ŠTA SU VOJSKE NAUČILE IZ RATA U UKRAJINI: Sukob izbacio u prvi plan novo oružje, kao i promenu vojne doktrine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 21:14

ISKUSTVO borbi u Ukrajini počinje da utiče na obuke Oružanih snaga drugih zemalja, navodi časopis The Military Balance 2024 koji objavljuje Međunarodni institut za strateške studije (International Institute for Strategic Studies — IISS).

ШТА СУ ВОЈСКЕ НАУЧИЛЕ ИЗ РАТА У УКРАЈИНИ: Сукоб избацио у први план ново оружје, као и промену војне доктрине

Foto printskrin tviter@UAWeapons

Reč je, između ostalog o tome, da će više pažnje morati da se obrati na artiljeriju, bespilotne letelice-kamikaze, sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica, kao i na to koje mogućnosti i pretnje mogu da stvore podvodna bespilotna plovila.

-U mnogim oružanim snagama povećano je interesovanje za podvodna bespilotna plovila, što je bilo i pre rata, primećuju analitičari.

-Ono što podstiče ovaj interes je da takvi sistemi mogu da prate osetljivu vitalnu infrastrukturu koja prolazi kroz slabo praćeno morsko dno i može biti napadnuta, dodaje se u tekstu.

Prema mišljenju stručnjaka, borbe u Ukrajini su pokazale da savremeni ratovi i dalje vuku tragove prošlosti. Na primer, sa prelaskom na pozicione borbe, mine i odbrambena utvrđenja, čija je svrha usporavanje ukrajinske kontraofanzive, dobijaju poseban značaj za Rusiju.

-Neke zapadne vojske su ponovo fokusirale svoje programe na podučavanje trupa da raščiste i savladaju složene prepreke, uključujući rovove, navodi se u tekstu.

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine i kritike njenog sporog napredovanja otkrile su zabludu koja postoji u zapadnim armijama: analitičari su otkrili da je nakon nekoliko ratova, kada su imali ogromnu prednost u vojnoj opremi, postojalo mišljenje da borbena faza sukoba treba da bude brzo završena.

-Ukrajina nas je podsetila da se ratovi, po pravilu, produžavaju, primetili su stručnjaci.

Kijev je, pišu oni, prilagodio svoju protivvazdušnu odbranu za upotrebu preciznih raketa zemlja-vazduh protiv sofisticiranijih ruskih sistema, a da protiv dronova koristi uglavnom protivavionske topove.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)