija Tyco arm Alcatel-Lucent po ceni od 700 miliona dolara i bio je prvi kabl koji se proteže od Velike Britanije do Indije. Akcije u EIG-u drži konzorcijum koji uključuje AT&T, Saudi Telecom, Verizon, i indijski Bharat Sanchar.

TGN Atlantik (TGN Atlantic) je postavio Tyco International 2001. i prodat indijskoj kompaniji Tata Communications 2005. za 130 miliona dolara. Kabl AAE-1 koji je takođe prekinut povezuje istočnu Aziju sa Evropom preko Egipta. Kabl, koji ima kapacitet od 40 terabajta u sekundi, povezuje Kinu sa zapadom preko zemalja koje pripadaju kinesko-iranskoj osovini, uključujući te zemlje i Pakistan i Katar.

Seacom kabl povezuje Evropu, Afriku i Indiju, kao i Južnu Afriku.

Viši rukovodioci u kompanijama za međunarodne komunikacije i podvodne kablove objavili su izveštaje o šteti na LinkedInu i Iksu.

en.globes.co.il

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)