AMERIKA PRETI IRANU: Odgovor na prodaju balističkih raketa Rusiji biće brz i ozbiljan (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 02. 2024. u 00:00

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena danas je uputila upozorenje Iranu da će odgovor međunarodne zajednice biti "brz i ozbiljan" ukoliko Teheran proda balističke rakete Rusiji.

АМЕРИКА ПРЕТИ ИРАНУ: Одговор на продају балистичких ракета Русији биће брз и озбиљан (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Na virtuelnom brifingu sa novinarima, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao da Vašington tek treba da dobije potvrdu da se iranske rakete nalaze u Rusiji.

Rojters je u sredu objavio, pozivajući se na šest neimenovanih izvora, da je Iran prodao Rusiji veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja.

-Iranci su očigledno ukazali da će isporučiti balističke rakete u Rusiju i nemamo razloga da verujemo da to neće učiniti. S naše strane, mi ćemo ovo pitanje staviti pred Savet bezbednosti UN, rekao je Kirbi.

On je dodao da će SAD uvesti dodatne sankcije Iranu, kao i da će o odgovoru na ovaj potez Islamske republike razgovarati sa saveznicima u Evropi i drugde.

Foto Tanjug/AP

Iranske isporuke od oko 400 raketa uključuju mnoge iz Fateh-110 reda balističkog oružja kratkog dometa, kao što je zolfagar, rekli su izvori iz Irana za Rojters.

Stručaci tvrde da je ova drumsko-mobilna raketa sposobna da pogodi ciljeve udaljene između 300 i 700 kilometara.

Jedan od izvora je rekao da su isporuke počele početkom januara, nakon što su se o njima krajem prošle godine dogovorili ruski i iranski zvaničnici.

Restrikcije Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz određenih raketa, bespilotnih letelica i druge tehnologije su istekle u oktobru, ali su sankcije SAD i EU ostale na snazi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)