NEMAČKA GUBI STRPLJENJE: Pistorijus se hitno oglasio - To treba da se desi sada!

Tanjug

15. 02. 2024. u 09:10

PLANIRANO pridruživanje Švedske NATO-u kasni i treba da se desi sada, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

НЕМАЧКА ГУБИ СТРПЉЕЊЕ: Писторијус се хитно огласио - То треба да се деси сада!

Foto: AP Photo/Michael Sohn

- Svako dalje odlaganje opterećuje strpljenje svih - rekao je Pistorijus novinarima uoči sastanka ministara NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi, a očekuje se da će mađarski parlament ratifikovati zahtev Stokholma krajem ovoga meseca.

Ministri odbrane NATO-a sastaju se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu. Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanju sredstava za nove odbrambene planove Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini.

U sedištu NATO-a u Briselu u sredu se sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, predvođena SAD-om, da bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će danas razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim članicama Alijanse i Kanadi.

Stoltenberg je istakao da se ove godine očekuje da će 18 članica Alijanse potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo