IRAN NIJE GAĐAO AMERIČKU BAZU U IRAKU: Ubijen ugledni biznismen i troje članova njegove porodice (FOTO)

Novosti online

16. 01. 2024. u 09:48

IRANSKA revolucionarna garda direktno je napala glavni grad iračkog Kurdistana Erbil balističkim projektilima nešto pre ponoći u ponedeljak po lokalnom vremenu.

ИРАН НИЈЕ ГАЂАО АМЕРИЧКУ БАЗУ У ИРАКУ: Убијен угледни бизнисмен и троје чланова његове породице (ФОТО)

Foto: Printskrin

Cilj nije bio, kako se prvobitno spekulisalo, veliki novi američki konzulat ili baza američkih trupa na međunarodnom aerodromu Erbil. Iranske rakete pale su na kuću poznatog lokalnog biznismena, ubivši njega i članove njegove porodice. Širom grada čule su se eksplozije koje su uznemirile mnoge stanovnike, piše Forbs.

Iranska revolcionarna garda odmah je preuzela odgovornost za istovremeni napad na Siriju. U Erbilu, moćna paravojska je tvrdila da su njeni projektili gađali „štab Mosada“ u znak odmazde za izraelsko prethodno ubistvo pripadnika Iranske garde, tvrdeći da je meta „bila odgovorna za planiranje i vođenje špijunskih operacija i terorističkih aktivnosti u regionu“.

Napad u Siriji je navodno bio usmeren na Islamsku državu, čija je avganistanska frakcija preuzela odgovornost za smrtonosni teroristički napad 3. januara na iransku jugoistočnu provinciju Kerman, u kojem je poginulo više od 90 ljudi.

Zapravo, napad u Erbilu pogodio je kuću kurdskog biznismena Pešraa Dizaija, vlasnika Falkon grupe iz autonomne regije, odgovorne za velike projekte kao što je Empajr Vorld, u suštini centralni poslovni kvart Erbila poznat po svojim sveprisutnim kompleksima visokih zgrada.

U napadu su ubijeni Dizai i troje članova njegove porodice, uključujući njegovu suprugu, prema oba izvora koje citira lokalni kurdski medij Rudav i objava na društvenoj mreži Iks bivšeg potpredsednika parlamenta iračkog Kurdistana Hemina Havramija.

U zvaničnom saopštenju nekoliko sati nakon napada, Savet bezbednosti regiona Kurdistana potvrdio je smrt četiri civila, dok je najmanje šestoro zadobilo povrede, od kojih su neke teške.

SAD osudile iranske napade na severu Iraka

Američki Stejt department osudio je iranske napade u blizini Erbila na severu Iraka.

- Protivimo se bezobzirnim raketnim udarima Irana, koji potkopavaju stabilnost Iraka - saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Udari nisu pogodili nijedan objekat SAD i nije bilo američkih žrtava, rekla su dva američka zvaničnika Rojtersu u ponedeljak. Iranska revolucionarna garda saopštila je da je napala, kako je navela, "špijunske centre i mesta gde se okupljaju antiiranske terorističke grupe" u iračkom Erbilu, javili su iranski državni mediji.

- Napad je izveden kao odgovor na nedavne terorističke zločine neprijatelja islamskog Irana, a špijunski štab i mesta okupljanja antiiranskih terorističkih grupa gađana su balističkim projektilima IRGC i uništena - saopštila je Iranska revolucionarna garda, a prenela državna iranska agencija IRNA.

Aerodrom Erbil obustavio je saobraćaj nakon eksplozija koje su se čule iznad grada, rekla su Rojtersu tri iračka bezbednosna izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu