UBILA MUŽA - OSLOBOĐENA OPTUŽBI: Francuski sud presudio u korist žene koja je lišila života supruga nasilnika

Nasilje nad ženama je toliko prisutno, da neke odluke suda, naoko, mogu da izgledaju neobično, kao što je to ovih dana bilo u Francuskoj, kada je sud oslobodio ženu koja je svog muža ubila direktnim ubodom nožem u predelu srca.

УБИЛА МУЖА - ОСЛОБОЂЕНА ОПТУЖБИ: Француски суд пресудио у корист жене која је лишила живота супруга насилника

Foto: Šuterstok

Veče u kome se 2021. godine dogodilo ubistvo podsećalo je na mnoga prethodna koja su Anželik, tada 46-godišnjakinja, i pedesetogodišnji Vensan, proživljavali gotovo svakodnevno. Konzumirali su naveliko alkohol, pušili hašiš, svađali se i na kraju je muž napao ženu. U trenutku nasilja ona je imala 1,6 promila alkohola u krvi, on 2.

Komšije u mestu Sent Omer u oblasti u oblasti Pa de Kale u blizini Dankerka i atlantske obale, čule su, najpre, galamu i svađu na ulici, a onda se rasprava preselila u stan. Vensan je, kažu, bio bolesno ljubomoran. Oborio je svoju suprugu na pod, tražio od nje da napusti kuću, podsmevao joj se, rekao joj je da sada kada joj je brat umro više nema ko da je brani, a onda je uhvatio za vrat. Ona se izmigoljila i dohvatila prvo što joj je došlo pod ruku. Bio je to nož koji je munjevito zarila u njegove grudi.

Odmah je pozvala hitnu pomoć, ali bilo je kasno. Pred istražnim organima se pravdala da nije imala izbora. Isticala je da se radilo o tome ko će ostati živ – on ili ona. I ranije je trpela maltretiranja, a i dva puta ga je tužila zbog nasilja, ali bez uspeha. Posle ubistva, tužilac je zbog svih okolnosti tražio šest godina zatvora.

Porotnici su zaključili da je Anželik bila naslina i da je to nasilje izazvalo smrt, ali i da se samo branila i da je sila koju je upotrebila bila proporcinonalna snazi njenog partnera, iako je tokom istrage zaključeno da muž neposredno pre ubistva više nije bio u situaciji da je udavi. Ona se bojala da to ponovo ne pokuša.

Anželik je, kažu, imala nesrećno detinjstsvo, s mnogo ponižavanja, bežala je iz doma za nezbrinutu decu, ali je kasnije uspela da se vrati u normalan život, zasnuje porodicu i rodi dvoje dece, da bi se zatim razišla s prvim mužem i upala u poruke, živeći s nasilnim muškarcima.

Kada je sud u Sent Omeru saopštio odluku, bilo je potrebno da joj advokat nekoliko puta ponovi da je slobodna, da bi shvatila šta se zaista dogodilo. Sreću je podelila sa svojim sinom. Puštena je posle dve i po godine istražnog zatvora. Još se ne zna da li će se tužilaštvo žaliti na ovu odluku.

ČETVRTA NA SLOBODI

Ovakve presude su veoma retke. Do ovog slučaja, u Francuskoj su do sada oslobođene tri žene koje su ubile svoje nasilne muževe: Aleksandra Lanž 2009, Adrijana Sapajo 2020. i Florijan Arel 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!