SVET NA IVICI KATASTROFE: Dometi jubilarne 60. Minhenske konferencije o bezbednosti

Još više naoružavanja u Evropi, u kontekstu rata u Ukrajini, jedna je od glavnih smernica kojom će se povoditi zapadni saveznici tokom Minhenske konferencije o bezbednosti koja se održava od petka do nedelje.

СВЕТ НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ: Домети јубиларне 60. Минхенске конференције о безбедности

Foto: Tanjug

U najavama ovog skupa, preovladava atmosfera da je dalje naoružavanje jedini način suprotstavljanja Rusiji. Očekuje se da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatraži od zemalja članica da inteziviraju proizvodnju oružja i da ga dodatno dostave Ukrajini. Među ovim željama su i dronovi i borbeni avioni F16.

Istaknuto je da se 60. jubilarna konferencija u Minhenu otvara u situaciji kada je Nemačka pokrenula istorijsku modernizaciju svoje vojske, i kada smatra da je Ukrajina nedovoljno naoružana, naročito od strane Francuske. Izvori bliski samitu naglašavaju da se nemački ministar odbrane i vrlo uticajni političar Boris Pistorijus sprema da ponovo ukaže na to da NATO zemlje treba da se spreme za rat. U Nemačkoj otvoreno strahuju od mogućeg direktnog sukoba s Rusijom u istočnom krilu Alijanse.

Kao veliki bezbednosni izazov vidi se i rat u Gazi. Strahuje se i od povećanih napetosti u Indopacifičkoj zoni. Iz ugla organizatora, strah je prisutan i zbog toga što je Kina "sve sigurnija u sebe". Ruski uticaj u svetu se takođe posmatra kao pretnja, a s tim u vezi i serija nedavnih državnih udara u regionu Sahela, gde je francuski uticaj zamenjen ruskim.

Ističe se da će svet ove godine biti suočen s rastom geopolitičkih tenzija i ekonomskom nebezbednošću. Zabrinjavaju i nove forme konflikata koje prete svetu. Smatra se da je mondijalizam dosegao vrhunac i da kreće silaznom putanjom. Kao jedna od velikih pretnji po bezbednost vide se i velike migracije stanovništva koje izazivaju ekonomska situacija, ali i ratovi i klimatske promene.

Na Minhenskoj konferenciji, koja se održava uz ogromne bezbednosne mere, učestvuje oko petsto najviših zvanica iz celog sveta, među kojima pedesetak šefova država ili vlada, stotinak ministara i mnoštvo vojnih i bezbednosnih stručnjaka. Delegaciju SAD predvode potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku