RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju u Avdejevci, iz Marjinke i u pravcu Krasnog Limana; Bredlije zaustavila ruska zima (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

23. 01. 2024. u 07:31 >> 03:15

RAT u Ukrajini - 699. dan. Rusija izvela raketni napad na Kijev, saopštavaju tamošnje vojne vlasti. Ruske snage već nekoliko dana nadiru iz svih pravaca ka centralnom delu Avdejevke. Iako ukrajinska vojska još odoleva, ruske snage neprekidno granatiraju iz vazduha taj ukrajinski grad dok jedinice pokušavaju da izvedu jurišne operacije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују у Авдејевци, из Марјинке и у правцу Красног Лимана; Бредлије зауставила руска зима (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dešavanja: Rusi pritiskaju u Avdejevci i iz Marjinke, napreduju i u pravcu Krasnog Limana (VIDEO/MAPA)


Posle kraće pauze, Rusi su ponovo krenuli u masovni napad na različite ciljeve na teritoriji Ukrajine. Mete su bila vojno-industrijska preduzeća, kao i skladišta raketa.

U pravcu Limana, tokom borbi, ruske trupe su zauzele nekoliko položaja na prilazima Belogorovki, a takođe su napredovale ka Grigorovki u šumariji Serebrjanski.

Najvrelija tačka fronta je i dalje Avdejevka, gde se, nakon zauzimanja utvrđenog područja Carska Ohota, ruske trupe bore u zgradama u južnom delu grada. VSU aktivno ide u kontranapad kako bi povratio izgubljene položaje, ali u teškim borbama jedinice Oružanih snaga Rusije drže liniju.

Ilustracija telegram rybar

Uzimajući u obzir sukob sa VSU u Avdejevskom utvrđenju, napredovanje sa Marjinske linije izgleda logično.

Od Marjinke ide ofanziva na sve pravce, svakodnevni juriši u nekoliko talasa. Zadatak je opkoliti naselje Novomihajlovka, prići naseljima Pobeda i Georgijevka. VSU je uspeo da se snažno ukopa oko ove poslednje.

Ruske snage su se približile Krasnogorovki, izviđači su zašli u granice naseljenog mesta, ali se tu još nije moglo učvrstiti.

Brojni pokušaji napredovanja iz naselja Vodjanoje do sela Pervomajskoje, Tonenkoje i Severnoje, za ruske jednice još nema pozitivnih rezultata.

VSU nastavlja da drži naselje Stepovoje, ali njegovi pokušaji jenjavaju svakim danom. Za Oružane snage Ukrajine ovo je jedna od ključnih pozicija, ruske snage su već dobro ukopane u zasadima iza pruge.

U samoj Avdejevki se vode gradske bitke, gde VSU više ne može da trpi gubitke od 1 prema 10, sedeći u defanzivi. Trenutno je odnos skoro jednak.

Sve vri oko Koksokhima i Carske Ohote. VSU se sistematski povlači.

Hersonski i Zaporoški pravac

Nakon niza pokušaja desanta manjih razmera i uspostavljanja mostobrana na desnoj obali Dnjepra izvedenih tokom jeseni, ukrajinska komanda je odustala od ove samoubilačke taktike.

Ipak, jedan manji deo pripadnika ukrajinske mornaričke pešadije i dalje se nalazi u selu Krinki, a teritorija pod njihovom kontrolom je od početka januara drastično smanjena. Budući da su položaji kijevskih trupa konstanto izloženi artiljerijskim, raketnim i napadima jedrećih avio-bombi, a samo selo gotovo sravnjeno sa zemljom, upitno je da li i koliko ukrajinskih marinaca se i dalje nalazi tamo.

Njihov položaj otežalo je i delimično zamrzavanje Dnjepra, jer su čamci sa pojačanjima, opremom, hranom i medicinskim zalihama zbog sporije brzine kretanja postali laka meta za operatere ruskih malogabaritnih dronova.

Što se tiče Zaporoškog dela fronta, na njemu nisu zabeležene veće borbe od početka nove godine, a poznato je da su ruske snage uspele da vrate deo rovova južno od Robotina i zapadno od Verbova.

 

Nemci šalju pomorske helikoptere Kijevu

Nemačka je obećala Ukrajini šest višenamenskih helikoptera „si king“ (Sea King), soapštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje na mreži Iks.

U saopštenju se ne navodi kada će tačno oni biti isporučeni.

Foto vikipedija/MOD UK

„Si king“ je moderan i pouzdan helikopter koji će pomoći Ukrajincima u raznim oblastima – od izviđanja iznad Crnog mora do transporta vojnika. Ovo je prva isporuka ove vrste iz Nemačke“, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus.

Prema njegovim rečima, vazdušna bezbednost Nemačke „ostaje prioritet“.

 

 

Ruske jedinice prodrle 2 km u Harkovsku oblast

1. tenkovska armija, nakon što je oslobodila Krahmaljnoe, napreduje na Tabaevku i Berestovoe, prodirući 2 km u rejon Harkova.

Na Kupjansko-Svatovskom pravcu ruske trupe nastavljaju jurišne operacije u pravcu Tabaevke i Berestovoja.

Foto Tanjug/AP

-Rusi su napredovali. U blizini svih naselja u ovom pravcu vode se teške borbe, pišu ukrajinski resursi.

-Rusi su napredovali do 2,2 km do dubine od 650 m, priznaju drugi ukrajinski vojni analitičari, ponovo potcenjujući pravo napredovanje Oružanih snaga Rusije.

Ukupno, tokom proteklih dana, jedinice Zapadnog vojnog okruga prešle su granicu Harkovske oblasti i zašle dublje za skoro 2 km.

Od Krahmaljnog, Rusi se u malim grupama penju ka Peščanu, piše treći ukrajinski izvor.

 

Zelenski: Crni bilan raketnih udara

U današnjim raketnim udarima ruskih snaga širom Ukrajine stradalo je 18 osoba, a povređeno je više od 130, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je naveo da je pogođeno više od 200 objekata, uključujući 139 stambenih zgrada.

Foto: Profimedia

 

Bela kuća: 61 milijarda je dovoljna za Kijev

Bela kuća smatra da je zahtev za izdvajanje 61 milijarde dolara za Ukrajinu adekvatan i želi da ga Kongres razmotri, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Na pitanje novinara da li bi administracija mogla da smanji iznos koji traži kako bi se povećale šanse da se prevaziđe protivljenje republikanaca, Kirbi je rekao da je postojeći zahtev adekvatan.

Foto Tanjug/AP

Pavljuk: Stiže oruje koje nismo imali

Kijev će ove godine dobiti oružje koje još nije imao, kao i „velike pakete pomoći od nekoliko država“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Ilarion Pavljuk posle sastanka kontakt-grupe za odbranu u formatu „Ramštajn“.

Oborena cilj iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi presreli su vazdušni cilj u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

 

Ukrajinci izgubili 18 tenkova ua 24 časa

U pokušajima da povrati izgubljene pozicije, ukrajinska komanda ubacuje u borbu sva raspoloživa sredstva. Međutim, jedini rezultat ovih pokušaja je sve veći broj uništene opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Protekla 24 časa postavila su rekord po broju uništenih ukrajinskih tenkova u dužem vremenskom periodu. Prema dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, na svim sektorima fronta uništeno je 18 tenkova. Posebno vruće bilo je na Donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se vrate na izgubljene položaje u rejonu Kleščejevke. Šef pres centra grupe „Jug” saopštio je da je odbijeno šest napada jurišnih grupa ukrajinske 22. mehanizovane brigade.

Foto AP

Kao rezultat borbi ovde je uništeno 10 tenkova, uključujući jedan nemački Leopard 2A5. Gubici u ljudstvu su bili prilično teški. Pored tenkova uništene su dve haubice M777, samohotka Krab, kao i haubice Msta-B i D-20.

Još pet tenkova je uništeno u Kupjanskom pravcu fronta. Ovde su ruske jedinice odbile devet ukrajinskih napada u oblastima naselja Novoegorovka i Sinkovka. Tokom borbi na ovom području. U pravcu Krasnolimanska ruski vojnici su uspeli da unište dva tenka, a još jedan je pogođen u pravcu Zaporožja.

 

Holandija šalje donove na granicu sa Rusijom

Holandija će u februaru poslati u Rumuniju, na istočnu granicu NATO-a, tri drona „MQ-9 Reaper” kako bi nadgledali aktivnosti Rusije, piše „Parol“.

Vikipedija

 

Nemački mediji: Ukrajina PVO ne može da se odupre

Ukrajinska PVO nije u stanju da se izbori sa novim ruskim udarima, rekao je u emisiji kanala „Velt“ nemački novinar Paul Ronchajmer.

-U Kijevu strahuju da neće biti raketa za PVO, rekao je on i dodao da u Ukrajini nema dovoljno ni raketa za sistem „patriot“.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Ima sve više informacija da nema dovoljno raketa za taj sistem, što je direktno posledica situacije u Kongresu SAD koji ni do dan danas odobrio novac, naveo je novinar.

 

Ukrajinci nisu oduševljeni Bredlijem

Američka borbena vozila pešadije Bradley su „moćna“ vozila, ali nisu pogodna za borbena dejstva u zimskim uslovima. Ovo prenosi CNN pozivajući se na izjave ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna opasnost u regionima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Veliki gubici VSU u živoj sili i tehnici

Ruske oružane snage su izvele grupni udar preciznim oružjem na objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa;

Oružane snage Rusije su pogodile kontrolni centar operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine „Liman“;

Foto Tanjug/AP

Ruske oružane snage su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu premašili su 280 vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu oružane snage Ukrajine izgubile su više od 105 vojnika, 7 vozila i samohodni top Akacija;

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na krasnolimanskom pravcu. Ukrajinska vojska je izgubila više od 220 vojnika;

Na zaporoškom pravcu pogođeni su položaji tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 55 vojnika i jedan tenk.

Belgija daje 611 miliona evra Kijevu

Belgija će izdvojiti 611 miliona evra za pomoć Ukrajini 2024. godine iz prihoda dobijenih od zamrznute imovine Rusije, izjavila je ministarka odbrane ove zemlje Ludivin Dedonder.

Blumberg: Oduzimanje zamrznute imovine problem za Zapad

Mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine, o kojoj se razmatra na Zapadu, neće pomoći Ukrajini i čak može iskomplikovati situaciju u Kijevu, piše agencija Blumberg.

Putin i El Sisi dali zeleno svetlo: Počinje gradnja četvrtog energobloka prve egipatske nuklearke

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Egipta Abdel Fatah el Sisi putem video-konferencije dali su zeleno svetlo za početak izgradnje četvrtog energetskog bloka nuklearne elektrane „Daba“ u Egiptu.

Tokom ceremonije ruski lider je ocenio da se saradnja sa Egiptom razvija.

- Višeplanska i korisna saradnja između naših zemalja nastavlja dosledno da se razvija. Egipat je zaista naš blizak prijatelj i strateški partner. Sarađujemo na principima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja uzajamnih interesa u potpunosti u skladu sa sporazumom o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji - rekao je Putin.

On je podsetio da dve zemlje realizuju velike zajedničke projekte, između ostalog i u sferi goriva i energetike, poljoprivrede. Putin je dodao da dinamično raste i trgovinski promet između dve zemlje koji se za 10 meseci prošle godine povećao za 20 odsto.

Francuski političar: Mi ne branimo Ukrajinu, mi je uništavamo

Isporuke Kijevu zapadnog, između ostalog, francuskog oružja, ne samo da ne pomažu Ukrajini, već podstiču sukob i vode ka njenom uništenju, saopštio je poslanik donjeg doma parlamenta, lider političkog pokreta „Ustani, Francusko“ Nikolas Dipon-Enjan televiziji Public Senat.

- Ja sam veliki protivnik ovih isporuka - istakao je on.

- Mi ne branimo Ukrajinu, na takav način vodimo je u izumiranje, vodeći nemoralni proksi rat - dodao je on.

Eksplozije u Šostki i  Pavlogradu

Eksplozije su odjeknule i u gradu Šostka u Sumskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji. Eksplozije odjeknule i u Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast.

Ukrajina: U ruskim udarima na Kijev i Harkov najmanje 2 osobe poginule, 7 ranjeno

Rusija je danas izvela raketne udare na Kijev i Harkov u kojima su, prema dosadašnjim informacijama, dve osobe poginule, a sedam povređeno, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Pričinjena je i materijalna šteta na infrastrukturnim objektima, U seriji ruskih udara na Harkov jutros poginule su dve žene, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, oko 7.15 sati po lokalnom vremenu u Harkovu je odjeknulo najmanje osam eksplozija. To je bio drugi napad na Harkov tokom današnjeg dana, pošto je prethodno oko četiri sata ujutro došlo do serije udara, navodi Ukrinform.

Prema preliminarnim podacima, oštećena je stambena zgrada i civilna infrastruktura. U Kijevu je u napadima povređeno sedam osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

Šest osoba je hospitalizovano, a trinaestogodišnjem dečaku lekari su ukazali pomoć na licu mesta, prenosi Unian.

Poljska podigla avione

Poljska i njeni saveznici podigli su avione zbog navodne aktivnosti ruske dalekometne avijacije, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Poljske.

- Obaveštavamo vas da je u toku intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije. Upozoravamo da je aktivirana poljska i saveznička avijacija, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje - navela je komanda na Iksu (bivši Tviter).

Poljski avioni u pripravnosti

U Poljskoj su vojni avioni stavljeni u pripravnost zbog aktivnosti ruske dalekometne avijacije, saopštio je Generalštab zemlje.

Novi ruski raketni udari na Kijev i Harkov

Rusija je izvela raketne udare na Kijev i drugi po veličini grad u Ukrajini Harkov, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

"Eksplozije u gradu! Detalji kasnije. Ne napuštajte skloništa", napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Sergej Popko, šef vojne administracije regiona, saopštio je da su sistemi protivvazdušne odbrane angažovani na odbijanju ruskog raketnog napada. Popko je naveo da se kao posledica napada zapalilo nekoliko automobila u kijevskom okrugu Svjatošin, zapadno od centra prestonice, prenosi Rojters.

Svedoci agencije su rekli da su čuli nekoliko talasa eksplozija u Kijevu i oko grada. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov objavio je na Telegramu da je Rusija izvršila udar i na taj grad. "Ponovo gađaju Harkov, već je bilo nekoliko eksplozija", naveo je Terehov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!