ĐORĐINA VERNOST ZELENSKOM: Italijanska premijerka putuje u Ukrajinu na drugu godišnjicu rata te zemlje sa oružanim snagama Ruske Federacije

Milica Ostojić Specijalno za Novosti - Rim

22. 02. 2024. u 17:50

SRELI su se više puta u Ukrajini i Italiji, telefonskim razgovorima ne zna se broja, "u četiri oka" i sa slušalicom na uhu, potvrđivala se vernost italijanske premijerke Đorđe Meloni i njene vlade ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

ЂОРЂИНА ВЕРНОСТ ЗЕЛЕНСКОМ: Италијанска премијерка путује у Украјину на другу годишњицу рата те земље са оружаним снагама Руске Федерације

Lideri Ukrajine i Italije, Foto EPA

Otišlo je desetak tranši razne pomoći u novcu, naoružanjanju i s obzirom na to da je Italija sada predsedavajuća G7, Melonijeva započinje novi ciklus susreta odlaskom u Kijev, 24. februara.

U subotu, na "drugu godišnjicu ruske invazije", održaće se prvi sastanak G7 u 2024. godini. Put prve dame Italije, uklapa se i kao potvrda govoru Vladimira Putina o italijanskom doprinosu za Ukrajinu, ali i onom o pitanju ljudskih sloboda u Rusiji nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Antonio Tajani pozivao ruskog ambasadora u Rimu "radi razjašnjenja o smrti Alekseja Navaljnog".

Tako Melonijeva kreće u Kijev sa podosta poruka Rusiji, a kao prva uvek stoji podsećanje na obećanje "bićemo uz vas u Ukrajini sve dok je to potrebno", što potvrđuju svi njeni saveznici u vladi, a to će potvrditi i na prvom sastanku i ostali lideri G7, dok iz Palate Kiđi (vlade) iz diplomatskih izvora stiže objašnjenje i demantovanje "lažne naracije da je Zapad umoran". Interesantno je da osim tog deklarativnog pledoajea nema na radnom stolu italijanske vlade pitanja slanja aviona u Kijev.

Šefovi država i vlada uključiće se video-konferencijom sa direktnom vezom u Kijevu, sa Zelenskim, ukrajinski predsednik će govoriti oko pola sata posle uvodne reči italijanske premijerke, a potom će lideri G7 imati oko sat da iznesu svoja mišljenja.

Biće, očigledno, neizbežno da se govori i o smrti Navaljnog, a kako eksperti iz predsedničke palate podvlače, to je "znak slabosti ruskog režima". Ostaje pitanje da li će se u diskusiju G7 uvesti stav o ratu Izraela protiv Hamasa i o situaciji sa izraelskim zatočenicima.

Završna deklaracija lidera, međutim, odnosiće se samo na pitanje Rusija - Ukrajina, a suština je već definisana u G7 vlada u saglasju sa Komisijom u Briselu, s obzirom na to da Moska veruje da je "Zapad demotivisan i sa tačkama odustajanja kako propagiraju Putinovi simpatizeri u Evropi". Tako se Ukrajina vraća u centar pažnje u trenutku kada sa fronta stižu vesti o daljem napredovanju ruskih snaga, a Zelenski se žali na nedostatak municije i naoružanja.

Novi niz sankcija Moskvi

U SUBOTU će biti objavljeno i novo pooštravanje sankcija Rusiji s ciljem, kao je objašnjeno, "zatvaranja finansijskih kanala prema Moskvi", kao i "izlazak iz energetske zavisnosti od Rusije i odlazak ka trećim zemljama". Rečju, "biće pogođene kompanije i banke koje omogućavaju Putinovom režimu da nastavi, putem kombinacija, trgovinu energenata prema Zapadu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024