MILEJ UČESNICIMA U DAVOSU: Zapadni svet je u opasnosti

A. V. V.

18. 01. 2024. u 12:58

NOVI predsednik Argentine Havijer Milej na Svetski ekonomski forum (SEF) u Davos došao je prvi put u "velikom stilu". Umesto privatnim avionom, u švajcarsko zimovalište stigao je komercijalnim letom, tokom koga se putovanja fotografisao s putnicima. Njegov govor na samitu bio je prvi na međunarodnom događaju otkako je seo u fotelju prvog čoveka južnoameričke države.

МИЛЕЈ УЧЕСНИЦИМА У ДАВОСУ: Западни свет је у опасности

Tanjug

Milej je pozvao političke lidere u Davosu da prihvate "kapitalizam slobodnog preduzeća" kako bi okončali svetsko siromaštvo.

- Danas sam ovde da vam kažem da je zapadni svet u opasnosti zato što se oni koji bi trebalo da brane vrednosti Zapada vode vizijom sveta koja neumitno vodi ka socijalizmu, a samim tim i siromaštvu. Glavni lideri zapadnog sveta napustili su model slobode za različite verzije onoga što nazivamo kolektivizmom. Ovde smo da vam kažemo da kolektivistički eksperimenti nikada nisu rešenje za probleme koji muče građane sveta, već su oni osnovni uzrok - rekao je Milej i dodao "da niko nije bolje pozicioniran od Argentinaca da svedoči o ove dve tačke".

Nezaobilazna tema juče je, kao i dan ranije, bio sukob na Bliskom istoku o kom su govorili američki zvaničnici, ali i generalni sekretar UN Antonio Guteres. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan istakao je da je mir između Izraela i Palestinaca, zajedno sa proširenjem Abrahamovog sporazuma, moguć u bliskoj budućnosti, uprkos ratu u Gazi koji je u toku.

- Nije nemoguće, delovi su tu da bi se sastavili, da bi se postigao ovaj ishod. I to ne godinama kasnije, već u bliskoj budućnosti, ako se svi okupimo i donesemo mudre i hrabre odluke - poručio je Salivan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je poručio da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele".

- Najveći otrov sa kojim se suočavamo širom sveta je dehumanizacija, odnosno nemogućnost da se vidi ljudskost u drugom. Moramo da uklonimo taj otrov što znači da lideri širom sveta koji to vide moraju biti spremni da reaguju - naveo je američki državni sekretar.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je tokom diskusije podržao rešenje izraelsko-palestinskog konflikta zasnovano na "dve države".

- Jedini način da ove dve zajednice žive zajedno u miru i bezbednosti je da svaka od njih ima državu - naglasio je Guteres, dodavši da bi konflikt mogao da se prelije u druge oblasti, što "bi bila katastrofa koja se mora izbeći po svaku cenu".

Guteres se u govoru osvrnuo i na pitanje teritorijalnog integriteta država, naglasivši da je apsolutno neophodno poštovanje njegovog principa.

- Toliko je zemalja širom sveta koje imaju potencijalne pretenzije na teritoriju drugih zemalja. Toliko je situacija u kojima manjine mogu, u određenom trenutku, da tvrde da treba da pripadaju drugoj državi. Geopolitičke podele u sadašnjem svetu sprečavaju rešavanje globalnih izazova. Neophodne su reforme globalnog upravljanja da bi se čovečanstvo izborilo sa pretnjama - naglasio je Guteres.

Globalni konsenzus za AI

IZVRŠNI direktor "Majkrosofta" Satja Nadela u Davosu je poručio da se nazire globalni konsenzus po pitanju razvoja veštačke inteligencije (AI) i da, iako se regulatorni pristupi tehnologiji mogu razlikovati, zemlje govore o veštačkoj inteligenciji na sličan način. On je u razgovoru sa osnivačem SEF-a Klausom Švabom rekao da razvoj AI u svetu zahteva globalne standarde.

Bogataši: Oporezujte nas!

VIŠE od 250 milijardera i milionera zahteva da se na sastanku u Davosu uvede porez na bogatstvo kako bi se platile bolje javne usluge širom sveta. "Naš zahtev je jednostavan: tražimo da oporezujete nas, najbogatije u društvu", rekli su u otvorenom pismu svetskim liderima. "Ovo neće suštinski promeniti naš životni standard, niti naškoditi našoj deci, niti našim nacijama. Ali, to će pretvoriti ekstremno i neproduktivno privatno bogatstvo u investiciju za našu zajedničku demokratsku budućnost." Među bogatim potpisnicima iz 17 zemalja su Diznijeva naslednica Abigejl Dizni, Brajan Koks koji je igrao izmišljenog milijardera Logana Roja u filmu "Nasleđe", glumac i scenarista Sajmon Peg i Valeri Rokfeler, naslednica čuvene američke dinastije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)