PLANOVE MU POKVARIO ŠARL MIŠEL: U politici poznat po svađama, a sada je kandiduje za generalnog sekreta Saveta Evrope

Novosti online

10. 01. 2024. u 18:20

KOMESAR Evropske komisije Didije Rejnders biće kandidat za generalnog sekretara Saveta Evrope (SE), rekao je portparol belgijske vlade.

ПЛАНОВЕ МУ ПОКВАРИО ШАРЛ МИШЕЛ: У политици познат по свађама, а сада је кандидује за генералног секрета Савета Европе

Foto: Tanjug/AP

Politiko je u ponedeljak objavio da plan predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da se kandiduje na izborima za Evropski parlament ugrožava šanse Didijea Rejndersa da ostane u Evropskoj komisiji, pa on planira da pronađe novu funkciju u Evropskom savetu, na mestu koje sada zauzima bivši šef hrvatske diplomatije. 

Želeo je da ostane u novom sazivu EK, ali mu je planove pokvario Šarl Mišel

Rejnders, trenutno belgijski komesar u evropskoj izvršnoj vlasti, ranije je izrazio interesovanje da ostane u novoj Evropskoj komisiji.

Ali mu je planove pokvario predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kada je najavio da će se kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu. Ovo bi ugrozilo Rejndersov ostanak. 

Rejnders je član Reformističkog pokreta (MR), koji je deo vladajuće većine u Belgiji.

Mišel i Rejnders poznati po svojoj dugogodišnjoj svađi oko kontrole nad Reformističkim pokretom.

U belgijskoj politici, Mišel i Rejnders su poznati po svojoj dugotrajnoj svađi oko kontrole nad MR, koja je kulminirala 2010. godine kada je Rejnders zbačen iz rukovodstva stranke. 

Rejnders je bio kandidat za mesto generalnog sekretara VE 2019. godine, ali je izgubio trku od bivšeg šefa hrvatske diplomatije.

Mariji Pejčinović Burić, ističe mandat u septembru ove godine, a ona još nije najavila da li će tražiti drugog. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)