RAT U UKRAJINI: Ruska armija probija ukrajinski front; Abrams nestao u plamenu; Hladan tuš za Kijev: Nemaju pilota za F-16 (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

26. 02. 2024. u 07:22 >> 00:49

RAT u Ukrajini - 733. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска армија пробија украјински фронт; Абрамс нестао у пламену; Хладан туш за Кијев: Немају пилота за Ф-16 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski: Glavna tema sastanka u Parizu bila sve ono što nas jača u Evropi

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je na sastanku u Parizu posvećenom Ukrajini, kome je prisustvovao i koji je sazvao predsednik Francuske Emanuel Makron, glavna tema bila "sve ono što nas jača u Evropi, naša otpornost i sposobnosti". 

- Naravno, naši arsenali, naša sposobnost proizvodnje oružja, isporuka oružja Ukrajini i kontinuitet podrške - napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Dodao je ''da svaki gubitak Rusije i svaki poraz Rusije uči Rusiju i svakog drugog neprijatelja Evrope i slobodnog sveta u celini da agresija ne daje i ne može dati rezultate".

On je istakao da su saradnja i odlučnost - dva odgovora koja svako treba da da na pitanje okončanja rata i približavanja mira, zahvalivši svima koji rade za Ukrajinu na taj način i koji se bore za nju.

U Parizu je danas održan samit evropskih lidera posvećen Ukrajini, čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron.

Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini.

 

 

Putin: Specnaz će dobiti najmodernije naoružanje

Rusija će unapređivati Snage za specijalne operacije i njihov udarni potencijal, opremiti ih naoružanjem i opremom nove generacije, što je jedan od ključnih prioriteta za dugoročni razvoj vojske i mornarice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

 

Ruski ministar: Vojska dobija sve što zatraži

Ruska industrija brzo reaguje na zahteve vojske koji dolaze sa fronta, tenkovi se danas suštinski razlikuju od mašina od pre dve godine, izjavio je ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov u intervjuu „Rusija 1“.

Foto Tanjug/AP

-Zahtevi sa fronta se brzo rešavaju. Zato, ako se podsetimo oblika naoružanja i vojne tehnike iz maja 2022, pa čak i maja 2023 – i februara 2024, tehnika se veoma razlikuju jedna od druge, jer se stalno uvode nova rešenja, rekao je on.

-Pogledajte tenk! Jednostavno nećete znati o kakvoj se borbenoj jedinici radi: taj tenk, koji je čak bio prošao prvu modernizaciju i ono što danas izlazi iz pogona preduzeća – skroz se razlikuju, dodao je on.

 

Norveška pregovara o garancijama sa Ukrajinom

Ukrajina je počela pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma, saopštila je pres služba kabineta predsednika.

Ruska armija probija ukrajinski front (MAPA)

Ruska armija probija odbrambenu liniju Ukrajinskih oružanih snaga iza Avdejevke, zauzima Severnoje, zauzima deo Tonjenka i juriša na Orlovku.

Detalje prenosi telegram kanal Rvvoenkor, pozivajući se na izveštaje vojnika sa terena:

-Ruske trupe su brzim tenkovskim napadom uletele u istočni deo Tonjenjkija i tu stekle uporište.
 

Pod pretnjom opkoljavanja, ukrajinske oružane snage su pobegle iz zapadnog dela Severskog koji je ostao iza njih i šumskog pojasa južno od sela. Ruske jurišne jedinice su nastavile napad sa juga duž šumskog polja, koje se graniči sa jugozapadom sela.

Trenutno se čiste oslobođene teritorije i jačaju snage za dalje napade.

Oružane snage Ukrajine konačno su potvrdile gubitak Lastočkina i saopštile da ruske oružane snage jurišaju na Orlovku sa tri strane.

-Situacija u Tonjenjkuju je napeta, selo bi moglo da dođe pod rusku kontrolu u roku od nekoliko dana, zbog nejednakosti snaga, avijacije i artiljerije na ovom delu fronta, napisao je danas pripadnik Oružanih snaga Ukrajine.

 

Hladan tuš: Nemaju pilota za F-16

Isporuka američkih borbenih aviona za vreme propale letnje ukrajinske ofanzive ne bi promenila tok ove operacije, jer Ukrajina tada nije imala dovoljan broj obučenih pilota za upravljanje njima, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

FOTO: EPA

Obveznici posle odsluženja vojnog roka idu u rezervu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon o uvođenju vojnih obveznika u rezervni sastav nakon odsluženja roka za vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta.

 

Lastočkino u ruskim rukama

Oružane snage Ruske Federacije oslobodile su selo Lastočkino koje se nalazi zapadno od Avdejevke, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Foto printskrin youtube/inquirer.net

"Jedinice grupe 'Centar' oslobodile su selo Lastočkino i nastavljaju sa poboljšavanjem situacije duž čitave linije fronta", navodi se u saopštenju.

 

Potvrda ruskog ministarstva stigla je nakon što je ukrajinska vojska dva puta objavila informaciju o povlačenju iz pomenutog sela. Prvi put je ukrajinska strana ovo objavila 24. februara, međutim predstavnik operativno-strateške grupe "Tavrija" Dmitri Lihovoj izjavio je da su se ukrajinske trupe "povukle u zapadne obronke sela".

 

Podoljak ne razume zbog čega bi trebalo da pregovara o miru

Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je u intervjuu za španski list „Mundo“ da u Evropi ima mnogo glasova koji pozivaju Kijev da sedne za pregovarački sto s Moskvom.

Foto Tanjug/AP

-U Evropi se čuje mnogo glasova koji nas pozivaju da sednemo za pregovarački sto, ali ja nikada nisam razumeo i još ne razumem zbog čega, rekao je Podoljak.

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

Spaljen još jedan abrams (VIDEO)

Kako se navodi, tenk su najpre onesposobili upotrebom FPV drona-kamikaze, a potom i uništili ručnim raketnim bacačem pripadnici 15. motorizovane brigade

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Gubici ukrajinskih snaga do 1.175 vojnika

Ruske snage odbile su u prethodna 24 časa tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva ukrajinska oklopna transportera, četiri automobila, artiljerijski sistem M777 i stanica za kontrabaterijsku borbu;

Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete „storm šedou“ i pet raketa „hajmars“;

Ruska vojska uništila je lanser „nasams“ norveške proizvodnje;

Ruske snage odbile su sedam napada ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i dva kontranapada u DNR;

Foto Tanjug/AP

Na avdejevskom pravcu jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su selo Lastočkino i nastavile da poboljšavaju položaje duž linije fronta. Takođe je odbijeno šest kontranapada ukrajinskih snaga. U napadu je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika. Uništen je tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila, 20 automobila i haubica D-30;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 150 ukrajinskih vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, četiri automobila i stanica za radioelektronsko ratovanje;

Ruski PVO sistemi oborili su tokom proteklog dana više od 60 ukrajinskih dronova;

Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 145 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, tri automobila, artiljerijski sistem M777 i dva samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“;

Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, dva oklopna vozila, devet automobila, haubica D-20 i borbeno vozilo za sistem „grad“.

Pušilin: Cinična laž Zelenskog o gubicima VSU

Izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o gubicima Oružanih snaga Ukrajine je očigledna i cinična laž, cifra je znatno smanjena, izjavio je za Sputnjik lider DNR Denis Pušilin.

Foto Tanjug/AP

-Još jedna eklatantna i cinična laž Zelenskog. Čak i ako se pretpostavi da nije uzeo u obzir one čija su tela ostavili na bojnom polju, brojka koju je Zelenski objavio je znatno smanjena u poređenju sa stvarnim brojem poginulih vojnika ukrajinskog režima. Samo u bitkama za Artjomovsk, Marjinku i Avdejevku neprijatelj je izgubio mnogo više od 31 hiljadu koliko je on rekao, istakao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, namerno smanjujući broj gubitaka u redovima ukrajinske vojske Zelenski pokušava da smanji stepen nezadovoljstva među stanovništvom, posebno zbog prisilne mobilizacije koja je već postala norma u Ukrajini.

Zelenski je na konferenciji za medije u nedelju izjavio da je od februara 2022. godine poginula 31 hiljada ukrajinskih vojnika.

Nema kontakta, nema razgovora o miru

Nije bilo nikakvih kontakata između Moskve i Kijeva o mirovnom planu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu Zelenskog da Kijev namerava da preda Moskvi svoj plan rešenja na konferenciji koja je planirana da se održi u Švajcarskoj.

Foto: Profimedia

Istovremeno, ukrajinski predsednik smatra da se to ne može smatrati pregovorima.

Peskov je primetio da se, očigledno, radi o „tom čudnom ženevskom formatu – konferenciji na kojoj će se razgovarati o mirovnom planu Zelenskog“.

„Očigledno je bilo nekakvih razgovora o razvoju ovog formata, ništa više“, ocenio je on.

Lider DNR: Avdejevka je potpuno očišćena

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je Avdejevka potpuno očišćena i da se ruska vojska kreće dalje.

„Na osnovu informacija koje imam, polazeći do činjenice da je tamo već provereno dosta objekata i uzimajući u obzir da su naše jedinice već krenule dalje, onda jeste, Avdejevka je očišćena. Ali to ne znači da su je razminirana i da tamo nema nikakvih opasnosti“, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“ odgovarajući na pitanje da li je moguće govoriti o potpunom čišćenju Avdejevke.

Oružane snage Ukrajine izvele oko 40 udara u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska je tokom protekla 24 časa izvela 37 topovskih artiljerijskih udara po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je novinarima izvor upoznat sa situacijom, prenose RIA novosti. 

„Militanti zločinačkog kijevskog režima nastavljaju terorističke napade na levoj obali Hersonske oblasti. Ukrajinska vojska je juče, tokom dana, izvela 20 artiljerijskih udara na naseljena mesta na levoj obali Dnjepra. Sa nastupom mraka, militanti kijevskog režima su izvršili još 17 napada“, rekao je izvor.

Pušilin: Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara

Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Kirovski i Petrovski okrug grada i dalje se granatiraju iz pravca Ugljedara na marjinskom pravcu“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

„Ali uzimajući u obzir činjenicu da naši vojnici nastavljaju da se kreću… veoma računamo na to da neprijatelj u nekoj doglednoj budućnosti neće imati fizičku sposobnost da uopšte dobacuje do našeg grada“, naglasio je šef republike, preneo je Sputnjik. 

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Nova serija eksplozija odjeknula je tokom noći u Harkovskoj oblasti Ukrajine, javili su ukrajinski mediji.

Načelnik Generalštaba ruske vojske posetio zonu specijalne vojne operacije

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov posetio je komandni punkt 58. kombinovane armije Južnog vojnog okruga u zoni specijalne vojne operacije i uručio nagrade vojnicima koji su se istakli tokom operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Sputnjik. 

 

„Gerasimov je najistaknutijim vojnicima uručio Ordenje za hrabrost, medalje „Za junaštvo“ i „Za hrabrost“ i zahvalio im na hrabrosti i herojstvu iskazanom tokom ratnih dejstava“, navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

Kada vlasnik može da obiđe izdati stan?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu