"ZVAO SAM GA TELEFONOM, ALI SE NE JAVLJA": Kličko opet žestoko kritikovao Zelenskog

Милица Шкорић
Milica Škorić

01. 02. 2024. u 14:41

UKRAJINA mora ostati demokratska zemlja, kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za nemački ARD. S tim u vezi, postoji nekoliko poteza ukrajinskog državnog vrha sa kojima se on ne slaže.

ЗВАО САМ ГА ТЕЛЕФОНОМ, АЛИ СЕ НЕ ЈАВЉА: Кличко опет жестоко критиковао Зеленског

FOTO: AP/Tanjug

Prvi primer za to je izjava člana kabineta predsednika Sergeja Leščenka da Ukrajinci koji se nalaze u inostranstvu treba da se vrate u svoju domovinu i pomognu joj, a da Evropska unija prestane da pruža gostoprimstvo ovim ljudima, piše DV.

Kličko kaže da ga je ova izjava iznenadila:

- Ako smo demokratska zemlja, i teramo ljude da dolaze u Ukrajinu, onda je, po mom mišljenju, ovo kršenje ljudskih prava. Svako ima pravo da dobije zaštitu, a ne možemo da nateramo ljude koji su u inostranstvu da dođu. Možemo da ubedimo ljude, da ih pozovemo, pitamo ih. Ali verujem da prinuda nije pravi put."

Povratak centralne administracije?

S obzirom na to da u Kijevu, pored Kličkove civilne uprave, postoji i vojna uprava, novinarka Sabina Adler, koja redovno izveštava za nemački javni servis ARD iz glavnog grada Ukrajine, želela je da sazna „da li je rat izgovor za povratak centralizaciji“. Kličkov odgovor je bio:

- U pravu ste, jer su reforme samouprave i decentralizacije među najuspešnijim koje su sprovedene poslednjih godina.

Podsećajući da „u Ukrajini postoje pokušaji zastrašivanja novinara, da je opozicija praktično nevidljiva” i „da se debate u parlamentu prikazuju usred noći”, novinar ARD je postavio retoričko pitanje: „Spolja, stiče se utisak da u Ukrajini postoji samo predsednik Zelenski“.

- U pravu ste - ponovo odgovara Kličko i dodaje da je „centralizacija opasna tendencija kada je reč o donošenju odluka“. Ne pričati o tome znači složiti se sa tim, rekao je on, napominjući da se temelji demokratije moraju čuvati čak i u ratu, inače Ukrajina više neće biti mnogo drugačija od Rusije.

Loši odnosi sa Zelenskim

Jedan od dokaza važnosti samouprave je, prema Kličku, to što je ona posebno dobro funkcionisala u prvim mesecima rata - u pogledu teritorijalne odbrane, podrške vojsci i zaštite gradova. Podsetio je da je i Rusima to bilo jasno:

- Prva meta su im bili gradonačelnici: kidnapovano ih je 37, jedan je ubijen, a petoro ih se i danas vodi kao nestalo.

Vitalij Kličko se takođe žalio da od početka rata nije imao nijedan sastanak sa predsednikom Zelenskim, da je više puta pokušavao da razgovara sa njim telefonom, ali bezuspešno.

Prema njegovim rečima, zadatak predsednika je da ujedini društvo. On bi, kaže, trebalo da bude figura koja spaja sve ljude – „rame uz rame”. U sadašnjoj Ukrajini, međutim, i privreda oseća pritisak „centralne vlade“, što je, kako smatra Kličko, pogrešno.

Zato njegova poruka glasi:

- Ukrajina mora ostati demokratska.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)