RAT U UKRAJINI: Kotao spreman za tvrđavu Avdejevka - VSU već na tihoj vatri; Zelenski zvao Zalužnog da ostane u timu (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

08. 02. 2024. u 07:45 >> 20:45

RAT u Ukrajini – 715. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Котао спреман за тврђаву Авдејевка - ВСУ већ на тихој ватри; Зеленски звао Залужног да остане у тиму (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ruske snage iz Marjinke napreduju duž linije ka Kurahovu

Tokom ofanzivne operacije duž linije Marinka-Kurahovo, ruske snage su delovale po uikrajinskim jedinicama koje su zauzele položaje severno od bare (jezera) u selu Georgijevka. Posle toga, ruska pešadija je prešla u ofanzivu, zauzevši nekoliko položaja ukrajinskih oružanih snaga na ovom pravcu.

Foto Tanjug/AP

Do sada su se ukrajinske snage povukle nekoliko stotina metara ka zapadu, izgubivši kontrolu nad tim delom Georgijevke, koji se nalazi severno od pomenutog jezera.

Na svojim kartama Ukrajinci označava teritorije severno od bare (jezera) Svetog Đorđa od sredine skoro do zapadnog vrha kao sivu zonu. Međutim, ovu „sivu zonu“ postepeno zauzimaju ruske snage, koje su zarobile nekoliko desetina vojnika Oružanih snaga Ukrajine na ovoj poziciji.

Armijska avijacija dejstvuje po položajima Oružanih snaga Ukrajine zapadno od jezera, a udari se izvode iz artiljerije, uključujući VBR. FPV-dronovi opremljeni eksplozivnim sredstvima sve su aktivniji u vazduhu s obe strane. Ukrajinska strana pokušava da njima nadoknadi nedostatak artiljerijske municije, mada je nemoguće tvrditi da ukrajinska artiljerija nije aktivna u Kurahovskom, ili bilo kom drugom pravcu.

 

Kotao spreman za tvrđavu Avdejevka: VSU već na tihoj vatri (MAPA)

Ruske jedinice nastavljaju da okružuju Avdejevku, pokušavajući da uvuku ukrajinski garnizon u “kotao”. Ukrajinske jedinice imaju sve manje šansi da do njih stignu neophodne rezervne snage ili da preostale jedinice napuste grad.

Sa severa na Avdejevku nastupaju četne taktičke grupe 114. brigade Oružanih snaga Rusije u pratnji dve tenkovske čete sa tenkovima T-90M i T-72B3M. Ukrajinski vojnici su napadnuti na delu ulica Mičurina i Timirjazeva, na spoju urbanog razvoja i industrijske zone koksare (AKHZ).

Ilustracija telegram rybar

Na jugu ruske trupe napreduju ka deonici između Severnog i autoputa O-0542. Obruč oko ukrajinskih snaga u gradu se steže, a na raspolaganju im je ostalo ne više od 3,75 km prolaza („vrata“) koji mogu da iskoriste za povlačenje (u gradu manje od 700m).

Ko menja Zalužnog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao Aleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga.

Zelenski zvao Zalužnog da ostane u timu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se sastao sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, razgovarao sa njim o neophodnim promenama u ukrajinskoj vojsci.

Kako je ukrajinski lider objavio na svom Telegram kanalu, pravi je trenutak za promene i na čelu ukrajinske vojske, a Zalužnom je ponudio da ,,ostane u timu“.

Nakon toga, poslanik Rade Aleksej Gončarenko objavio je da je Zalužni smenjen. Zalužni je potvrdio da su na sastanku razmotreni novi pristupi i nova strategija u vojsci, a ,,usvojena je i odluka o neophodnosti promene strategije“.

 

Sve manje granata za VSU

Ukrajinska vojska počela je da se suočava sa deficitom granata na liniji fronta na zaporoškom pravcu, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta ,,Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

U vezi sa tim, istakao je on, Oružane snage Ukrajine počele su da umesto artiljerijskih napada preduzimaju napade dronovima, značajno povećavši njihov broj.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage koriste dronove za napade na civile u selima i gradovima u regionu.

Oboreno 12 projektila iz VBR

Ruska PVO sredstva oborila su iznad Belgorodske oblasti osam projektila ukrajinskog višecevnog raketnog sistema „uragan“ i još četiri projektila „oljha“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto MoD Ukrajine


 


Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oboren Su-25 i 12.000 dronova; VSU izgubila skoro 1000 vojnika

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 310 vojnika na donjeckom pravcu;

Ruske oružane snage odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 230 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 155 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

Ruski PVO sistemi presreli su 12 granata iz višecevnog raketnog sistema Vampir i oborili 73 ukrajinska dronova;

Foto MO Ukrajine

Ruske oružane snage su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su avion Su-25, Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine u blizini naselja Novotroicko u DNR;

Ruske oružane snage su pogodile ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u 114 okruga;

Ruska vojska uništila je sistem hajmars;

Ruske trupe su od početka specijalne vojne operacije uništile više od 12.000 hiljada ukrajinskih dronova.

 

 

 

Identifikovani oficiri koji su učestvovali u granatiranju Lisičanska

Istražni komitet identifikovao je ukrajinske oficire koji su učestvovali u granatiranju Lisičanska raketama "hajmers", gde je ubijeno 28 ljudi.

Napad je izvela divizija 107. raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine pod komandom Rodina.

U bliskoj budućnosti, protiv Rodina i komandanta divizije Savčenka biće pokrenuta optužnica, prenosi Sputnjik. 

Rusija upozorila Argentinu: Neprihvatljivo slanje ruskih helikoptera u Ukrajinu

Slanje ruskih helikoptera "Mi-171E" u Ukrajinu od strane argentinskih vlasti je neprihvatljivo, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti ruski ambasador u toj latinoameričkoj zemlji Dmitrij Feoktistov.

- Takav korak je neprihvatljiv. Ističemo da bi to bilo u suprotnosti sa sertifikatom krajnjeg korisnika koji zabranjuje prenos vojne opreme u treće zemlje bez saglasnosti zemlje proizvođača - rekao je Feoktistov.

Prema njegovim rečima, argentinske vlasti nisu potvrdile izveštaje o prebacivanju dva ruska transportna helikoptera u Kijev, o čemu je polovinom decembra prošle godine pisao portal "Noticias Urbanas".

- Administracija prethodnog predsednika Alberta Fernandesa zauzela je čvrst stav o neprihvatljivosti bilo kakvih isporuka oružja i vojne opreme u zone sukoba, uključujući Ukrajinu - podsetio je Feoktistov, prenosi Tanjug.

Diplomata je dodao da Argentina ima dva vojno-transportna helikoptera Mi-171E ruske proizvodnje, koje je dobila 2011. godine, dodajući da se oni sada nalaze u lošem stanju.

Oglasio se novi šef grupe "Vagner"

Anton Jelizarov, novi vođa "Vagner grupe", pojavio se na video-snimku prvi put od smrti osnivača vagnerovaca Jevgenija Prigožina.

Dejli telegraf prenosi da je Jelizarov, koji je poznat po nadimku Lotus, potvrdio integraciju ruskih plaćenika sa nacionalnom gardom Rosgvardijom.

Navodi se da je Jelizarov poručio da radi "za dobro zemlje".

Dron oboren iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinska bespilotna letelica oborena sinoć iznad Krima.

Eksplozije u Odesi i Nikolajevu

Eksplozije su odjeknule u Odesi i Nikolajevu, javili su ukrajinski mediji.

U Odesi su oštećene dve zgrade, ali niko nije povređen, rekao je načelnik Odeske državne uprave Oleg Kiper.

U Nikolajevu je zabeležen požar u privatnom sektoru, rekao je gradonačelnik Aleksandar Senkevič.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)