RASPAD SISTEMA: Zalužni udario na rukovodstvo u Kijevu i priznao nadmoć Rusije

Novosti online

01. 02. 2024. u 20:07

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

РАСПАД СИСТЕМА: Залужни ударио на руководство у Кијеву и признао надмоћ Русије

Foto: Profimedia

Zalužni u tekstu opisuje poteškoće sa kojima se suočava Ukrajina, kako na bojnom polju, tako i zbog smanjenja zapadne pomoći, što dovodi do iscrpljivanja zaliha naoružanja u Oružanih snaga Ukrajine. Takođe piše o neefikasnosti zapadnih sankcija i ističe da Rusija razvija svoj vojno-industrijski kompleks, prenosi ukrajinski portal „Strana.ua“.

Zalužni je, između ostalog, i direktno prekorio političko rukovodstvo Ukrajine jer nije u stanju da obezbedi popunjavanje redova svojih Oružanih snaga. Pored toga, rekao je da u ukrajinskom vojno-industrijskom kompleksu postoje problemi i ukazao je na monopolizaciju te industrije.

„Moramo da priznamo značajnu prednost koju protivnik ima kada je reč o mobilizaciji ljudskih resursa i da ga uporedimo sa nesposobnošću državnih institucija Ukrajine da povećaju brojnost naših oružanih snaga bez pribegavanja nepopularnim merama. Na kraju krajeva, i dalje nas ograničava nedovoljno uređena regulatorna baza u našoj zemlji, kao i delimična monopolizacija odbrambene industrije. To dovodi do uskih grla u proizvodnji – na primer, municije, što dodatno pogoršava zavisnost Ukrajine od njenih saveznika u isporukama“, navodi Zalužni.

Takođe piše o „političkim tenzijama“ koje postoje u Ukrajini.

„Moramo se boriti sa smanjenjem vojne podrške od strane ključnih saveznika dok se istovremeno borimo sa sopstvenim političkim tenzijama“, ističe glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Strateški izlaz iz situacije u kojoj Ukrajina nema prednost nad protivnikom ni po broju vojske ni po količini naoružanja, Zalužni vidi u dronovima koji, po njegovom mišljenju, potpuno menjaju izgled savremenog ratovanja. Istovremeno je priznao da Ukrajina nema prednost u pozicionim borbama.

„Ove godine treba da koncentrišemo naše napore u tri oblasti: stvaranje sistema snabdevanja naših oružanih snaga visoko tehnološkim sredstvima, uvođenje nove filozofije obuke i vođenja borbi koja uzima u obzir ograničenja u sredstvima i načinima njihovog raspoređivanja, kao i usvajanje novih borbenih veština“, piše Zalužni.

On je zaključio da je glavni prioritet za Kijev da ovlada čitavim arsenalom jeftine, savremene i visoko efikasne bespilotne tehnike i drugih tehničkih sredstava.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)