EU NE VIDI SVETLO NA KRAJU UKRAJINSKOG TUNELA Borelj i sam priznao: Sankcije neefikasne

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 01. 2024. u 11:50

EVROPSKE sankcije nisu uspele da unište rusku odbrambenu industriju i sada Evropska unija ne vidi svetlo na kraju ukrajinskog tunela, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, govoreći na forumu za investicije u transportu EU ‒ Centralna Azija.

ЕУ НЕ ВИДИ СВЕТЛО НА КРАЈУ УКРАЈИНСКОГ ТУНЕЛА Борељ и сам признао: Санкције неефикасне

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

On je naglasio da je „Evropska unija uvela opsežne sankcije Rusiji“ koje su, po njegovom mišljenju, „značajno oslabile rusku vojnu mašinu, ali ona i dalje postoji“.

- Rat se nastavlja i borbe se samo intenziviraju, a mi ne vidimo svetlo na kraju ukrajinskog tunela - ocenio je on.

- Da bi sankcije bile efikasne, potrebna nam je puna saradnja naših partnera. Pažljivo pratimo trgovinu između EU, zemalja Centralne Azije i Rusije, pokušavamo da analiziramo mehanizam koji nam omogućava da zaobiđemo naše sankcije i moramo povećati našu saradnju u ovoj oblasti, jer nam je potrebno međunarodno partnerstvo da bismo se suočili sa globalnim izazovima - objasnio je Borelj.

On je takođe dodao da razvoj saobraćajne infrastrukture i jačanje saobraćajnih veza između EU i zemalja Centralne Azije moraju pre svega da „odgovaraju političkim zadacima za povećanje saradnje radi bolje budućnosti kroz jačanje ekonomskih veza i zaštitu zajedničkih vrednosti“.

Borelj je dodao da su pre četiri godine zemlje ovog regiona „bile pomalo na stranputici“, ali da su sada „u centru događaja“ i Evropska unija želi da ojača partnerske odnose sa njima.

Investicioni forum o saobraćajnim vezama između EU i zemalja Centralne Azije održava se u Briselu uz učešće predstavnika Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana, Tadžikistana i Turkmenistana.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!