POGLEDAJTE - PRVI F-16 SA UKRAJINSKIM OZNAKAMA: Lovac-bombarder snimljen na aerodromu u Evropi (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 02. 2024. u 07:21

KAKO navodi Glas Amerike ukrajinski piloti su „veoma su impresionirani” ovom letelicom.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ПРВИ Ф-16 СА УКРАЈИНСКИМ ОЗНАКАМА:  Ловац-бомбардер снимљен на аеродрому у Европи (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

-Istovremeno, preobuka ima svoje izazove, jer se ovaj lovac veoma razlikuje od sovjetskih Su-27 i MiG-29, kojima trenutno leti ukrajinska ratna avijacija.

Novinarka Marija Prus ukrajinske službe Glasa Amerike, intervjuisala je vojnog pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom Fantom koji je govorio o obuci i spremnosti infrastrukture u Ukrajini da primi ove lovce i kako bi druge letelice, poput A-10 ili Gripena JAS-39, mogle da ojačaju Odbrambene snage Ukrajine.

Iz ovog intervjua moguće je saznati da su ukrajinski piloti sami pripremali i proučavali teorijsku osnovu za lovac F-16, kao i da je postojala neformalna komunikacija sa zapadnim pilotima koji su leteli na F-16.

-A kada je počelo pitanje preobuke pilota za novi tip aviona, i pre nego što se znalo koji će avion zameniti našu zastarelu sovjetsku flotu, već smo počeli da radimo na promeni koncepta i obuci. To jest, mi smo već tokom ovih vežbi shvatili da su naši pristupi, naše procedure veoma različite. A upravo su piloti partneri, ne samo američki piloti, već i iz drugih zemalja, formirali neku vrstu onlajn kurseva za obuku kako bismo znali u kom pravcu da se krećemo, a zatim da unapredimo i ubrzamo preobuku za F- 16 aviona, kaže pilot kodnog imena Fantom za Glas Amerike.

Takođe saznajemo iz intervjua da su ukrajinski piloti bili u jednoj od vazduhoplovnih baza u SAD gde se vršila procena njihovih sposobnosti.

-Što se tiče izazova, to je novi avion za naše momke i bilo je malo teško na početku, jer je to avion nove generacije, digitalizovaniji avion, ima dosta sistema i programa koji se moraju uneti tokom leta i pre leta. Nismo se susreli sa ovim, naša obuka je malo drugačija, a naš avion je mnogo jednostavniji od F-16. Isto tako, pristup pripremi i izvođenju leta je potpuno drugačiji. Zahteva samostalniji trening.

Švedski lovac Saab Gripen mogao bi značajno da ojača ukrajinsku avijaciju, rekao je u intervjuu za Glas Amerike pilot Ratnog vazduhoplovstva Fantom. Komentarišući preobuku ukrajinskih pilota na F-16 u Evropi i SAD, Fantom se založio za dalju modernizaciju ukrajinske vojne vazdušne flote, posebno sa lovcima Gripen.

Foto Tanjug/AP

-Ovo je veoma moderan avion, prošao je mnoge faze modernizacije i trenutno je u floti švedskog ratnog vazduhoplovstva može da obavlja i suzbijanje protivvazdušnih snaga neprijatelja, zadatak vatrenih napada i zadatke “odbijanja” – odnosno poseduje oružje kojim vam omogućava da dejstvujete na udaljenosti koja van opasnoti za svoju letelicu“, objasnio je Fantom. Kao i američki F-16, švedski avion bi takođe mogao da pomogne u zaštiti ukrajinskog neba od ruskih napada, dodao je Fantom: „I takođe ima veliki potencijal protiv neprijateljskih aviona, i onih koje Rusija trenutno ima na raspolaganju, Su-35 i Su-30, Gripen najnovije generacije može da se rastegne“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo