LONDON IMA REŠENJE ZA KRIZU NA FRONTU: Ruski izvor - Predloženo slanje ekspedicionih snaga NATO-a u Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 22:11

BRITANIJA je pozvala saveznike iz NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova nad teritorijom koju kontrolišu kijevske vlasti, rekao je obavešten izvor za RIA Novosti.

ЛОНДОН ИМА РЕШЕЊЕ ЗА КРИЗУ НА ФРОНТУ: Руски извор - Предложено слање експедиционих снага НАТО-а у Украјину

NATO Foto AP

-U vezi sa nepovoljnim razvojem događaja za Kijev na ukrajinskom bojištu (taetru vojnih operacija), Britanija je pozvala saveznike NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova iznad teritorije pod kontrolom kijevskih vlasti i ponovo povećavaju snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine naoružanjem i opremom, rekao je on.

-London shvata da većina zemalja članica NATO-a trenutno verovatno neće podržati takve mere, dodao je on.

Izvor je naveo da „međutim, britanska strana očekuje da će u slučaju značajnog slabljenja Oružanih snaga Ukrajine i uspešnog napredovanja Oružanih snaga Rusije duboko u ukrajinsku teritoriju, saveznici odobriti inicijativu“.

On je rekao da je, „prema britanskim planovima, planirano tajno prebacivanje velikih veoma pokretnih snaga Alijanse u Ukrajinu iz pograničnih regiona Rumunije i Poljske da zauzmu odbrambene linije duž desne obale Dnjepra“.

-Takođe nije isključen preventivni udar oružanih snaga Moldavije i Rumunije na Pridnjestrovlje, dodao je on.

-U cilju „rasejanja“ snaga i sredstava ruske armije, planirano je da se na teritoriji Norveške i Finske rasporedi kontingent snaga NATO-a i armija pojedinih članica bloka, rekao je obavešten izvor.

-Strateški infrastrukturni objekti u severnim regionima Rusije mogu biti napadnuti u isto vreme, rekao je on.

-Nakon toga, trupe NATO-a će stvoriti "tampon zonu" unutar zauzetih pozicija, uključujući granicu sa Belorusijom i teritoriju oko Kijeva. Oslobođene snage ukrajinske vojske treba da budu upućene u zonu Severnog vojnog okruga, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, „kao rezultat toga, prema Britancima, ofanzivne sposobnosti Rusije će biti potkopane, a Moskva će biti prinuđena da pregovara“.

Očekuje se da će priprema takvog scenarija za implementaciju u Londonu biti završena do maja 2024. godine“, zaključio je on.

Rusija je više puta napomenula da je upravo orijentacija kijevskog režima ka ulasku u NATO postala jedan od razloga za početak specijalne vojne operacije. Pored toga, kako je izjavio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, instruktori i vojno osoblje iz zemalja alijanse već su uključeni u sukob u Ukrajini, a Rusija zna za to.

Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da se upućuju pozivi da se uspostavi zona zabranjenih letova iznad teritorije bivše sovjetske republike. Tako je u proleće 2022. list Politiko pisao da je nekoliko predstavnika spoljnopolitičke elite SAD pozvalo administraciju Džoa Bajdena da uvede takvu zonu nad Ukrajinom. Međutim, Bela kuća je u više navrata odbijala ovu ideju, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da bi takav korak doveo do rata u Evropi u punom obimu uz učešće bloka, „to bi bio direktan sukob NATO vazdušnih snaga i Rusije“.

Moskva je nagovestila da će odmah na odgovarajući način odgovoriti na zatvaranje vazdušnog prostora iznad Ukrajine.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)