ORBAN BIO PRITERAN UZA ZID: Odobrio pomoć Ukrajini kako bi sačuvao sredstva za Mađarsku

Novosti online

02. 02. 2024. u 12:01

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas da je bio "priteran uza zid" da bi odobrio sporazum Evropske unije o upućivanju nove pomoći Ukrajini i da je na taj način izbegao rizik da Mađarska izgubi sredstva iz fondova Unije.

ОРБАН БИО ПРИТЕРАН УЗА ЗИД: Одобрио помоћ Украјини како би сачувао средства за Мађарску

Foto: Tanjug/AP

Orban je rekao za državni radio da je odluka koju je doneo u četvrtak dobra, jer da je Mađarska stavila veto na novu finansijsku pomoć EU Ukrajini, ostalih 26 članica Unije bi se saglasilo da pošalje pomoć, a Budimpešti bi bila oduzeta sredstva namenjena iz evropskih fondova, preneo je Rojters. Orban tvrdi da je uspešno sprečio preusmeravanje mađarskog novca iz fondova EU u Ukrajinu, objavila je agencija MTI.

- Mi ne šaljemo oružje (u Ukrajinu), mi dobijamo svoj novac iz Brisela, a mi ćemo doprineti civilnom finansiranju Ukrajine - naveo je Orban.

Orban je ponovio da bi trebalo da počnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije, ocenjujući da je vreme na strani Rusa, kao i da Brisel treba da usmeri sve svoje napore na postizanje primirja što je pre moguće, nakon čega bi usledili mirovni pregovori.

Orban je istakao da posle samita EU u četvrtak, Ukrajina više poštuje prava mađarske manjine u oblasti Zakarpatja.

Orban je rekao da ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima ne bi trebalo dozvoliti da uđu na evropsko tržište pod trenutnim uslovima, tvrdeći "da bi bilo najbolje da im se to uopšte ne dozvoli".

Mađarski premijer je istakao da je o tom pitanju bila žestoka debata na samitu lidera EU, a da je nekoliko njih pozvalo Evropsku komisiju da ne dozvoli uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Lideri EU jednoglasno su se u četvrtak saglasili da Ukrajini upute pomoć od 50 milijardi evra.

Orban je nedeljama pre toga govorio da Mađarska neće odobriti finansijsku pomoć za Ukrajinu. Nakon oslobađanja pristupa pojedinim tranšama iz fondova EU u decembru za Mađarsku, Evropska komisija zadržava još oko 20 milijardi evra sredstava namenjenih Budimpešti zbog optužbi da je Orban narušio demokratske principe tokom svoje 13-godišnje vlasti.

Mađarska vlada odbacuje te navode.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)