FINSKA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: Prvo glasanje otkako je pristupila Alijansi

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 01. 2024. u 10:47

U FINSKOJ se danas održavaju predsednički izbori, što je prvo glasanje u toj nordijskoj zemlji otkako je prošle godine pristupila NATO-u.

ФИНСКА ДАНАС БИРА ПРЕДСЕДНИКА: Прво гласање откако је приступила Алијанси

Foto: Tanjug/Unsplash

Pravo glasa ima oko 4,5 miliona ljudi, koji će se izjašnjavati na više od 900 biračkih mesta.

Birači će se opredeljivati između devet kandidata - šest mušakaraca i tri žene i tako izabrati naslednika izuzetno popularnog predsednika Saulija Ninista, kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i ne može ponovo da se kandiduje.

Biračka mesta biće otvorena do 20.00 časova, a Ministarstvo pravde će odmah nakon zatvaranja objaviti prve rezultate, prenosi Rojters.

Posljednje ankete javnog mnenja pokazuju da su bivši premijer Aleksandar Stub i bivši ministar spoljnih poslova Peka Havisto favoriti, ali se ne očekuje da ijedan kandidat osvoji 50 odsto glasova u prvom krugu, zbog čega je verovatan drugi krug u februaru.

Prema anketama, Stub i Havisto imaju podršku između 23 i 27 odsto glasova, a na trećem mestu je predsednik skupštine i krajnji desničar Jusi Hala-aho sa oko 18 odsto podrške.

Za razliku od lidera većine evropskih zemalja, predsednik Finske ima izvršnu vlast u određivanju spoljne i bezbednosne politike, posebno kada je reč o zemljama van EU kao što su SAD, Rusija i Kina.

(Srna)

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024