BELORUSIJA O SRAMNOM POTEZU KANADE: Odbijanje Otave da izruči bivšeg esesovca nije izdvojen slučaj

Novosti online

14. 02. 2024. u 16:14

MINSK se negativno odnosi prema odbijanju Kanade da izruči bivšeg esesovca Jaroslava Hunka Rusiji izjavio je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz i naglasio da je to ozbiljno globalno pitanje.

БЕЛОРУСИЈА О СРАМНОМ ПОТЕЗУ КАНАДЕ: Одбијање Отаве да изручи бившег есесовца није издвојен случај

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

„Smatramo da ovo nije običan i izdvojen slučaj, već ozbiljno globalno pitanje. I trebalo bi da se tiče cele ugledne svetske zajednice“, rekao je Glaz.

Istovremeno je primetio da Minsk ne gaji nikakve iluzije.

„Sasvim je očigledno da će kanadska vlada, na svoj uobičajeni način, veštački odugovlačiti i smišljati svakakve izgovore i opravdanja kako bi prikrila ovakve nacističke zločince. Na primer, naš zahtev kanadskim vlastima da izruče nemilosrdnog učesnika masakra u beloruskom Hatinju Vladimira Katrjuka ostao je bez odgovora. Njegovo suđenje, iako u odsustvu, inače, odvija se ovih dana u Minsku“, rekao je portparol.

Prema njegovim rečima, „Hunkin slučaj će postati još jedan pokazatelj zvanične Otave, koja sebe naziva pravnom, civilizovanom državom, ali istovremeno decenijama skriva čitavo leglo lica čija su krivična dela dokazana i ne podležu zastarivanju“.

Glaz je dodao da Minsk ima „veoma negativan“ stav prema odbijanju Kanade da izruči Hunku.

„Sećate se da je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije bilo jedno od prvih koje je reagovalo na eklatantno odavanje počasti ovom nacističkom zločincu u kanadskom parlamentu. Mi to i dalje pažljivo pratimo i nećemo zaboraviti na ovo pitanje“, rekao je on.

Glaz je istakao da će „Belorusija nastaviti da dosledno sledi put zaštite istorijske istine i pravde“, uključujući i u okviru istrage krivičnog slučaja genocida nad stanovništvom zemlje tokom Drugog svetskog rata.

„A u godini obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Belorusije od nacističkih osvajača, tema pravde i zaslužene kazne saučesnika fašizma, tim pre ne može ostaviti ravnodušnim nijednog Belorusa“, ​​zaključio je on.

U utorak je Kanada odbila da izruči Rusiji bivšeg esesovca Jaroslava Hunku, kojem je aplaudirao parlament te zemlje, a vlasti su kao razlog navele nepostojanje bilateralnog sporazuma o ekstradiciji, saopštio je za Sputnjik izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!