RAST NIVOA MORA KOŠTAĆE EVROPU 872 MILIJARDE EVRA: Najugroženije Italija, Francuska, Holandija i Danska

I.S.

24. 01. 2024. u 16:44

KLIMATSKE promene dovešće do rasta nivoa mora koji će Evropu koštati 872 milijarde evra do kraja ovog veka. Najugroženija područja su delovi Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemlje Baltika, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Sajentifik riports.

РАСТ НИВОА МОРА КОШТАЋЕ ЕВРОПУ 872 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Најугроженије Италија, Француска, Холандија и Данска

Foto Tanjug/AP

Neophodno je uvesti ekonomske mere za regione, ugrožene rastom nivoa mora, smatraju autori istraživanja, koje je vodio holandski Tehnološki Univerzitet Delft u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji.

Istraživači su, kako prenose zapadni mediji, simulirali potencijalni ekonomski uticaj porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu od ovog trenutka do 2100. godine, u scenariju koji podrzumeva visok nivo štetnih emisija i odsustvo mera za zaštitu obale. Italija bi prema tom scenariju bila među najteže pogođenim zemljama.

Ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo bi mogla da umanje potencijalne ekonomske gubitke od rasta nivoa mora, zaključuju naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)