MAĐARSKA PODVUKLA CRVENE LINIJE: Ne odobravamo 13. paket sankcija Rusiji, ali nećemo uložiti veto

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 02. 2024. u 17:53

BUDIMPEŠTA neće uložiti veto na 13. paket sankcija Evropske unije Rusiji, zato što su tokom pripremne faze uklonjene sve tačke suprotne mađarskim interesima, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto, koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.

МАЂАРСКА ПОДВУКЛА ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ: Не одобравамо 13. пакет санкција Русији, али нећемо уложити вето

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, a kako prenosi TV M1, u takvoj situaciji nema smisla stavljati veto, iako Sijarto istovremeno smatra da će EU doneti lošu odluku, ne samo kad je u pitanju 13. paket sankcija, već i svi prethodni paketi sankcija.

Ministar je naglasio da su ograničenja mnogo više naškodila Evropi, nego ruskoj privredi, a ruski energenti kao i ranije pristižu u Evropu, ali preko trećih strana i po mnogo višoj ceni.

Sijarto je još istakao da Mađarska neće blokirati izdvajanje pet milijardi evra za potrebe oružja za Kijev iz Evropskog fonda za mir, ukoliko bude dozvoljeno da se njen udeo koristi za borbu protiv migracija ili u druge ciljeve koji nisu povezani sa oružjem.

Ministar je pojasnio da se pregovori oko toga vode u pravcu da u slučaju primene mehanizma „konstruktivne uzdržanosti“, Mađarska neće morati da finansira isporuku Ukrajini kako smrtnosnog, tako i nesmrtonosnog oružja.

Zvaničnik je takođe komentarisao i objave da šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen planira da ostane na toj poziciji još jedan mandat, ocenivši da se tokom njenog predsedavanja znatno pogoršala ekonomska i bezbednosna situacija u Evropi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)