KO SU HUTI? Godinama u sukobu sa vladom, podržavaju Hamas i "zavode svoj red" na Crvenom moru

Novosti online

12. 01. 2024. u 08:19

HUTI su jemensko šiitsko pleme, poznato po tome što se suprostavilo jemenskom carstvu. S druge strane, smatraju se i versko-političkom i vojnom grupom koja je nastanjena i deluje u Jemenu. Huti su dobili ime po osnivaču skupine Huseinu el Hutiju, bivšem komandantu, koga su navodno ubile oružane snage Jemena u septembru 2004. godine.

КО СУ ХУТИ? Годинама у сукобу са владом, подржавају Хамас и заводе свој ред на Црвеном мору

Foto: EPA

Huti pripadaju zeidskoj grani šiitizma, sekta islama koja se isključivo nalazi u Jemenu. Oni su nastali od šiitske manjine slične Dvanaestnici koja se nalazi prvenstveno u Iraku, Libanu i Iranu, a poznati su po najvećoj sličnosti sa sunitskim islamom po pitanju prava i odluka.

Međutim, oni podržavaju koncept Dvanaestorice kao veoma bitan za svoju religiju, koji pravi razliku od sunizma. Oni su često optuživani od strane sledbenika zeidizma da su tajni konvertiti i sledbenici Dvanaestorice, koja je zvanična religija u Iranu.

Foto Ansar Alah

Huti su tvrdili da su njihove akcije borbe protiv širenja salafizma u Jemenu, kao i zbog odbrane svoje zajednice od rasprostranjene i sistematske diskriminacije, dok ih je vlada optuživala da žele svrgnuti vladajući režim iz želje za uvođenjem šiitskog zeidskog verskog zakona, destabilizujući vladu i šireći antiamerička osećanja. Huti tvrde da se muslimani mole na pogrešan način dižući ruke, kao što je običaj kod jemenskih sunita.

Jemenska vlada je Hute takođe optužila da imaju spoljnu pomoć, navodeći Iran kao većinsku šiitsku zemlju.

Zauzvrat, Huti su uzvratili navodeći da je vlada potpomognuta spoljnim antišiitskim pristalicama poput Al Kaide i Saudijske Arabije, pored činjenice da je bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Salih takođe zeid.

Šta se dešava u Crvenom moru?

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na Jemen kao "očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena" i kršenje međunarodnih zakona.

Napadi "neće imati nikakav drugi rezultat osim podsticanja nesigurnosti i nestabilnosti u regionu“, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani u postu na Telegram grupi ministarstva. U međuvremenu, libanska oružana grupa Hezbolah, koju podržava Iran, takođe je osudila udare na Jemen.

Foto: Tanjug/AP

- Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu - saopštila je grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters. Napadi dronovima i raketama na teretne brodove u Crvenom moru sada su podstakli SAD i UK da izvedu vazdušne napade na ciljeve u regionu.

Zapadne snage su preduzele akciju nakon što su brodove napali Huti - pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontroliše veliki deo Jemena. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su američka i britanska vojska uspešno započele napade rano u petak na ciljeve Huta uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

Pogođeno je više od 12 lokacija, uključujući prestonicu Sanu i Hudajdu, uporište Huta na Crvenom moru. Ciljevi u Jemenu uključivali su logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta oružja. Napadi su počeli nakon početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Foto: Tanjug/AP

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje u Izrael. Nije jasno da li su svi napadnuti brodovi zapravo išli tamo. U novembru su zaplenili, kako su rekli, izraelski teretni brod. Od tada su napali nekoliko komercijalnih plovila dronovima i balističkim projektilima.

Napadi Huta u Crvenom moru porasli su za 500 odsto između novembra i decembra. Pretnja je postala tolika da su velike brodarske kompanije prestale da plove u regionu, a troškovi osiguranja su porasli 10 puta od početka decembra. Velike brodarske kompanije rekle su da preusmeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Sve najnovije informacije, čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!