MOSKVA PROTIV ULASKA JOŠ JEDNOG PREDSTAVNIKA ZAPADA U SB UN: Lavrov kritikovao namere Nemačke i Japana

I.S.

16. 02. 2024. u 17:26

RUSIJA je protiv ideje da spisak stalnih članica Saveta bezbednosti UN bude dopunjen još jednim predstavnikom Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji "Evromajdan: Ukrajinska izgubljena decenija".

МОСКВА ПРОТИВ УЛАСКА ЈОШ ЈЕДНОГ ПРЕДСТАВНИКА ЗАПAДА У СБ УН: Лавров критиковао намере Немачке и Јапана

Foto: Tanjug

 On je dodao da je Rusija obavestila Indiju i Brazil da je neprihvatljivo da još jedan predstavnik Zapada uđe u SB UN.

- Nemačka i Japan žele da uđu u SB zajedno sa Indijom i Brazilom. Neće uspeti - naveo je Lavrov i podsetio da je sadašnji sastav SB formiran dok posledice dekolonizacije još nisu bile u potpunosti realizovane i dodao da je sada situacija na svetskoj sceni radikalno drugačija i da bi reforma SB trebalo da eliminiše istorijsku nepravdu i omogući pravično predstavljanje državama u kojima živi većina svetske populacije, a koje se nalaze u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Lavrov je istakao da je, prema ruskim podacima, EU preporučila Ukrajini da se osloni na oružje dugog dometa koje bi, kako je rekao, trebalo da "dođe do srca Rusije". Kada je reč o mirovnim pregovorima sa Kijevom, istakao je da je sada potez na ukrajinskoj strani, zbog toga što predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski mora prvo da poništi svoju uredbu kojom se ukrajinskim zvaničnicima zabranjuje i da otpočnu pregovore sa Moskvom.

Lavrov je ponovio da je sporazum o primirju između Rusije i Ukrajine postignut pre gotovo dve godine, u aprilu 2022, ali da su SAD, kako je rekao, jednostavno zabranile Zelenskom da ga potpiše, iako je to bilo dogovoreno. Zelenski je 2022. godine doneo odluku kojom se iz mirovnih pregovora isključuje ruski predsednik Vladimir Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!