JESAM STAR, ALI ZNAM ŠTA RADIM: Specijalni tužilac SAD zaključio slučaj protiv lidera SAD, ali i kritikovao njegovo pamćenje

A.Vojinović

10. 02. 2024. u 07:00

MOJE pamćenje je sasvim dobro. Jesam star, ali znam šta radim. Ovim rečima je šef Bele kuće Džozef Bajden (81) odgovorio na komentar o njegovim poodmaklim godinama specijalnog tužioca Roberta Mura, koji je vodio istragu protiv američkog predsednika o rukovođenju poverljivim dokumentima pošto je napustio potpredsedničku funciju 2017. godine. Verovatni kandidat za predsedničkog kandidata demokrata na novembarskim izborima već dugo se, međutim, suočava s kritikama da mu je zdravlje i pamćenje lošije, zbog čega ne treba više da obavlja najvišu funkciju u zemlji.

ЈЕСАМ СТАР, АЛИ ЗНАМ ШТА РАДИМ: Специјални тужилац САД закључио случај против лидера САД, али и критиковао његово памћење

Tanjug

- Razmatrali smo i to da bi se na suđenju Bajden poroti verovatno predstavio, kao što je to bio slučaj kad smo i mi razgovarali sa njim, kao simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem - napisao je Hur, koji je odlučio da ne podiže optužnicu protiv Bajdena, jer je američki predsednik sarađivao u istrazi i zato što bi, kako je istakao, verovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

Bajden je na konferenciji za medije povodom zaključenja istrage u Beloj kući ljutito reagovao i na navode Hura, koji ga je tokom istrage intervjuisao pet sati, da "ima značajna ograničenja pamćenja" i da zbog toga nije mogao da se seti važnih događaja, kao što je smrt njegovog sina Boa, ili perioda kada je bio potpredsednik.

- Kako se dođavola usuđuje da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto. Ne treba mi niko da me podseća kada mi je sin umro! - rekao je Bajden, tvrdeći da je sa njegovim pamćenjem sve u redu i da je najkvalifikovaniji kandidat za predsednika.

Na pitanje reportera da prokomentariše navode da je američki narod zabrinut zbog njegovih godina, Bajden je povisio glas:

- To je vaša procena! Moje pamćenje se nije pogoršalo tokom predsedničkog mandata - insistirao je šef Bele kuće.

Uprkos oštrim reakcijama, Bajdenu se tokom javnih istupa sve češće dešavaju gafovi. Samo ove nedelje čak tri puta je pomešao imena visokih zvaničnika, a isto mu se dogodilo i sada, tokom obraćanja u Beloj kući. On je, odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na Bliskom istoku, lidera Egipta Abdula Fataha al Sisija nazvao "meksičkim predsednikom".

- Mislim da, kao što znate, u početku predsednik Meksika Al Sisi nije želeo da otvori granicu kako bi dozvolio da humanitarna pomoć uđe u Gazu - rekao je Bajden.

Na Hurove komentare o pamćenju šefa Bele kuće reagovali su i iz kampanje lidera republikanaca, njegovog najverovatnijeg rivala na izborima, Donalda Trampa.

- Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsednik. Džo Bajden nije sposoban da vodi ovu naciju - izjavio je direktor za komunikacije organizacije "Učinimo Ameriku ponovo velikom" Aleks Fajfer.

Bajden je poručio da je zadovoljan što je istraga završena i ponovo naglasio da su pogrešne tvrdnje da je namerno zadržao poverljiva dokumenta.

- Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen - rekao je.

I Bajdenov advokat branio je predsednikovo rukovanje dokumentima:

- Kao što se navodi u izveštaju specijalnog tužioca, predsednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena poverljiva dokumenta, da bi osigurao da budu odmah vraćena vladi zato što predsednik zna gde im je mesto - saopštio je Bajdenov pravni savetnik Ričard Sauber.

Istraga je, inače, pokazala da je Bajden uzeo poverljiva dokumenta o američkom ratu u Avganstanu i drugim bezbednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsednika SAD. Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsedniku Baraku Obami 2009. godine, u kom se protivio povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu, kao i beleške povezane sa obaveštajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Hur je napisao da Bajdenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost, imajući u vidu mogućnost da veoma osetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici". Dodao je, međutim, da su dokumenta možda prebačena u Bajdenovu kuću dok je on još bio potpredsednik, kada je imao ovlašćenja da ih poseduje. Članovi Bajdenovog pravnog tima su poverljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Vašingtonu, kao i u kući i garaži u Vilmongtonu, u Delaveru.

Tramp pobedio i u Nevadi

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp (77) odneo je pobedu na primarnim republikanskim izborima u Nevadi, gde je osvojio svih 26 delegata. Tramp je do sada pobedio na takmičenjima u tri države - Nevadi, Ajovi i Nju Hempširu, kao i u poslaničkom klubu republikanaca na američkim Devičanskim ostrvima. Očekuje se da će osvojiti veliki broj delegata tokom izbora na "superutorak", 5. marta, što bi ga približilo kandidaturi "crvenih" na izborima u novembru. Tramp, međutim, čeka i presudu Vrhovnog suda SAD koji treba da odluči da li lider republikanaca sme da se takmiči na predizborima u Koloradu, državi čiji je Vrhovni sud doneo odluku da ne sme da se nađe na glasačkom listiću zbog njegove navodne uloge u neredima na Kapitolu u januaru 2021. Procenjuje se da će Vrhovni sud SAD doneti oduluku u Trampovu korist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!