ŠOLC PODVUKAO SVOJ STAV: Odgovorio da li je Nemačka zaista u ratu sa Rusijom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 02. 2024. u 09:45

SAD i Evropska unija suprotstaviće se svim pokušajima da se NATO uvuče u sukob u Ukrajini, piše nemački kancelar Olaf Šolc u članku za američki list „Volstrit džornal“.

ШОЛЦ ПОДВУКАО СВОЈ СТАВ: Одговорио да ли је Немачка заиста у рату са Русијом

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Mi ne smatramo da smo u ratu sa Rusijom i ne tražimo konfrontaciju sa njom - naveo je Šolc.

Istovremeno je dodao da zemlje NATO-a treba da obezbede „efikasnost kolektivne odbrane i bezbednosti“. Kao primer je naveo poštovanje kriterijuma da zemlje izdvajaju dva odsto BDP-a za vojne troškove, pokretanje programa za stvaranje zajedničke evropske PVO „Nebeski štit“, kao i planove Nemačke da rasporedi borbenu brigadu u Litvaniji.

Šolc je takođe saopštio da bi Ukrajina mogla uskoro da se suoči sa ozbiljnom nestašicom oružja i municije, uprkos pomoći Zapada.

Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da je najvažniji zadatak Evrope da spreči vojni sukob između NATO i Rusije zbog Ukrajine. Kako je rekao, ako se u tome ne uspe, to će „značiti početak trećeg svetskog rata“.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo