"DOVIĐENJA, KO TO UOPŠTE I JEDE": Lukašenko prokomentarisao odlazak Mekdonaldsa iz Belorusije

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 01. 2024. u 18:30

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je „doviđenja“ kompanijama iz neprijateljskih zemalja poput „Mekdonaldsa“, istakavši da njihova mesta treba da zauzmu beloruska preduzeća i proizvođači.

ДОВИЂЕЊА, КО ТО УОПШТЕ И ЈЕДЕ: Лукашенко прокоментарисао одлазак Мекдоналдса из Белорусије

Foto AP

On je istakao da, nakon odlaska stranih kompanija iz Belorusije, država sama treba da odluči šta da radi sa njihovom imovinom.

- Dogovorili smo se: ako stranci koji ovde imaju preduzeća, imovinu, kompanije, odu sa našeg tržišta zbog sankcija ili iz nekih drugih razloga, nikakvu imovinu nikome nećemo prodavati, predavati. Kao što sam rekao – doviđenja, sami ćemo rešiti šta ćemo s tim -  rekao je beloruski lider na sastanku sa Vladom.

Kako je dodao, Belorusija može i treba da se bavi supstitucijom uvoza u sektorima koje napuštaju strani investitori. On je kao primer naveo „Mekdonalds“.

- Uvek apelujem na vas: jedite, konzumirajte svoje, ne padajte na strano. To je pogotovo relevantno danas kada su neki, posebno među omladinom, počeli da kukaju: 'Ah, 'Mekdonalds' odlazi'. A ja mislim: hvala bogu što odlazi! Ali mesto 'Mekdonaldsa' treba da zauzmu Belorusi, da rade naši ljudi, naši stručnjaci, da se koriste naši proizvodi - rekao je Lukašenko na sednici Vlade.

Kako je dodao, Belorusi sami treba da prave ono što je nekada pravio „Mekdonalds“, „ako to nekome treba“, pa čak i bolje od njih.

- Zar mi ne znamo razrezati zemičku na pola i ubaciti komad mesa, pomfrit i salatu? Gospode, ne znam ni ko to jede -  rekao je Lukašenko.

U Belorusiji je bilo otvoreno 25 restorana „Mekdonalds“ u šest gradova. Korporacija je objavila da napušta rusko i belorusko tržište nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U aprilu prošle godine lanac je preimenovan u „Mak.bu“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić