DOK SE JEDNA STRANA SVETA MRZNE, NA DRUGOJ STRAHUJU OD POŽARA: Temperature idu i preko 40 stepeni, stručnjaci zabrinuti

Novosti online

20. 01. 2024. u 12:07

DELOVE Zapadne Australije zahvatio je ekstremni toplotni talas, koji je povećao rizik od požara.

ДОК СЕ ЈЕДНА СТРАНА СВЕТА МРЗНЕ, НА ДРУГОЈ СТРАХУЈУ ОД ПОЖАРА: Температуре иду и преко 40 степени, стручњаци забринути

Foto: Tanjug/AP Photo

Australijski Zavod za meteorologiju predviđa da će u pojedinim oblastima tokom vikenda temperature preći 40 stepeni Celzijusa, navodi Rojters.

U rudarskom gradu Paraburdu, u regiji Pilbara, oko 1.500 kilometara severno od glavnog grada Perta, za danas je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, što je, prema podacima meteorologa, oko šest stepeni više u odnosu na prosečne maksimalne vrednosti temperature za januar.

Ipak, za danas najavljena temperatura u Paraburduu je za skoro 4 stepena niža od najviše ikada izmerene maksimalne temperature u Australiji od 50,7 stepeni Celzijusa, koliko je izmereno 13. januara 2022. godine na aerodromu Onslov u regiji Pilbara.

Zbog visokih temperatura meteorolozi upozoravaju na povećan rizik od izbijanja požara u toj asutralijskoj regiji.

Ovog meseca australijski vatrogasci su se već borli sa požarom u blizini Perta, koji je izbio usled visokih temperatura, a deo građana bio je primoran da se evakuiše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM: Vanredna situacija na jugu Indije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!