OTKRIVEN NETANJAHUOV PLAN ZA GAZU NAKON RATA "DŽeruzalem post" navodi: Uspostaviće se palestinska država

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 09:47

IZRAELSKI "Džeruzalem post" objavio je tajni izraelski plan za Pojas Gaze nakon što se okončaju ratna dejstva. Ima za cilj uspostavljanje vojne vlade i jačanje regionalnih veza sa arapskim zemljama koje će pomoći uspostavljanje palestinske države.

ОТКРИВЕН НЕТАНЈАХУОВ ПЛАН ЗА ГАЗУ НАКОН РАТА Џерузалем пост наводи: Успоставиће се палестинска држава

Foto: Tanjug/AP

Prva faza uključuje stvaranje izraelske vojne vlade u Gazi koja će nadgledati humanitarnu pomoć i preuzeti odgovornost za civilno stanovništvo tokom "prelaznog perioda", piše "Džeruzalem post".

Istovremeno, u drugoj fazi će se formirati međunarodna arapska koalicija, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i druge. Ova koalicija treba da bude deo šireg sporazuma o regionalnoj normalizaciji, koji podržava uspostavljanje "nove palestinske vlasti".

Zvaničnici, koji nisu povezani s Hamasom, naslediće upravljanje Gazom od Izraela, zaključivši vojnu upravu. Izrael će zadržati pravo na provođenje sigurnosnih operacija u Gazi, odražavajući svoje operacije na Zapadnoj obali, kad god se pojave operativne potrebe.

Sledeća faza, koja zavisi od stabilizacije Gaze i uspeha novog entiteta ("nove palestinske vlasti"), podrazumeva opsežne reforme na okupiranoj Zapadnoj obali u pogledu funkcionalnosti, obrazovnog sadržaja i upravljanja terorizmom Palestinske uprave.

Ako se ova faza odvija nesmetano unutar unapred definisanog vremenskog okvira od dve do četiri godine, Izrael će priznati ocrtanu palestinsku državu unutar teritorija Palestinske uprave i razmotriti prenos dodatne teritorije, navodi "Džeruzalem post".

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)