FRANCUSKI ISTORIČAR: Najbolja stvar koja se može desiti Evropi je nestanak SAD

Novosti online

13. 01. 2024. u 18:30

ISTAKNUTI francuski istoričar i intelektualac Emanuel Tod je u nedavnom intervjuu govorio o ulozi Sjedinjenih Država u evropskoj geopolitici i istakao da bi u ovom trenutku najbolji scenario za stari kontinent bio da severnoamerička zemlja nestane.

ФРАНЦУСКИ ИСТОРИЧАР: Најбоља ствар која се може десити Европи је нестанак САД

Foto: Printskrin

-Suprotno onome što svi misle, mi sebi kažemo: 'Šta će biti s nama kada nas SAD više ne budu štitile?' Bićemo u miru! Najbolja stvar koja može da se desi Evropi bio bi nestanak Sjedinjenih Država, kazao je Tod u intervjuu za francuski radio "RMC".

Prema njegovim rečima, Vašington "uživa da izaziva nerede u Evroaziji", gde neprestano podstiče ratove i nastoji da uvede haotično stanje.

Kako je naglasio, SAD moraju da pristanu na "povlačenje svoje imperije" u tom regionu i u svim onim gde "održavaju sukobe", naglasivši da "to doprinelo pogoršanju situacije u Gazi do znatnih razmera".

-Francuska više ne postoji, jer je povezana sa SAD i pod kontrolom NATO-a, istakao je.

Tod ocenjuje da su američki geopolitičari "katastrofa" jer im nedostaje, između ostalog, "moral", a i imaju sklonost ka "novcu i ratu".

-SAD žele da spreče saradnju Rusije sa zemaljama Evropske unije, posebno sa Nemačkom. To je opsesija i strateški cilj. U sadašnjim okolnostima, rat će na kraju prestati. Nije Rusija ta koja će pobediti, već će Zapad izgubiti, zaključio je francuski istoričar.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!