NATO JAČA BORBENE GRUPE: Alijanska povećava broj vojnika se povećava sa 1.000 na 4.000 u svakoj jedinici!

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 02. 2024. u 21:06

DVE godine pošto je na samitu NATO pakta u Madridu, prvi sastanak NATO posle ruskog napada na Ukrajinu, kada je doneta odluka o jačanju borbenih grupa na istoku Evrope, Severnoatalnska alijansa je krenula u realizaciju ovog plana.

НАТО ЈАЧА БОРБЕНЕ ГРУПЕ: Алијанска повећава број војника се повећава са 1.000 на 4.000 у свакој јединици!

NATO Foto AP

Cela 2024. godine NATO će početi da pojačava broj vojnika na svom Istočnom krilu od Baltika do rumunsko-ukrajinske granice.

Borbene grupe koje su sad na bataljonskom nivou i brojnom stanju od 1.000-1.500 vojnika biće povećane na nivo brigade jačine 3.000 -4.000 vojnika.

Ukupno NATO na prostoru istoka Evrope ima 8 borbenih grupa koje će zbirno imati 30.000 vojnika, svaka borbena grupa imaće tenkove, borbena vozila pešadije, oklopna vozila točkaše, artiljeriju, ali i zalihe vojne opreme za kontinuiranu borbu do 7 dana dok ne stigne vojna pomoć i pojačanja.

Najdužu granicu sa Rusijom koju ima Finska u dužini od 1.340 km braniće Finska armija zajedno sa jednicama iz Skandinavije i SAD i to će biti jedina zna bez brobenih grupa, jer će fokus kompletne finske armije biti obrana granice.

NATO je poslednjih par godina od kada se pojačala tenzija sa Rusijom na istočnim granicama, a pre ruske invazije formirao multinacionalne borbene grupe u nekoliko zemalja članica u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Ovim snagama osim kopnene komponente pridružene su i mornaričke snage i avijacija od Baltičkog do Crnog mora. Kada je krenuo rat u Ukrajini, Severnoatlanska alijansa aktivirala je odbrambene planove.

Tad su Snage za brzo reagovanje povećane na 40.000 vojnika kojima podršku pruža 140 površinskih i podvodnih ratnih brodova i 100.000 američkih vojnika čija glavnina snaga je razmeštena trenutno u Poljskoj, Nemčakoj, Rumuniji i na jugu u Grčkoj baza Aleksandropulis na Egejskom moru koja je postala ključna baza za snabdevanje američkih baza u Rumuniji.

Foto Tanjug/AP

NATO alijansa je tri godine posle ruske aneksije Krima 2014. formirala četri multinacionalne borbene grupe, bataljonskog nivoa na Baltiku u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. Ove borbene grupe predvođene su bile kontingentima iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke i Sjedinjenih Država. Cilj grupa bio je manevar i spremnost za odbranu, kao i da potvrde transatlansku povezanost i spremnost, da ruski napad na jednu članicu zapravo predstavlja napad na ceo savez.

Uoči ruske invazije na Ukrajinu, ali i posle nje forimirane su još četiri dodatne borbene grupe u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj. Sa njima ukupan broj multinacionalnih borbenih grupa porastao je na ukupno osam koje se protežu duž istočnog krila NATO pakta od Baltika do Crnog mora uz granice članica NATO sa Ukrajinom. U cilju zaštite istočnog krila poslati su dodatni kontingenti borbene tehnike, ratni brodovi, avioni, dronovi….

Ono što treba dodati da se postojeće borbene grupe sastoje od zemlje domaćina i pridruženih članica saveznika, na dobrovoljnoj i rotacionoj osnovi. Borbene grupe su na vezi sa nacionalnim snagama odbrane zemlje domaćina u kojima su prisutne i sa njima izvode vežbe. Takođe svih osam borbenih grupa nisu identične njihov sastav je prilagođen geografskim zahtevima i potrebama zemalja koje su domaćini. Oni određuju potreban broj vojnika, sastav tehnike i program obuke.

Foto: Profimedia

BORBENE GRUPE NATO PAKTA

Estonija (TAPA) zemlja domaćin, komanda Velika Britanija. Sastav borbene grupe Danska i Francuska; Brojno stanje 1430 vojnika

Letonija (ADAZI) zemlja domaćin, komanda Kanada.Sastav borbene grupe Albanija, Češka, Italija, Crna Gora, Poljska, Slovačka, Slovenija i Španija; Brojno stanje 1.887 vojnika.

Litvanija (RUKLA) zemlja domaćin, komanda Nemačka. Sastav borbene grupe Belgija, Češka Republika, Island, Luksemburg, Holandija i Norveška. Brojno stanje 1.632 vojnika.

Poljska (ORZYSZ) zemlja domaćin, komanda Sjedinjene Američke Države. Sastav borbene grupe Hrvatska, Rumunija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Brojno stanje 1.033 vojnika

Bugarska zemlja domaćin, komanda Bugarska. Sastav borbene grupe Sjedinjene Američke Države; Brojno stanje trenutno 968 vojnika

Rumunija zemlja domaćin, komanda Francuska. Sastav borbene grupe Belgija, Poljska, Portugal i Sjedinjene Države. Brojno stanje 1.148 vojnika

Mađarska zemlja domaćin, komanda Mađarska: Sastav borbene grupe Hrvatska, Sjedinjene Američke Države. Brojno stanje 900 vojnika

Slovačka, zemlja domaćin, komanda Češka. Sastav borbene grupe Nemačka, Slovenija i Holandija. Brojno stanje 643 vojnika.

Četiri severoistočne brobene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj su pod komandom NATO preko Severoistočnog štaba multinacionalnog korpusa koji je smešten u Šćećinu u Poljskoj. Tu je i štab multinacionalne divizije u Elblagu u Poljskoj koji je postao operativan. Oba štaba međusobno koordinišu pripremu i obuku, kao i operativne planove borbenih grupa.

U oktobru 2020. formirana je multinacionalna dvizija Sever čiji elementi se nalaze u Adaziju u Letoniji, a ostatak jednica u Danskoj u Kraupu. Njihov zadatak je bliska saradnja sa borbenim grupama u Estoniji i Letoniji.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)