RAT U UKRAJINI: U Kijev stižu generalni inspektori ključnih američkih agencija; Sijarto u poseti Ukrajini

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 01. 2024. u 07:28 >> 00:54

RAT u Ukrajini – 705. dan. Ukrajinski zvaničnici saopštavaju da su ruske strane granatirale Herson, kao i da u gradu odjekuju eksplozije. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziva Vašington da nastavi da šalje pomoć Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: У Кијев стижу генерални инспектори кључних америчких агенција; Сијарто у посети Украјини

Foto Tanjug/AP

Sijarto: Dug put do obnavljanja poverenja između Mađarske i Ukrajine

Za vraćanje atmosfere poverenja između Mađarske i Ukrajine učinjeni su ohrabrujući koraci, "iako je put koji je pred nama dug i biće potrebno mnogo posla", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, dodajući da je Budimpešta spremna za to.

Bilateralni odnosi su se pogoršali "jer su prava zakarpatskih Mađara iznova i iznova ograničavana od 2015. godine", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Užgorodu Ungvaru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i Andrijem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine, preneo je MTI.

On je dodao da su vezama dominirala nerešena pitanja, a ne dobri odnosi, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sijarto je rekao da je zakon koji je ukrajinski parlament usvojio prošlog decembra nesumnjivo zaustavio ovu negativnu spiralu, ali da vlada očekuje da prava zakarpatskoj mađarskoj zajednici budu vraćena na nivo iz 2015. godine.

- Želim da naglasim...da Mađarska ne želi nikakav poseban tretman, mi ne želimo ništa što ranije nismo imali... - rekao je on.

Mađarska je, dodao je, pripremila listu zahteva od 11 tačaka, uključujući vraćanje statusa škola za etničke manjine, mogućnost polaganja mature na mađarskom, kao i neograničenu upotrebu mađarskog u visokom obrazovanju, kulturi, javnim službama i zajednicama.

Ministri su imenovali bilateralni međuvladin komitet za finalizaciju predloga, dodao je on.

Stav Mađarske po pitanju Ukrajine bio je jasan i dosledan u poslednje dve godine, rekao je Sijarto.

- Zalažemo se za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Osuđujemo rat i želimo mir u našem susedstvu - naglasio je on.

Sijarto je pozvao na obnavljanje napora za uspostavljanje mira u Ukrajini.

- Mađarska je spremna da nastavi sa takvim naporima, jer znamo da se životi mogu spasiti samo kada vlada mir - rekao je on.     

 

Zelenski:Jedan od glavnih zadataka da nadmašimo Rusiju u snabdevanju dronovima

 


 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je jedan od glavnih zadataka ove godine da Ukrajina bude ispred Rusije u kvalitetu rada sa dronovima u smislu proizvodnje, snabdevanja i obezbeđenja jedinica.

- Jasno je da je to jedan od glavnih zadataka godine, da u pogledu dronova budemo ispred neprijatelja. Što su ukrajinski dronovi uspešniji, od FPV do strateških, to ćemo više života naših vojnika spasiti - rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je sa premijerom Denisom Šmigalom razgovarao o planiranim detaljima međuvladine saradnje sa Poljskom, Slovačkom, Češkom, Rumunijom i Bugarskom u vezi sa postojećim aranžmanima i dogovorima koje treba postići. 

Dodao je da su planirane i konferencije o obnovi Ukrajine, koje će se održati u februaru u Japanu i u junu u Nemačkoj. 

 

 

U Kijev stižu generalni inspektori ključnih američkih agencija

Generalni inspektori ključnih američkih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, Stejt department i Agenciju za međunarodni razvoj (USAID), doputovala su u Kijev, gde će razgovarati o kontroli raspodele pomoći koju dobija Ukrajina, saopštila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

- Njihovi sastanci sa implementatorima, partnerima i ukrajinskom vladom doprinose nadzoru američke pomoći Ukrajini - napisala je ambasadorka na društvenoj mreži Iks na engleskom i ukrajinskom.

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

  • Na kupjanskom pravcu su jedinice Zapad oslobodile naselje Tabajevka u Harkovskoj oblasti. Odbijena su tri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Neprijatelj je izgubio oko 30 vojnika, dva oklopna vozila, tri pikapa i haubicu „Msta-B“.
  • Na krasnolimanskom pravcu su jedinice grupe Centar poboljšale položaje i porazile jurišne grupe ukrajinske vojske u naseljima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio oko 280 vojnika, tenk i tri automobila.
  • Jedinice ruske vojske su na donjeckom pravcu odbile šest napada mehanizovane brigade ukrajinske vojske u naseljima u DNR-u. Neprijatelj je izgubio oko 210 vojnika, dva pikapa, dve haubice D-30 i protivtenkovski top „rapira“.
  • Na južnodonjeckom pravcu su jedinice Istok odbile napade ukrajinske vojske u naselju Prijutno u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio oko 90 vojnika i dva automobila.
  • Ruska vojska je na hersonskom pravcu porazila ukrajinsku vojsku. Neprijatelj je izgubio oko 40 vojnika i četiri automobila. Oštećeno je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i goriva, kao i vojska i vojna tehnika u 109. rejona.
  • PVO sredstva su uništila američki sistem „hajmars“. Uništeno je 34 dronova u naseljima Luganske Narodne Republike, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
  • Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 568 aviona, 265 helikoptera, 11.345 dronova, 456 raketnih kompleksa, 14.817 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozil, 1.211 višecevnih bacača raketa, 7.892 oruđa i minobacača, kao i 18.007 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Rusija tvrdi da je zauzela selo u oblasti Harkova, Ukrajina demantuje

Moskva je saopštila da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Tabaevka u Harkovskoj oblasti Harkov, ali je Kijev demantovao.

Ruska tvrdnja je izneta u saopštenju Ministarstva odbrane.

Volodimir Fitjo, šef komunikacija kopnenih snaga Ukrajine, međutim, izjavio je da ti navodi "ne odgovaraju stvarnosti". "U blizini ovog mesta se vode borbe".

Sijarto u poseti Ukrajini

Mađarski ministar spoljnik poslova Peter Sijarto počeo je posetu Ukrajini. 

Najavaljeno je da će se Sijarto sastati sa šefom diplomatije Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Mađarski ministar: Budimpešta neće podleći ucenama EU po pitanju Ukrajine

Mađarska neće podleći ucenama Evropske unije u vezi sa izdvajanjem paketa pomoći Ukrajini, izjavio je mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka, komentarišući članak „Fajnenšel tajmsa“ o planovima Unije da izvrši pritisak na Budimpeštu.

- Mađarska neće podleći ucenama!.. Ova informacija potvrđuje ono što mađarska vlada već duže vreme govori: Brisel koristi pristup fondovima EU za politički pritisak - napisao je Boka na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, Budimpešta „ne povezuje podršku Ukrajini sa pristupom fondovima EU i ne dozvoljava drugima da to učine“.

- Mađarska će nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima, ali neće popustiti pred ucenama - dodao je ministar.

Ranije je „Fajnenšel tajms“ napisao, pozivajući se na dokument EU u koji je imao uvid, da bi Evropska unija mogla da sabotira privredu Mađarske i blokira sredstva koja joj pripadaju iz evropskih fondova, ako ne ukine veto na pomoć Kijevu na samitu u Briselu 1. februara. Strategija je usmerena na „ekonomske slabosti“ Mađarske i osmišljena da ugrozi njenu valutu.

Kako je 22. januara javila agencija Blumberg, zemlje EU su spremne da na samitu u Briselu 1. februara usvoje paket za Ukrajinu vredan 50 milijardi evra, bez obzira na podršku Mađarske.

Na samitu u Briselu sredinom decembra Mađarska je stavila veto na povećanje višegodišnjeg budžeta EU za period 2024-2027. godine, uključujući 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći Kijevu. Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima posle samita da očekuje da će lideri EU uspeti jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine.

Završeno dešifrovanje crne kutije 

Završeno je preliminarno dešifrovanje crnih kutija vojno-transportnog aviona Il-76 oborenog ukrajinskom raketom kod Belgoroda, stručnjaci su počeli da proučavaju dobijene podatke, saopštio je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

Poznato sa koliko ljudi raspolaže Ukrajina

U Oružanim snagama Ukrajine služi 880 hiljada ljudi, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za nemački medijski holding ARD.

- Imamo 880 hiljada. Imamo milionsku vojsku. A u isto vreme sada imamo 30 miliona ljudi, sada konkretno radi 30 miliona ljudi, možda i malo više. Ne mogu da kažem tačan broj - rekao je Zelenski.

U decembru prošle godine Zelenski je izjavio da brojnost kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine iznosi oko 600 hiljada vojnika.

Bivši predsednik Češke: Sukob u Ukrajini počeo na samitu NATO-a 2008. godine

Početak sukoba u Ukrajini je samit NATO-a u Bukureštu koji je održan 4. aprila 2008. godine, napisao je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus na svom sajtu.

- Ne smemo da zaboravimo istorijski kontekst. Rat je počeo 4. aprila 2008. godine. Tog dana je na samitu NATO-a u Bukureštu doneta doluka o prijemu Ukrajine i Gruzije u NATO - podsetio je češki političar.

Klaus je istakao da je pokušao da se suprotstavi takvoj odluci, ali su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija insistirale na njoj uprkos stavu većine zemalja koje su učestvovale. On je ovaj događaj nazvao tragičnom greškom.

Bivši predsednik Češke je u julu 2023. godine podelio mišljenje američkog profesora Džona Miršajmera da je Rusija bila isprovocirana da sprovede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Putin i zvanično registrovan kao predsednički kandidat

Centralna izborna komisija saopštila je da je Vladimir Putin registrovan je kao kandidat za predsedničke izbore.

Izbori u Rusiji održavaju se od 15. do 17. marta.

Rusija: Sprečen napad dronom na rafineriju nafte u Jaroslavlju

Ruska PVO sprečila je napad dronom na rafineriju nafte u gradu Jaroslavlj, severoistočno od Moskve, izjavio je regionalni načelnik Mihail Jevrajev.

Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava.

Zelenski: Ako podrška SAD bude obustavljena, Evropa neće uspeti sama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da, ako Sjedinjene Američke Države obustave pomoć Ukrajini, Evropa neće uspeti sama da nadomesti tu prazninu, ali navodi da veruje da se to neće dogoditi. 

Zelenski je u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini i da li bi Evropa uspela da popuni takvu prazninu, rekao da veruje da se to neće desiti i da Evropa neće ostati sama.

Dodaje da je to pitanje složeno jer sama Evropa neće uspeti da nadomesti tu prazninu kada je reč i o oružju i o finansijama.

Prema njegovom mišljenju, ako se desi da SAD odugovlače sa podrškom, to će uticati na ujedinjenu Evropu.

Smatra da bi to dovelo do nedostatka oružja i finansija i da bi savez između SAD i Evrope bio izgubljen. 

- Treće, sama Evropa će shvatiti da je to signal da, ako Ukrajina ne izdrži i (predsednik Rusije Vladimir) Putin krene napred, to je signal iz SAD da ćnj Evropa ostati sama (među) NATO državama koje će se suprotstaviti Rusiji - ocenjuje Zelenski. 

Dodaje da će to biti ozbiljna pretnja koju će Putin stoprocentno iskoristiti i da je to, takođe, signal koji bi pokazao da NATO neće biti tako jak.

Neutralisana bespilotna letelica u Rostovskoj oblasti

U Neklinovskom okrugu Rostovske oblasti neutralisana je bespilotna letelica sredstvima za radio-elektronsko ratovanje. Nije bilo žrtava, a oštećen je kamp, saopštio je gubernator oblasti Vasilij Golubev na svom Telegramu.

Jurišne snage Rusije zauzele šest uporišta OSU

Jurišne jedinice grupe snaga „Istok“ iz Primorja zauzele su šest uporišta Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom sektoru južnodonjeckog pravca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je dodalo da je u jednoj od borbi za još jedno uporište, koja je trajala pet dana, 20 jurišnika ove jedinice prinudilo je oko 200 ukrajinskih vojnika da baci oružje i pronađe spas u bekstvu.

Azarov potvrdio: Zelenskom treba mobilizacija da bi nadoknadio gubitke

Ukrajinska vojska ima ogromne gubitke, kako bi ih nadoknadila, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da organizuje masovnu mobilizaciju, smatra bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

- Zelenskom je potrebna mobilizacija kako bi se nadoknadili gubici koje svakodnevno ima ukrajinska vojska, a gubici su ogromni. Ljudi na prvoj liniji fronta više nisu sposobni, pa se deo njih povlači na zadnje linije fronta - napisao je Azarov na društevnim mrežama.

Kod Artjomovska zarobljen američki oklopni transporter

Pripadnici remontnih jedinica 200. Gardijske motorizovane brigade Severne flote, koja deluje u sastavu grupe „Jug“, zarobili su kod Artjomovska ispravan američki oklopni transporter „M113“, koji je Zapad isporučio ukrajinskoj vojsci, saopštio je novinarima ruski vojnik sa pozivnim znakom „Čerjomuha“.

FPV dronovi ruskih padobranaca uništili tri motorna čamca

Posade FPV dronova ruskih padobranaca uništile su tri motorna čamca ukrajinskih desantnih snaga na desnoj obali Dnjepra na hersonskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da ruske jedinice bespilotnih letelica grupe snaga „Dnjepar“ svakodnevno uništavaju čamce Oružanih snaga Ukrajine, koji pokušavaju da pređu reku.

Bombarderi Su-34 izvele napad

Bombarderi Su-34 izvele su napad na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.

Udar je izveden nevođenim avionskim bombama FAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju.

Ukrajina: Rusija pokušava da probije odbranu u više pravaca

Ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu na više pravaca, a najteža situacija je na pravcu ka Marjinki i Avdejevki, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. 

Na frontu je tokom proteklog dan došlo do 74 sukoba između Oružanih snaga Ukrajine i snaga Ruske Federacije.

Granatiran Herson, odjekuju eksplozije

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage granatirale Herson, kao i da u gradu odjekuju eksplozije.

- U Hersonu se čuju eksplozije, Vojska Ruske Federacije puca sa privremeno okupirane leve obale - rekao je načelnik gradske vojne uprave u Hersonu Roman Mročko.

Oboreno osam ruskih dronova iznad četiri ukrajinske oblasti

Ukrajinska vojska saopštila da je tokom noći oborila osam ruskih bespilotnih letelica u četiri ukrajinske oblasti.

Ruski dronovi iranske proizvodnje "šahedi", oboreni su iznad Nikolajevske, Dnjepropetrovske, Hmeljničke, kao i iznad oblasti Rovne.

Stoltenberg pozvao SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini, ocenivši da će Peking i "druge autoritarne sile biti ohrabrene" ako ruski predsednik Vladimir Putin "dobije ono što želi".

- Važno je da Ukrajina dobija stalnu podršku jer moramo da shvatimo da se to pomno prati u Pekingu - rekao je Stoltenberg za Foks njuz.

Ocenjuje da će SAD, Evropa i drugi delovi sveta postati "ranjiviji" ako Putin "dobije ono što želi u Ukrajini".

- Važno je da Putin ne uspe u Ukrajini - rekao je Stoltenberg.  

Pojačani vazdušni napadi

Moskva i Kijev pojačali su vazdušne napade i kontranapade na frontu u Ukrajini i ruskim pograničnim mestima.

Ruske snage pogodile su skladišta municije i goriva za vojnu opremu ukrajinskih snaga bezbednosti u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, kako navodi to Ministarstvo, tokom prethodnog dana uništeno je 28 ukrajinskih bespilotnih letelica (UAV), a oborena su i tri višecevna raketna sistema HIMARS i "uragan".

Ukrajinske snage uništile su četiri od osam lansiranih ruskih dronova.

Francuska šalje 3.000 granata svakog meseca

Francuska će moći da obezbedi ukrajinskoj vojsci 3.000 granata od 155 milimetara svakog meseca, saopštio je zamenik ministra odbrane general-potpukovnik Ivan Havriljuk, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju na prvom sastanku Artiljerijske koalicije u Parizu.

S druge strane, Ukrajinu potresa korupcionaška afera vezana za kupovinu granata. 

Kako prenosi Gardijan, uhapšeno je pet osoba, među kojima i dvojica visokih zvaničnika Ministarstva odbrane, koje se terete za krađu skoro 40 miliona dolara, namenjenih za kupovinu granata za ukrajinsku vojsku.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)