GORI NEBO IZNAD JEMENA: Amerikanci i Britanci izveli 18 vazdušnih udara na Hute u poslednjih nekoliko sati

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

23. 01. 2024. u 13:01

U PROTEKLIH nekoliko sati, Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su 18 napada na položaje Huta koji vladaju u severnom Jemenu u različitim provincijama, većinom u regionu glavnog grada, rekao je zvaničnik Huta Jahja Sarija na Telegram kanalu.

ГОРИ НЕБО ИЗНАД ЈЕМЕНА: Американци и Британци извели 18 ваздушних удара на Хуте у последњих неколико сати

Foto: Ministry of Defence UK

- Neprijateljski američko-britanski avioni izveli su 18 vazdušnih napada u poslednjih nekoliko sati, uključujući 12 na Amanat el Asima i glavni grad provincije Sana - rekao je Sarija.

Još tri napada, rekao je on, izvršena su na ciljeve u provinciji Hodeidah u zapadnom Jemenu, dva u centralnoj provinciji Taiz i još jedan u provinciji Al Bajda.

Huti u severnom Jemenu, koji kontrolišu većinu jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili na svoju nameru da napadnu sve brodove povezane sa Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih i da im ne prilaze na moru. Jedan broj brodarskih kompanija odlučio je da obustavi transport kroz Crveno more.

Huti: Američki i britanski vazdušni udari neće ostati bez odgovora

Jemenski pobunjenici, proiranski Huti poručili su danas da američki i britanski vazdušni udari "neće ostati bez odgovora", preneli su američki mediji.

Avioni Tajfun i Vojadžer britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) vratili su se danas u bazu Akrotiri na Kipru nakon što su izveli vazdušne napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu, prenosi Si-En-En.

- Američki i britanski vazdušni napadi izvedeni tokom protekle noći neće ostati bez odgovora - poručio je na svom Iks nalogu portparol jemenske pobunjeničke grupe i potvrdio da su američki i britanski avioni danas napali četiri provincije i izvršili ukupno 18 vazdušnih udara.

Podsetimo, Huti su rekli da njihove akcije u Crvenom moru imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze, i tvrde da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

SAD i Velika Britanija izvode udare na ciljeve Huta od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru. Mohamed Ali el Huti, član najvišeg političkog saveta Ansar Alaha, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.

(RIA Novosti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!