RAT U UKRAJINI: Uništen još jedan IRIS-T; Ruske snage napreduju na Svatovskom pravcu; Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka; (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

19. 01. 2024. u 07:23 >> 02:11

RAT u Ukrajini – 695. dan. Ruske trupe odbile su ukrajinske napade u pravcu Kupjanska i Krasnolimanska. Tvrde da su preuzele kontrolu nad naseljem Veseloje u regionu Donjecka. Kijev, s druge strane, saopštava da je situacija u pravcu Kupjanska napeta, ali da Oružane snage Ukrajine uspevaju da zadrže svoje položaje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништен још један ИРИС-Т; Руске снаге напредују на Сватовском правцу; Жестоке борбе за тврђаву Авдејевка;  (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP / EPA

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju na Svatovskom pravcu; Žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka (VIDEO/MAPA)

Ukrajinske formacije su nekoliko puta pokušale da napadnu ciljeve u pozadinskim regionima Rusije. Jedan dron Oružanih snaga Ukrajine ugušen je opremom za elektronsko ratovanje u blizini fabrike baruta Kotovski u Tambovskoj oblasti. Napadnuto je i skladište nafte u Klinci u Brjanskoj oblasti.


Posle dužeg zatišja, ruska grupa na pravcu Svatovskog se aktivirala. Iz Vladimirovke vrši se pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine u okrugu Tabaevka i Krahmalni. U slučaju uspeha, ruske trupe će imati izglede za razvoj planova za juriš na istočni deo Kupjanska i preuzimanje kontrole nad njim.

Ilustracija telegram rybar


U oblasti Avdejevskog utvrđenog područja vodile su se aktivne borbe odjednom u nekoliko oblasti. Tako su od Kamenke ruske trupe uspele da prošire zonu kontrole, stižući do periferije ulica Kolosova i Levanjevskog.

Ilustracija telegram rybar

Ipak, „ratna magla“ na filtracionoj stanici u Donjecku se razvejala: početkom januara VSU je uspeo da je ponovo zauzme, izvodeći u stvari jedan od retkih uspešnih kontranapada tokom čitavog sukoba na ovom delu fronta.


U međuvremenu, aktivne borbe se nastavljaju u oblasti Krinoka, gde su ruske trupe uspele da prošire sivu zonu. Istovremeno, lokalni izveštaji izveštavaju o poplavama ostrvske zone, koje bi mogle biti uzrokovane otvaranjem brana na branama u Kremenčugu ili Dnjepropetrovsku od strane ukrajinskih formacija.

Pogledajte - Uništen još jedan IRIS-T (VIDEO)

Na ruskim druptvenim mrežama pojavio se snima dejstva po ukrajinskim PVO sistemima. Kako se navodi u reonu Čajkonog u Hersonkoj oblasti stradao je nemački PVO sistem IRIS-T.

NAPAD NA TVRĐAVU AVDEJEVKA: Ruska vojska potiskuje ukrajinske oružane snage, napredujući u teškim borbama (MAPA)


Na Avdejevskom pravcu, ruske trupe nastavljaju jurišne operacije u južnom delu grada, na području Pervomajskog, Stepovoje, južno i jugozapadno od postrojenja za tretman voda, u stanici Ivuška 2 i u rejonu stanice Dubrava.

Ruska armija izvodi uspešne jurišne operacije u stanici Dubrava i u rejonu železničke stanice na 450. km u pravcu Ulice Sobornaja.

Napredak ruskih oružanih snaga prepoznaju i razni ukrajinski vojni analitičari:

„Rusija ima uspeha na jugu grada. Napredovao je blizu pruge u pravcu „Kraljevskog lova“ (označeno na karti).

-Kod stanice Dubrava, ruske trupe su napredovale iz rejona stanice Vinogradniki u prostoru širine do 450 m do dubine od 140 m.

-Rusi su imali taktičke uspehe (do 150 metara unapred) u Pervomajskom i Stepovom.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je ujutru da ruska vojska nastoji da opkoli Avdejevku, izvršivši 44 napada u poslednja 24 sata: 27 napada u oblastima Novokalinovoj, Novobahmutovka, Avdejevka i još 17 napada kod Pervomajskog i Nevelskog.

Ruska vojska menja pravac napada: VSU u problemu, “uzbuna” među ukrajinskim analitičarima (MAPA)

Resursi Oružanih snaga Ukrajine i ukrajinski vojni analitičari o tome sa uzbunom izveštavaju.


*46. brigada Oružanih snaga Ukrajine je izjavila: „Neprijatelj je pomerio glavne napore u sektoru Novomihajlovski mnogo južnije i sada napada širokim frontom u sivoj zoni duž linije Solodke-Vođanoje u oblasti jaruga Solonenkaja. ”

*„Ruske trupe prebacuju glavni napad u pravcu Južnodonjecka, napadaju na širokom frontu južno od Novomihajlovke u oblasti jaruge Solonjenjkaja u pravcu Vodjanoja. Jedan od ciljeva neprijatelja je deonica puta O0532 Ugledar-Konstantinovka“, pišu i neki ukrajainski analitičari.

Drugi pojašnjavaju:

-Rusi sve više jurišaju u pravcu autoputa Ugljedar-Marjinka (pravac Novomihajlovski). Izgleda da je glavni napad prebačen. Oružane snage Rusije zgušnjavaju svoje borbene formacije i aktivno sprovode izviđanje na liniji fronta odbrane Oružanih snaga Ukrajine“.

 

Rusi koristili moćnu P-35 raketu?

Ukrajinski portal Defence.ua objavio je infiormaciju i fotografije koje su snimljene na jugu Ukrajine, a na kojima se vide ostaci rakete za koju se tvrdi da je u pitanju modifikovana protivbrodska raketa P-35/P-5 4K48, 4K88/NATO nomeklatura SS-N-3/SSC-1 SEPAL/SHADDOCK.

Kako se naovi ovo je prvi do sada navodno poznati način upotrebe navodno modifikovane protivbrodske rakete.

 

Slovački ministar: Eu nas je prevarila

Slovačka nije dobila novac za lovce MiG-29 koje je predala Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak listu „Standard“.

Foto: Printscreen Yutube

Borbe kod Avdejevke – Bitka za filtracionu stanicu (VIDEO)

Donjecka filtraciona stanica je trenutno pod kontrolom VSU.

Pre tri nedelje, ruske trupe, posebno 1487. puk, bile su prinuđene da se povuku. A 17. januara napadnuti su položaji ukrajinskih oružanih snaga na stanici upotrebom LMUR Izdelie 305, kako pišu ruski vojni korespondenti.


Objektivni kontrolni snimci pokazuju rezultate pogotka.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Ukrajinci izgubili celu brigadu, više od 30 tenkova (FOTO)

Na kupjanskom pravcu odbijeno je 25 ukrajinskih napada, protivnik je izgubio više od 560 ljudi, 10 tenkova;

Na krasnolimanskom pravcu odbijeno je 17 napada, a Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1.520 pripadnika koji su ubijeni i ranjeni, a uništen je i jedan tenk;

Foto Tanjug/AP

Na donjeckom pravcu odbijeno je 15 napada, ukrajinske snage izgubile su više od 1.880 ljudi, 17 tenkova;

Na južnodonjeckom pravcu odbijen je jedan napad Oružanih snaga Ukrajine, a ukrajinska vojska izgubila je 965 vojnika i dva tenka,

Ukrajinske snage su za prethodnih nedelju dana ukupno izgubile gotovo 720 ljudi i četiri tenka.

 

Ukrajinci poginuli u prijateljskoj vatri

Ukrajinska vojska ostala je bez jednog broja ljudstva u okolini grada Časov Jar na artjomovskom pravcu nakon što su upali u zonu „prijateljske vatre“.

Kako je saopštio potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko, ti vojnici su stradali jer je u isto vreme po toj lokaciji paljbu vršila i ukrajinska artiljerija.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Uhapšen ukrajinski obaveštajac na Dalekom istoku Rusije

Jedan ukrajinski agent uhapšen je u Habarovsku, na Dalekom istoku Rusije, koji je pokušavao da izvrši atentat na ruske vojnike, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Foto: Printskrin/TV Zvezda

Kako se navodi, uhapšeni agent je pored ubistva ruskih vojnika slao i tajne informacije o ruskoj vojsci i vojnicima koji učestvuju u zoni specijalne vojne operacije.

 

Kremlj: Nama izgleda za obnovu sporazuma o žitu

Kremlj je saopštio da nema izgleda za obnovu sporazuma o crnomorskom žitu i da alternativni putevi za otpremu ukrajinskog žita nose ogromne rizike.

Prvobitni sporazum, koji je omogućio siguran izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, istekao je prošle godine nakon što je Moskva odbila da ga obnovi, rekavši da su njeni zahtevi za izvozom sopstvene hrane i đubriva ignorisani.

(Reuters)

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini. Francuska šalje šest haubica "cezar" Ukrajini, demantuje da ima plaćenike u toj zemlji.

Brjansk: Četiri rezervoara sa naftnim derivatima gore nakon napada UKR dronova

Brjanskoj oblasti gore četiri rezervoara sa naftnim derivatima, a do požara je došlo usled pada municije sa presretnutog ukrajinskog drona, izjavio je gubernator te ruske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Dramatične snimke pogledajte OVDE.

Upozorenje sa Krima: Zapad primorava Rusiju da proširi zonu specijalne vojne operacije

Rusija je, zbog stalnih pretnji Zapada da će napasti Krim, prinuđena da proširi zonu sprovođenja specijalne vojne operacije, izjavio je za Sputnjik šef odbora za zakonodavstvo u krimskom parlamentu Sergej Trofimov.

- Zbog konstantnih pretnji napadom na Krim, Zapad potvrđuje da je od vitalnog značaja da stavimo pod našu kontrolu ceo južni deo Ukrajine, kao i njen severoistok, i to zbog granatiranja Belgorodske, Brjanske, Kurske i drugih oblasti. Sa svakom isporukom dalekometnih sistema, moraćemo da širimo zonu naše potpune kontrole - rekao je Trofimov.

Više o tome OVDE.

Tramp o Putinu i Orbanu

Donald Tramp svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom smatra dobrim, izjavio je to u intervjuu novinaru Šonu Henitiju na kanalu Foks njuz.

Više o tome OVDE.

Pistorijus odbacuje pozive za povećanje nemačke vojne pomoći Ukrajini

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus odbacio je pozive za veću nemačku vojnu pomoć Ukrajini.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

"Ne možemo da idemo 'na sve', kako neki zahtevaju. U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni", rekao je Pistorijus za Tagesšpigel. Istakao je da je Nemačka do sada isporučila sve što je bilo moguće i da Nemačka od svih država EU već daje Ukrajini najviše, a da je sada na ostalim evropskim partnerima da urade više, prenosi Velt.

Više o tome OVDE.

Rusi praktično zauzeli Veseloje

Ruske trupe su „praktično zauzele Veseloje“ kod Severska, prenosi ukrajinska vojna javna stranica Dip stejt.

Ukrajinske vlasti to nisu potvrdile.

Cela država u "crvenom"

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

MO Rusije: Uništen ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi uništili su jutros ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Dron je oboren oko 6.40 po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks. Brjanska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Od kada je počela napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o ukrajinskim napadima dronovima i raketama na pogranične oblasti, Moskvu i Krim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!