RAT U UKRAJINI: London ima rešenje: Gurnuti NATO u rat sa Rusijom; Zelenski sprema čistku u vrhu VSU; Ukrajina ima novu taktiku (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 02. 2024. u 07:22 >> 00:47

RAT u Ukrajini – 709. dan. Rusija je napala Harkovsku i Hersonku oblast sa više dronova tokom prethodnog dana, povređeno je nekoliko civila, saopštile su lokalne vlasti. Sa druge strane, Moskva navodi da je PVO oborila 11 bespilotnih letelica iznad Belgoroda i Kurska, na ruskoj teritoriji. Kijev tvrdi da će pojačati udare na rusku infrastrukturu, a rusko Ministarstvo odbrane da će povećati proizvodnju samohodnih artiljerijskih i PVO sistema. Dok traju borbe, EU odobrila paket finansijske pomoći Ukrajini, dok njen predsednik navodno smenjuje načelnika vojske.

РАТ У УКРАЈИНИ: Лондон има решење: Гурнути НАТО у рат са Русијом; Зеленски спрема чистку у врху ВСУ; Украјина има нову тактику (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Francusko tužilaštvo počelo istragu o smrti francuskih državljana u Ukrajini


Francusko antiterorističko tužilaštvo počelo je istragu o smrti dvojice državljana te zemlje u Ukrajini.

Istraga je pokrenuta u vezi sa optužbama za ratne zločine i "namerno ugrožavanje osobe zaštićene međunarodnim humanitarnim pravom", navodi se u izveštaju, prenosi TASS. 

Kako se navodi ovo je 10. slučaj vezan za ukrajinski sukob koji vodi Centralna kancelarija za borbu protiv zločina protiv čovečnosti francuske nacionalne žandarmerije.

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je ranije da su dva francuska državljanina, koje je opisao kao humanitarne radnike, ubijena u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saučešće povodom smrti i naveo da je to rezultat „ruskog napada“.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su ruske oružane snage 16. januara izvele precizan udar na bazu stranih militanata u Harkovu, pri čemu su većina plaćenika bili Francuzi. 

Kao rezultat napada, više od 60 militanata je ubijeno, a više od 20 ranjeno. 

Nakon toga, francuski ambasador u Moskvi Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i rečeno mu je da je pogibija Francuza na savesti zvaničnog Pariza.
 

 

London ima rešenje: Gurnuti NATO u rat sa Rusijom

Britanija je pozvala saveznike iz NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova nad teritorijom koju kontrolišu kijevske vlasti, rekao je obavešten izvor za RIA Novosti.

 

Direktan pogodak Iskandera u voz sa pojačanjem Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Avdejevka ostaje jedno od najtoplijih mesta u zoni sukoba u Ukrajini. Da bi obuzdale napredovanje ruskih snaga, Oružane snage Ukrajine (VSU) su prinuđene da redovno prebacuju pojačanja iz pozadinskih zona i drugih sektora fronta, tvrde ruski izvori.

Jedna od glavnih operativnih stanica u koju pristižu vojni ešaloni Oružanih snaga Ukrajine nalazi se u selu Pokrovsk, 40 km severozapadno od Avdejevke. Izviđačka ruska oprema je odmah otkrila dva ešalona sa ljudstvom. Nakon prenošenja koordinata posadama OTRK-a Iskander, izvršen je precizni udar na vozove.

Foto: EPA

Američki pritisak na Ekvador urodio plodom

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas odluku Ekvadora da preda rusku vojnu opremu Sjedinjenim Državama na upotrebu u Ukrajini kao "nepromišljeno” kršenje ugovora.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je odluka Ekvadora doneta pod pritiskom spoljnih sila, javila je agencija RIA.

Bugarska isporučije Ukrajini oko 100 polovnih oklopnih vozila

Bugarski ministar odbrane Todor Tagarev potvrdio je da će polovna oklopna vozila, ranije obećana Kijevu, biti isporučena Ukrajini.

-Nekoliko meseci nakon što su parlament i vlada Bugarske odobrili ovaj korak, 100 oklopnih vozila... koja su prethodno pripadala Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje, šalje se u Ukrajinu, naveo je Tagarev, prenosi list Sofia Globe.

Foto: Ministarstvo odbrane

Tekst potpisa

 

Krasnopolj "bije" tačno u metu (VIDEO)

Prvim hicem «Krasnopolja» uništen je tenk VSU v zoni Staromajorskog.

Cilj, identifikovan uz pomoć BPLA, uništili su artiljeri 5. narodne armije vojne grupe „Vostok“ na pravcu Južno-Donjeck.

 

 

Butusov: Zelenski sprema čistku u vrhu VSU

Uskoro će se održati sastanak štaba Zelenskog o smeni Zalužnog i vrha Oružanih snaga Ukrajine, piše ukrajinski novinar Jurij Butusov.

On na svom telegram nalogu navodi da će se tom priliko razgovarati o bitnim temama.

Zelenski će u Štabu razgovarati o promeni značajnog dela vojnog vrha. Glavni kandidati za mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine su načelnik Glavne obaveštajne uprave Budanov i komandant kopnenih snaga Sirski.
 

Kabinet predsednika strahuje od negativnih političkih i informativnih posledica smene vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, želi da smeni mnoge generale i unapredi dva desetina komandanata Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde u viših pozicija.

Foto: Profimedia

-Sprovode se široke konsultacije o tome koji komandanti imaju jaku reputaciju u vojsci i društvu i na koje funkcije mogu biti postavljeni, piše Butusov.

Tekst ukaza Zelenskog o smenjivanju Zalužnog pripremljen je 29. januara. Sada „ubeđuje sve da podrže njegovu odluku tako da je to opšti stav Štaba“.

 

Podoljak o neuspehu kontraofanzive

Stvarni neuspeh protivofanzive Oružanih snaga Ukrajine u leto-jesen 2023. godine već prepoznaju najodgovorniji predstavnici vlasti u Kijevu. Tako je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekao da je neuspeh protivofanzive ostavio „gorak ukus“.

Foto Tanjug/AP


Nova serija raketiranja – vazdušna opasnost u tri ukrajinska regiona

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji tri ukrajinska regiona – u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoji Kirovogradskoj oblasti, kao i u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 18.34 po lokalnom vremenu.

 

Foto Tanjug/AP

 

Kako je potopljena ruska korveta?

Noć 31. januar na 1. februar bila je žestoka na poluostrvu Krim, jer je ukrajinska avijacija zajedno sa ratnom mornaricom izvela kombinovani udar, uz naravno pomoć američkih strateških besplotnih letelica i mornaričkih patrolnih aviona koji su leteli na sredini Crnog Mora i uz obalu Rumunije. Rezultat napada je uništena raketna korveta “Ivanovec” Project 1241 Molniya (NATO klasifikacija klasa Tarantul) Crnomorske flote.

 

Korupcija u Ukrajini

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov suspendovao je visokog zvaničnika tog ministarstva, dok istražni organi ispituju navode o korupciji vezanoj za nabavku oružja, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo.

Foto Tanjug/AP

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

  • Jedinice „Južne“ grupe ruskih trupa zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu. Ukrajinske snage za dan su izgubile do 290 vojnika. U području Belogorovke ruska vojska je odbila dva napada jurišnih ukrajinskih grupa.
  • Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su za dan izgubile do 45 vojnika i haubicu „gvozdika“.
  • Ruske snage su poboljšale svoje pozicije na krasnolimanskom pravcu i odbile su tri napada protivnika. Ukrajinske snage su za dan izgubile do 270 vojnika i jedan tenk.
  • Na južnodonjeckom pravcu kod Urožajnog ruske snage su likvidirale i ranile preko 100 ukrajinskih vojnika.
  • Ukrajinska vojska je na zaporoškom pravcu za dan izgubila do 55 vojnika.
  • Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 35 vojnika, tenk, američku haubicu M777 i dve haubice „gvozdika“.
  • Ruski sistemi PVO za dan su uništili 40 ukrajinskih dronova i oborili s dva projektila ispaljena iz sistema „oljha“.

Poljski ministar ide u Vašington da traži novac za Kijev

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski putuje u Vašington gde će pokušati da ubedi lokalne vlasti da izdvoje novac za Ukrajinu.

- Dobre vesti iz Brisela. Premijer Mađarske Viktor Orban ukinuo je veto i EU je jednoglasno izdvojila 50 milijardi evra za podršku funkcionisanja ukrajinske države i obnovu infrastrukture... Putujem u Vašington da ubeđujem one koje još nismo uspeli da ubedimo - napisao je Sikorski na društvenoj mreži “Iks“.

Vazdušna opasnost u tri ukrajinske oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Makron poručio Rusiji: Ne računajte na zamor Evropljana

Predsednik Francuske Emanuel Makron izneo je oštre komentare na račun Rusije nakon što je u Briselu odobren program finansijske podrške Kijeva vredan 50 milijardi dolara.

- Poruka je jasna: Rusija ne može da računa na bilo kakav zamor Evropljana kada je reč o podršci Ukrajini - rekao je on a prenosi "Figaro".

Polsanik Bundestaga optužio Šolca da stalno traži opravdanja što Ukrajini ne šalje krstareće rakete

Poslanik nemačkog Bundestaga Norbert Retgen optužio je kancelara Olafa Šolca da stalno traži opravdanja i ne želi da Ukrajini isporuči krstareće rakete "taurus".

- Faktor vremena ide više u prilog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u usled sve jače ofanzive ruskih snaga situacija oko Ukrajine biće sve teža po Zapad - rekao je Retgen, prenosi "Bild".

On smatra da se zbog toga mora izaći u susret zahtevima Kijeva i da im se moraju isporučiti pomenute rakete ali da Šolc nije sa tim saglasan.

- On i većina u SPD se drže toga da je, bez obzira na sve što se dogodilo, Rusija važnija za bezbednost Evrope od ostalih država između Nemačke i Rusije - rekao je on i dodao da treba priznati da je Ukrajina najvažnija.

Kada je reč o isporuci raketa "taurus" sporna tačka je njihov domet od 500 kilometara. Nemačka do sada nije isporučivala oružje takvih karakteristika Kijevu.

Vlad: Rumunija nije spremna za potencijalni sukob s Rusijom

Načelnik Generalštaba rumunske vojske Georgita Vlad upozorio je da će, ako Rusija pobedi u Ukrajini, sledeća meta biti Moldavija, kao i da se mogu očekivati tenzije na Zapadnom Balkanu.

- Ako Putin pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci tenzija na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti - rekao je rumunski general u intervjuu za RSE na rumunskom jeziku.

Vlad je saopštio da Rumunija nije spremna za potencijalni sukob s Rusijom, ali da na tu mogućnost mora da se pripremi, prenosi Politiko.

- Stanovništvo Rumunije, kao i celokupno stanovništvo Evropske unije i Evrope, mora biti zabrinuto - zaključio je Vlad.

Prvi čovek rumunske vojske se založio za dobrovoljnu osnovnu vojnu obuku za muškarce i žene do 35 godina, i ocenio da je ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji razlog za nedovoljnu spremnost vojske te zemlje.

Vlad je takođe pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila da se brani od ruskih dronova.

Nedavno su i drugi zapadni vojni lideri upozorili na rizike od mogućeg vojnog sukoba sa Rusijom poput britanskog generala Patrika Sandersa i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Pistorijus je rekao da je ruski napad na vojnu alijansu NATO moguć za "pet do osam godina".

Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO, rekao je da se vojni blok suočava sa "najopasnijim okolnostima u svetu u poslednjih nekoliko decenija".

- Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju. Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svetom. Ovo nije rat s Ukrajinom - zaključio je Vlad.

Moskva, s druge strane, odbacuje zapadne optužbe i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su procene da Rusija neće stati na Ukrajini "apsurdne".

Zelenski odlučio da otpusti glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Zalužnog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već je doneo odluku da otpusti glavnokomandujućeg Oružanih snaga te zemlje, Valerija Zalužnog, zbog sukoba oko mobilizacije, ali će zvanično saopštenje biti odloženo, saznaje Vašington post.

Si-En-En je preneo da će saopštenje o otpuštanju Zalužnog posle četiri godine službe biti potpisano do kraja nedelje.

- Rusija ima više snaga i naoružanja od Ukrajine, a da bi Kijev stekao prednost na bojnom polju, neophodna je veća mobilizacija - prethodno je izjavio Zalužni, kada se zalagao za dodatnu mobilizaciju od pola miliona ljudi.

Zelenski je ovaj predlog odbio, delimično zato što Ukrajina nema sredstava da isplati plate novim regrutima bez povećanja poreza.

Ukrajinski predsednik je u decembru 2023. rekao da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi.

Vlada je tada parlamentu predstavila predlog zakona o mobilizaciji.

Predloženo je da se invalidima treće grupe ukine služenje vojnog roka i odložena mobilizacija, da se vojni obveznici prijave na elektronski račun regruta i da se na vreme i na mestu pojave po pozivu u vojnu evidenciju.

Donja starosna granica za mobilizaciju bila bi smanjena sa 27 na 25 godina.

Ovaj predlog zakona je izazvao negodovanje u Ukrajini i poslat je na reviziju, a ovo pitanje i dalje ostaje nerešeno, prenose RIA Novosti.

U tekstu za londonski "Ekonomist", Zalužni je istakao važnost bespilotnih letelica i mogućnosti elektronskog ratovanja, kao prioriteta za Ukrajinu.

- Novi inovativni pristupi mogu pretvoriti sukob iz pozicijskog u manevarsko ratovanje - zaključio je Zalužni.

Zalužni je karakterisao situaciju kao pozicioni rat – definisan iscrpljivanjem trupa i nedostatkom kretanja na bojnom polju, a predstavljala je priznanje da je ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta uz veliku pompu ranije 2023. godine, efektivno završena, navodi Si-En-En.

Šef ukrajinske vojske nazvao je ovu situaciju na frontu "zastojem", na šta je administracija Zelenskog rekla da takva retorika samo pomaže Moskvi.

Zalužni je takođe kritikovao ono što je nazvao "slabim međunarodnim sankcijama", koje omogućavaju Moskvi da da rasporedi svoj vojno-industrijski kompleks na frontu na način koji bi iscrpeo ukrajinske snage.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je Vašington svestan nesuglasica između Zelenskog i Zalužnog, jer ih, kako tvrdi, obaveštajni operativci SAD "verovatno prisluškuju".

"Imamo nekoliko verzija: Verzija A je da direktni očevici razgovora javljaju Amerikancima ono što je rečeno. Verzija B je da učesnici razgovora sami izveštavaju Amerikance o njihovom sadržaju, dok verzija C kaže da Amerikanci prisluškuju mesto održavanja razgovora", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Zaharova je zaključila da ovaj sukob u rukovodsvu odražava dezintegraciju ukrajinske državnosti, piše TAS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da ima mnogo pitanja o kontradiktornim vestima o smeni Zalužnog, ali da je jasno da "stvari ne idu po planu" u Kijevu.

Ruski đaci će učiti o tehnologiji bespilotnih letelica

Školarci u Rusiji će na časovima zanata učiti o tehnologiji dronova za vojne i industrijske svrhe, prenela je novinska agencija TAS.

Zamenica ministra obrazovanja Rusije Tatjana Vasiljeva, takođe je rekla parlamentu da će učenici provoditi više vremena proučavajući tehničko crtanje, veštinu potrebnu za rad sa nacrtima.

Bespilotne letelice, od ručnih uređaja do velikih aviona, postale su jedno od ključnih oružja u ukrajinskom sukobu.

Dvojica francuskih humanitarnih radnika poginulo u Ukrajini

Potvrđena je smrt dvojice francuskih dobrovoljnih radnika u Ukrajini saopštilo je Francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Još tri francuska državljana su povređena.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je reč o napadu ruske bespilotne letelice u južnom ukrajinskom regionu Herson, potvrđujući izveštaje regionalnog guvernera i drugih zvaničnika.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurn kaže da će Rusija odgovarati.

Šojgu: Obarnje IL-76 je "ciničani" čin Kijeva

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da je pad vojnog transportnog aviona IL-76 24. januara rezultat "ciničnih" akcija Ukrajine, prenela je agencija RIA.

Moskva je optužila Kijev da je oborio avion u kojem su se nalazili ukrajinski ratni zarobljenici, koristeći rakete zemlja-vazduh američke proizvodnje Patriot.

Kijev nije ni potvrdio ni demantovao da je oborio avion, ali je osporio detalje naloga Moskve i pozvao na međunarodnu istragu.

Orban: Brisel gori u groznici rata, Mađarska ne da novac za oružje

Ukrajina neće dobiti 50 milijardi evra za oružje, već da spreči kolaps države i privrede i ako Amerikanci i EU ne pošalju novac, Ukrajinci bi mogli da zatvore radnju, ne bi bilo ni za plate, ni za penzije, ni bolnica, ničega, rekao je mađarski premijer Viktor Orban gostujući na državnom Radiju Košut, dan nakon što je u Briselu postignut dogovor svih članica EU o četvorogodišnjoj pomoći Ukrajini.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Pogođena elektroenergetska infrastruktura u Krivom Rogu

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ruske snage tokom noći napale Ukrajinu sa 24 jurišna drona Šahed-136/131, a da je ukrajinska PVO uništila 11 dronova.

Ruski napad je ciljao kritičnu infrastrukturu na jugoistoku, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Posle noćnog napada dronom, prekinuta je struja u gradu Krivi Rog u Dnjepropetrovskom jugoistočnom regionu, saopštio je nacionalni operater elektroenergetske mreže Ukrenergo.

Trenutno je bez struje 40.000 potrošača, navodi Unian.

Kremlj nije dobio od Kijeva nikakav zahtev da im se predaju posmrtni ostaci poginulih

Kremlj nije dobio od Kijeva nikakav zahtev da im se predaju posmrtni ostaci poginulih prilikom pada ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 kod Belgoroda, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Podsetimo, ukrajinske snage su sa dve rakete sistema "patriot" oborili avion u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji je trebalo da budu razmenjeni. Život je izgubilo još čest članova posade i tri pripadnika specijalne policije.

Podoljak priznao neuspeh ukrajinske kontraofanzive

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak priznao je da je neuspeh ukrajinske kontraofanzive ostavio težak utisak.

- Što se tiče kontraofanzive. Da, postoji određeni negativni utisak, imajući u vidu ono što se desilo 2023. godine. Da, bilo je strateških grešaka, o tome govore i vojno i političko rukovodstvo - priznao je on u intervjuu za "24 kanal".

U Hersonu sve manje stanovnika

U Hersonu, pod kontrolom Kijeva, ima sve manje stanovnika zbog nepodnošljivih uslova života, rekao je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Tamo je sve manje ljudi. Uslovi su takvi da je nemoguće živeti. Ukrajinske snage podižu utvrđenja da bi sprečili moguću ofanzivu naših snaga - rekao je Saldo.

On je ranije rekao da ukrajinska vojska na desnoj obali Dnjepra postepeno prelazi na stratešku odbranu, a u samom gradu podižu odbrambena uporišta.

Upad ruskih dronova u Harkov

Nastavljaju se borbe na frontu u Ukrajini. Lokalne vlasti u Harkovu su saopštile da je Rusija napala područje sa više dronova, a prijavljeni su i udari iz ruskih bespilotnih letelica u Hersonu i okolini tokom kojih je povređeno nekoliko civila. 

Moskva demantuje napad na Krim

Sa druge strane, Moskva demantuje navode Kijeva da su ukrajinske snage pogodile vojnu bazu na Krimu, tvrdeći da su ruske trupe odbile napad, a da su na vojni objekat pale krhotine. Takođe, rusko Ministarstvo odbrane ističe da je protivvazdušna odbrana tokom prethodnog dana i večeri oborila 11 ukrajinskih dronova iznad Belgoroda i Kurska, na ruskoj teritoriji.

Kijev u narednom periodu planira i da pojača napade na rusku infrastrukturu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR).

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju PVO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu već je poručio da će zbog akutelnih napada Ukrajine i najave novih udara Rusija pojačati proizvodnju PVO sistema, a sada je nacionalnoj vojnoj industriji poručio "da se ne šale" i da je potrebno da proizvedu mnogo više samohodnih artiljerijskih sistema.

Evropa odobrila paket pomoći Ukrajini

Dok traju borbe, daleko od centra dešavanja, na samitu u Briselu, zemlje Evropske unije postigle su dogovor o paketu finansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra do 2027. godine. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je da se svih 27 lidera saglasilo da se zvaničnom Kijevu odobri novac, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se ranije protivio inicijativi. 

Reakcije iz Kijeva bile su brze, a predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski zahvalio se EU na pomoći i istakao kao važno to što je odluku donelo svih 27 lidera članica, dok je premijer zemlje naveo značaj "nepokolebljive evropske podrške".

U Ukrajini tenzije oko smene Zalužnog

Ipak, unutar ukrajinske vlasti postoje razmirice i tenzije povodom navodne odluke Zelenskog da smeni načelnika Vojske Ukrajine Valerija Zalužnog, piše Si-En-En. Zelenski je, prema saznanjima Si-En-Ena, već preneo Zalužnom da je smenjen, a predsednički dekret se očekuje do kraja nedelje. 

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)