PROPALA DEFINICIJA SILOVANJA: Države članice EU nisu uspele da se dogovore oko toga šta tačno predstavlja nasilni seksualni akt

DA li je francuski predsednik Emanuel Makron zaista protiv toga da se silovanje kažnjava evropskim zakonima?

ПРОПАЛА ДЕФИНИЦИЈА СИЛОВАЊА: Државе чланице ЕУ нису успеле да се договоре око тога шта тачно представља насилни сексуални акт

Foto: Goran Čvorović

Internet se u Francuskoj usijao tim povodom, a sve je počelo posle nedavnog objavljivanja posta na društvenim mrežama levičarskog evroposlanika iz ove zemlje Rafaela Gliksmana.

- Evropski skandal: Emanuel Makron je upravo uspeo da isključi definiciju i kriminalizaciju silovanja iz evropskog zakona o nasilju nad ženama. To je sramota za našu zemlju, Francusku, i poraz za ženska prava u Evropi – napisao je Gliksman i izazvao buru reagovanja.

Da li su učesnici na društvenim mrežama, i sam Gliksman, loše interpretirali šta se zaista dogodilo, tema je koja ovih dana zaokuplja francusku javnost. Neki su, čak, išli dotle ističući da za zvanični Pariz "silovanje više nije zločin."

Gliksmanov post lajkovan je više od 400.000 puta. I on nije bio jedini u ovakvim komentarima.

- Da li mislite da je seks bez pristanka silovanje? Za Makrona, nije. Sa svojim saveznikom Viktorom Orbanom, torpedovao je evropski tekst za borbu protiv nasilja nad ženama uklanjanjem zajedničke definicije silovanja. Makron na strani agresora, u Francuskoj kao i Evropi – dodala je Gliksmanova koleginica i kopredsednica Ujedinjene evropske levice u EP.

DOGOVOR ILI IZNENAĐENjE

Definicija silovanja se trenutno razlikuje od zemlje do zemlje. Tako, na primer, jedno od najstrožih, švedsko pravo, smatra silovanjem svaki seksualni akt za koji nije postojao eksplicitni dogovor. Francuski zakon, na primer, silovanjem smatra seksualnu penetraciju ili oralno-genitalni akt počinjen nad osobom uz nasilje, prisilu, pretnju ili kao iznenađenje.

Ove reči prenete su nebrojeno puta preko društvenih mreža, uglavnom uz komentare kojima se izražava indignacija. O čemu se, zapravo, radi?

Evropski parlament i zemlje članice EU posle dugog pregovaranja pronašle su pre nekoliko dana sporazum za direktivu protiv nasilja koje se čini nad ženama, a cilj je da se između ostalog povede zajednička borba protiv sakaćenja genitalija, nasilnih venčanja, nesaglasnog prikazivanja intimnih fotografija i širenja nasilja preko mreže. Zakonodavstvo ima za cilj da žrtvama pruži bolju pravnu zaštitu.

Iz ovog teksta, na zahtev više zemalja, među kojima su bile Francuska, Mađarska, ali i Nemačka, izbačen je paragraf koji navodi da je silovanje izostanak saglasnosti za seksualni čin. Objašnjeno je da je ovo protivljenje isključivo pravne prirode.

Pomenute zemlje smatraju da, imajući u vidu da EU nema nadležnost po ovom pitanju, tekst rizikuje da ga evropsko pravosuđe odbije u slučaju žalbe. Sličnu primedbu imala je i pravna služba Evropskog saveta. S druge strane, za ovu definiciju bile su zemlje kao što su Belgija, Grčka, Italija, Luksemburg, Španija ili Švedska.

Mnogobrojne nevladine organizacije, poput "Hjuman Rajts Voča" ili "Amnesti Internešenala" protestovale su zbog toga što su se određene države protivile harmonizovanju zajedničke evropske definicije silovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)