OGLASIO SE ORBAN POSLE NEKOLIKO SATI ĆUTNJE, NAKON ŠTO JE POPUSTIO U PREGOVORIMA EU O UKRAJINI: Evo šta je rekao

Милица Шкорић
Milica Škorić

01. 02. 2024. u 15:03

POSLE dugog ćutanja, mađarski premije Viktor Orban se oglasio na društvenim mrežama da proglasi pobedu na samitu EU, na kom je dogovorena finansijska pomoć za Ukrajinu.

ОГЛАСИО СЕ ОРБАН ПОСЛЕ НЕКОЛИКО САТИ ЋУТЊЕ, НАКОН ШТО ЈЕ ПОПУСТИО У ПРЕГОВОРИМА ЕУ О УКРАЈИНИ: Ево шта је рекао

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je rekao da je Mađarska pregovarala o "kontrolnom mehanizmu" koji "garantuje razumnu upotrebu novca" za Ukrajinu.

- Imamo garanciju da novac Mađarske ne može da završi u Ukrajini - dodao je Orban.

Mađarski lider je takođe rekao da je srećan što su tržišta pozitivno reagovala na dogovor.

Podsetimo, svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Imamo dogovor - naveo je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter).

Dogovor koji su postigli lideri EU uključuje i raspravu o tom paketu na godišnjem nivou, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate EU.

Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

Orban je uložio veto na pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini na prethodnom samitu Evropskog saveta, koji je održan sredinom decembra.

Italijanska novinska agencija Ansa prenela je da je italijanska premijerka Đorđa Meloni odigrala "glavnu ulogu" u posredovanju sa mađarskim premijerom koje je dovelo do toga da Budimpešta odustane od veta protiv novog paketa pomoći EU za Ukrajinu, rečeno je iz kabineta Melonijeve.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!