RAT U UKRAJINI: Napadi i kontranapadi kod Limana, Rusi napreduju kod Avdejevke, Bahmuta i u Zaporožju (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 01. 2024. u 08:20 >> 02:20

RAT u Ukrajini - 689 dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Напади и контранапади код Лимана, Руси напредују код Авдејевке, Бахмута и у Запорожју  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Napadi i kontranapadi kod Limana, Rusi napreduju kod Avdejevke i u Zaporožju (VIDEO/MAPA)


Na Kupjanskom pravcu nastavljaju se pozicione borbe u rejonu Sinkovke, dok se u isto vreme izvode napadi na položaje ukrajinskih formacija u naseljima u blizini fronta. Uprkos izveštajima nekih medija o navodnom napredovanju ruskih oružanih snaga u sektoru, u stvarnosti konfiguracija fronta ostaje nepromenjena dugo vremena.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Limana, nastavljaju se međusobni napadi u oblasti šumarije Serebrjanski i izbočine Torskoje. U isto vreme, strane vode artiljerijske duele i protivbaterijske borbe duž cele linije dodira.

U pravcu Severskog, konfiguracija fronta je postala nešto jasnija: nakon što su stigle do predgrađa Spornoga, ruske trupe nisu uspele da zauzmu uporište u sektoru i bile su prinuđene da se povuku na pripremljene linije. Ukrajinske formacije pokušavaju kontranapade, ali bez uspeha.

Foto printskrin FB


Na pravcu Bahmuta ruske trupe nastavljaju borbu na levom krilu, ali poslednjih dana nisu zabeleženi vidljivi uspesi. U međuvremenu, na jugu, jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da napreduju severozapadno od Klešćejevke, izbacivši ukrajinske formacije sa nekih od visova. U ovom trenutku, jurišne trupe pokušavaju da steknu uporište u tom području.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom pravcu, ruske jedinice nastavljaju borbu u zoni objekata za tretman vode. Istovremeno, ukrajinski kanali su objavili napredovanje vojnog osoblja Oružanih snaga Rusije na području do 250-300 metara, međutim, zbog nedostatka osoblja, nije moguće utvrditi tačnu konfiguraciju fronta. Pored toga, u oblasti Petrovskog (Stepovoj) i dalje se primećuju pozicioni sukobi.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Donjecka, ruske trupe nastavljaju da pokušavaju da poboljšaju taktičku poziciju prema Georgijevki, napredujući iz rejona crkve Svetog Đorđa. Ukrajinske formacije nanose udare na jurišne grupe Oružanih snaga Rusije, pokušavajući da spreče gubitak teritorija u toj oblasti.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pucaju na naseljena mesta Donjecke aglomeracije topovskom i raketnom artiljerijom. Usled toga, jedna žena je povređena u Kirovskom okrugu Donjecka. Dok je ekipa hitne medicinske pomoći pregledavala žrtvu, VSU je bacio eksploziv iz drona. Vozač Hitne pomoći zadobilo lakše povrede. U regionu su zabeležene i štete na stambenim zgradama i civilnoj infrastrukturi. Istovremeno, izvršen je još jedan pokušaj udara na Mariupolj pomoću konvertovanog S-200. Lansiranje je izvedeno iz regiona Zaporožje, a raketa je pala na periferiju grada bez nanošenja štete, što nije iznenađujuće, s obzirom na njenu nisku tačnost.

U sektoru Vremjevske izbočine nastavljene su pozicione borbe duž cele linije sektora. Saopšteno je o uspešnom napadu ruskih oružanih snaga severno od Kermenčika i Staromlinovke, tokom kojeg su uspele da zauzmu niz utvrđenih položaja VSU. Istovremeno, ukrajinske oružane snage su pokušale ofanzivu u oblasti Staromjorski, ali su se nakon gubitaka povukle.


U pravcu Zaporožja, borbe su nastavljene kod Rabotina, gde ruske jurišne grupe postepeno izbacuju VSU sa svojih položaja. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Rusije su napredovale ka jugoistoku naselja, kao i u oblasti severozapadno od susednog Verbovoga. Istovremeno, ruska vojska je nastavila da nanosi udare na koncentracije VSUske ljudstva i tehnike u oblastima Rabotina i Žerebjanoka. Međutim, situacija na ovom delu fronta ostaje napeta: VSU aktivno koristi bespilotne letelice i artiljeriju, udarajući po ruskim položajima.

Pored toga, dve bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine sa borbenim teretom pokušale su da napadnu lučku dizalicu i vez broj 4 u Berdjansku. Obe bespilotne letelice su oborene, ali je krhotina pala u blizini usidrenog tegljača, pri čemu je jedna osoba povređena. Nije zabeležena šteta na infrastrukturi. Ovaj napad više liči na testiranje vazdušne odbrane nego na stvarni napad. Iskorišćeno je premalo dronova. Ali trendovi sugerišu da je masovniji napad moguć u narednim danima.


Na Hersonskom pravcu se nastavljaju pozicione borbe u oblasti Krinoka. Pogoršanje vremenskih uslova otežava prebacivanje dodatnih rezervi Oružanih snaga Ukrajine na levu obalu Dnjepra, što ruskim snagama daje izvesnu prednost.

Foto Tanjug/AP

Zauzvrat, ukrajinske formacije su nastavile da granatiraju naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Tako su ukrajinskom granatiranju bila izložena sledeća sela: Krinki, Golaja Pristan, Peščanovka, Aleški, Stara Zburevka, Podstepnoe, kao i Dnjeprjani u Novokahovskom okrugu, koji su pretrpeli najveću štetu. Pored toga, saopšteno je da su snage PVO presrele ukrajinsku raketu u oblasti Čaplinke. Zabeležen je i pokušaj udara HIMARS MLRS na položaje 20. raketnog puka. Sa raketnog sistema PVO Pancir-S1 oborene su dve rakete MLRS.

Istovremeno, u ruskim izveštajima iz pravca Hersona često se moglo pročitati o mostobranu Oružanih snaga Ukrajine u selu Krinki, koji je postao „obor” za ukrajinske formacije i sada je bukvalno pokošen artiljerijskom vatrom i udarima iz vazduha. Ali, kako kažu, bolje je videti jednom: snimak sa strane VSU jasno pokazuje pejzaž u napaćenom naseljenom mestu. Drveće je pokošeno, od kuća su ostali najviše delovi zidova, a tlo je ispucano kraterima od avio bombi i granata. Inače, vremenske prilike su nedavno dodale probleme Oružanim snagama Ukrajine - delimično su zaleđeni kanali na prilazima Krinkiju. Čamci ne mogu da prođu, a to je teško i peške – led ne može svuda da izdrži borca sa opremom i municijom. Sve će to jasno uticati na gubitke i zalihe VSU u ovoj maloj oblasti na levoj obali Dnjepra.


Ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Gorlovku NATO projektilima

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck i Gorlovku, ispalivši pet projektila takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara, saopštila je administracija DNR

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku u subotu uveče, ispalivši osam NATO granata kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Zabeleženo je granatiranje sa strane VSU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu: 22.50 - naselje Đeržinsk - naselje Gorlovka (Nikitovski okrug): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara... 23.15. - naselje Đeržinsk - naselje Gorlovka (Kalinjinski okrug): ispaljene su dve granate kalibra 155 mm", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavnika.

POGLEDAJTE - Mostobran Oružanih snaga Ukrajine u selu Krinki očima vojnika VSU (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak napravljen iz ukrajinskih rovova na mostobranu na Dnjpru.

Pejzaž podseća na tako poznate snimke razorenog drveća i zgrada, ruševine koje su postale tako karakteristične za rat u Ukrajini.

 

Dva Bredlija i dron protiv T-90 (VIDEO)

Na ruskim i ukrajinskim telegram kanalima pojavio se snimak borbe ruskog tenka i ukrajinskih Bredlija. Na snimku se vidi da je posada Bredlija pogodila sve uređaje za osmatranje ruskog tenka T-90 Proriv.

Tenk se postao dezorijentisan, nakon čega u njega udara i dron kamikaza. Najvažnije je da je posada preživela. Odličan, pouzdan tenk!

POGLEDAJTE - Dejstvo TOS-1A po ukrajinskim položajima (VIDEO)

Posade teškog bacača plamena TOS-1A Solncepek jedinica RKhBZ grupe trupa Vostok uništile su nekoliko uporišta ukrajinskih nacionalista u oblasti sela Novomihajlovka na južnodonjeckom pravcu specijalne operacije. Nemoguće je sakriti se od napada „Solncepeka“ ni u rovovima ni iza debelih betonskih zidova.

Ana Maljar: Rusi se ponašaju tako da nemamo vremena da se oporavimo

-Cilj im je sada da nas što više iscrpe. Da ne možemo da pravimo rezerve municije, da ne pripremimo opremu i da smo psihički slomljeni. Oni deluju tako da nemamo vremena da se oporavimo, bivša zamenica ministra odbrane Ukrajine Malar je napisao u njenoj oznaci.

Foto Tanjug/AP

-Prema njenim podacima, broj granatiranja se ne smanjuje - ima ih i do hiljadu dnevno. Ruska armija zadržava prednost u upotrebi municije 6-8 puta, ili čak 7-10, u zavisnosti od situacije.

-Malar se takođe žalio na upotrebu taktike malih jurišnih grupa od strane ruskih jedinica na istoku. Prema njenim rečima, potrošnja municije za takvu grupu je slična onoj za veliku grupu.


Ukrajinske snage miniraju deo fronta kod Kremene

Ukrajiinski odredi miniraju puteve na delu fronta u blizini Kremene u Donbasu, uz pomoć dronova, rekao je za Sputnjik borac specijalnog odreda „Ahmat“.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska koristi poljoprivredne dronove, takozvane „baba-Jage“, pokušavajući tako da spreče rotaciju ruskih snaga na tom delu fronta.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Ambasada Rusije u Londonu: Kijev ostao bez šanse da iz sukoba izađe uz pomoć pregovora

Kijev je novim sporazumom o saradnji s Londonom u sferi bezbednosti ostao bez šanse da iz sukoba izađe pregovaračkim putem, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Velikoj Britaniji.

 

Osakaćena PVO Ukrajine

Ruska vojska uništila je važne objekte Oružanih snaga Ukrajine, uključujući skladišta raketa „patriot“, izjavio je bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA) Lari Džonson.

Foto: Printscreen

 

Ukrajinci se ne bore na Krasnolimanskom pravcu

Rat u Ukrajini se nastavlja, a jedna od oblasti gde su se donedavno vodile žestoke borbe je Krasnolimanski pravac u Donbasu.

Međutim, kako prenosi RIA Novosti, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane, aktivnosti ukrajinske vojske u ovom pravcu su prestale, i u protekla 24 časa se ni na koji način nisu ispoljile.

Tokom protekla 24 časa, u zoni odgovornosti grupe „Centar“ na pravcu Krasnolimansk, kopnene snage Oružanih snaga Ukrajine nisu ispoljile nikakvu aktivnost – rekao je Leonid Šarov, oficir pres centra grupe Centar.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, prema rečima oficira grupe koja deluje na pravcu Krasnolimanska, više od 150 ciljeva Oružanih snaga Ukrajine je pogođeno avijacijom i artiljerijom Oružanih snaga Rusije. Udari su izvedeni po ciljevima u oblasti naselja Serebrjanka, Seversk i Dronovka. Šarov je dodao da su Oružane snage Ukrajine imale teške gubitke u zoni odgovornosti grupe Centar.

Podsetimo, predsednik Zelenski je tokom svoje turneje po baltičkim zemljama rekao “da Kijev neće pristati na prekid vatre, koji je navodno koristan Rusiji”.

 


Sirene za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na celoj teritoriji Ukrajine koja je bila na snazi čitava dva sata.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, eksplozije su odjekivale u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Kropivnjickom, Kremenčuke, kao i u Sumskoj oblasti i Hersonu.

Ruski vojni resor tvrdi da su mete današnjih raketnih gađanja vojni objekti Ukrajine koji su se bavili proizvodnjom municije za artiljerije, a u napadima su korišćene hiperzvučne rakete „kinžal“ i bespilotne letelice.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila je preko 110 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Na krasnolimanskom pravcu ruska vojska odbila je dva napada Kijeva, a ukrajinska vojska izgubila je tom prilikom preko 280 vojnika, tri oklopna vozila.
- Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 50 vojnika, četiri automobila i jednu haubicu D-30.
- Ukrajinska vojska je na hersonskom pravcu izgubila do 40 vojnika, kao i dve samohodne artiljerije „gvozdika“.
- Ruske PVO snage su proteklog dana oborile 21 ukrajinski dron iznad teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike.

„Msta-B“ u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video snimak na kome se vidi kako jedinice grupe „Jug“ ruskih snaga uništavaju samohodne haubice zapadne proizvodnje kijevskog režima pomoću haubice „Msta-B“ u okolini Artjomovska.

Sirene za vazdušnu uzbunu odjekuju Ukrajinom

Po drugi put danas na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Ukrajinska vojska obustavila aktivnost na krasnolimanskom pravcu

Ukrajinske kopnene snage nisu pokazale nikakvu aktivnost na krasnolimanskom pravcu u proteklih 24 sata, rekao je za Sputnjik oficir pres-centra grupe „Centar“ Leonid Šarov.

Sa druge strane, ruska artiljerija i avijacija izvele su napade na preko 150 ciljeva ukrajinske vojske u području Dronovke, Serebrjanke i Severska.

Jedinice specijalnih snaga otkrile su preko 20 objekata neonacista, a ruski vojnici su uništili njih 10.

Protivnik je u proteklom danu izgubio do 70 ljudi i dva vozila, rekao je oficir.

Kupjanska oblast granatirana

Šef Harkovske vojne administracije Oleg Sinjegubov izjavio je da su tokom noći granatirana skladišta i objekti ukrajinske vojne industrije.

Reč je o objektima u selu Olhatovka u Kupjanskom regionu, a oštećena su dva vojna skladišta, rekao je on iako nije precizirao kolika je materijalna šteta naneta.

Napad na desnu obalu Dnjepra

Ruske snage su uz pomoć FPV dronova uništili položaje ukrajinske vojske na desnoj obali reke Dnjepr, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Veliki gubici

Jedinice ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva trpe velike gubitke, a ostatke avijacije uništavaju ruski avioni ranog upozorenja A-50U (AVACS), piše Militari Vač Magazin.

Rusija lansirala nekoliko raketa Kinžal

Rusija je jutros napala Ukrajinu sa nekoliko projektila Kinžal, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Na Telegram kanalu ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva navedeno je da su projektili lansirani prema Kijevu, Viničkoj i Žitomirskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da je Rusija lansirala rakete X-101/555/55 sa šest aviona Tu-95MS. Na celoj teritoriji Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

Eksplozije su se dogodile u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, javila je na svom Telegram kanalu ukrajinska TV "5.ua" .

"Protivvazdušna odbrana radi", dodaje se u objavi.

Eksplozije su se dogodile i u Kropivnjickom (stari naziv Kirovograd) i Dnjepropetrovsku, preciziraju ukrajinski mediji. Kasnije su se u gradovima čule ponovljene eksplozije.

U isto vreme, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je izvestio je o eksplozijama i operacijama PVO u okolini Kijeva koji je, kako javljaju mediji, napadnut hipersoničnim raketama "kinžal".

Pred toga, mediji su izveštavali o eksplozijama u Sumskoj oblasti i u Hersonu, koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, alarm za vazdušnu uzbunu zvoni širom Ukrajine.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024