PENTAGON BORBENO TESTIRA ORUŽJE U UKRAJINI: Spremna isporuka Kijevu GLSDB municije (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 01. 2024. u 22:00

MALE visokoprecizne bombe, takozvane „bombe malog kalibra sa kopnom“ – GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), najavljene za isporuku Ukrajini prošle godine, završile su ispitivanja i uskoro mogu da budu prebačene u Kijev, piše Politiko.

ПЕНТАГОН БОРБЕНО ТЕСТИРА ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ: Спремна испорука Кијеву ГЛСДБ муниције (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi u publikaciji, Pentagon je završio produžena testiranja malih zemaljskih bombi GLSDB i spreman je da počne da isporučuje Ukrajinu ovom municijom kako bi ih testirao u borbenim uslovima.

Prisustvo ove municije u Oružanim snagama Ukrajine omogućiće ukrajinskim trupama da izvode udare na dometu do 150 km bez upotrebe aviona.

Ta činjenica bi im dala dublje mogućnosti za napade koje nisu imali i upotpunilo njihov vatreni arsenal dugog dometa, rekao je visoki zvaničnik Pentagona koji je tražio da ostane neimenovan.

Isporuka raketnih bombi vođenih GPS-om je prvi put spomenuta još u novembru 2022, a najavljena je zvanično u februaru, dok o njihovom dolasku u Ukrajinu slušamo već celu 2023. godinu, međutim to se idalje navodno nije desilo. Sredstva za to su opredeljena u okviru jednog od paketa vojne pomoći.

GLSDB je precizno vođena krstareća municija stvorena dodavanjem raketnog motora bombi GBU-39, povećavajući njen domet leta na 150 km. Međutim, dokumentovani domet ne prelazi 119 km.

GLSDB može da koristi artiljerijski raketni sistem HIMARS i ima navodno oko dva puta veći domet od municije koju trenutno koristi Ukrajina, što bi moglo da ojača udarne sposobnosti.

Zahvaljujući GPS navođenju i opremljena inercijalnim navigacionim sistemom, municija može pogoditi metu mnogo preciznije od standardnih projektila M142 HIMARS i M270.

KOLIKO JE OVO ZNAČAJNO?

Boing i Saab su prilagodili GLSDB za udare zemlja-zemlja, obezbeđujući Ukrajini novi i isplativ raketni sistem protiv raznih ciljeva. Uprkos kašnjenjima, ovo novo oružje se željno iščekuje da ojača odbrambene sposobnosti Ukrajine.

GLSDB su bile podvrgnute mesecima testiranja pre nego što će se isporučiti u Ukrajinu. Savremeni sistem naoružanja koji su zajednički razvili Boing i švedska odbrambena kompanija Saab trenutno nije ni u opremi američke vojske.

TESTIRANjE GLSDB 2019.

Rusija je tvrdila da je oborila bombu GLSDB u martu, ali je američki zvaničnik rekao Rojtersu da to oružje do danas nije isporučeno Ukrajini. Sa druge strane, treba imati u vidu da su pojedini sistemi naoružanja isporučivani namerno tajno, kako bi se iskoristio elemenat iznanađenja te naneli što veći gubici u redovima ruskih snaga.

U međuvremenu, Aleksandar Mihajlov, šef ruskog Biroa za vojno-političku analizu, rekao je za TASS da se GLSDB lako može presresti ruskim odbrambenim sistemima, kao što su Tor-M2, Buk-M3 i S-350. Mihajlov je opisao GLSBD kao avijacijsku bombu sa nevođenim raketnim motorom prethodne generacije pričvršćenim za nju.

-Dakle, bomba može da ubrza pomoću ovog motora. Kada projektil dostigne potrebnu visinu, avio-bomba počinje samostalno da se kreće, koriguje kurs i pogađa metu, rekao je on.

Ovu bombu, koja klizi dok se približava cilju, moraju oboriti sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa koji se nalaze bliže meti. Bilo bi neophodno koristiti isti niz sistema koji se već koriste protiv HIMARS raketa – Tor-M2 sa nadograđenim softverom, Buk-M2 i Buk-M3 i S-350. Inače, “rakete S-300V4 takođe s vremena na vreme obaraju rakete HIMARS“, rekao je Mihajlov.

GLSDB bi povećao ukrajinski arsenal dugog dometa za izvođenje napada još dalje iza linija fronta. Vašington je u oktobru prošle godine isporučio Ukrajini ograničenu količinu taktičkih raketnih sistema ATACMS, najverovatnije u varijanti dometa 160 kilometara.

DA LI JE OVO ORUŽJE “GAME CHANGER”?

Iako su Sjedinjene Države odbile zahteve za raketu ATACMS (sposobnu da pogodi u dometu od 300 km), GLSDB-ov domet od 160 km bi omogućio Ukrajini da pogodi važne vojne ciljeve koji su bili van domašaja. To bi pomogao OSU da nastave svoje napade na oblastima iza linije fronta, kao i na rusku teritoriju na severnom delu granice dveju zemalja.

Sistem je kombinacija raketnog motora M26 (koji se nalazi na MLRS sistemima) i vođene bombe malog prečnika, GBU-39 (SDB) – koja se prvenstveno lansira iz jurišnih aviona. Oba su u izobilju dostupna u američkim zalihama.

Predloženi sistem Boinga, nazvan Bomba malog prečnika lansirana sa zemlje (GLSDB), jedan je od mnogih planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i istočnoevropske saveznike Amerike.

Raketnih motora M26 ima u izobilju u američkim zalihama, a GBU-39 košta oko 40.000 po komadu, što GLSDB čini, za zapadne normative relativno jeftinim, a njegove glavne komponente lako dostupnim.

GLSDB je vođena GPS-om, dakle podložna je elektronskim ometanjima, upotrebljiva je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila.

Konačno, ukoliko zaista nekom treba dati odgovor na pitanje iz podnaslova, verovatno neće, kao ni do sada, ni jedan sistem naoružanja se do sada nije pokazao kao “game changer”.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu