RIMSKI "FAŠISTI TREĆEG MILENIJUMA": Polemika posle nacističkih pozdrava u Italiji na obeležavanju sećanja na tri žrtve ekstremnih levičara

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

10. 01. 2024. u 18:23

ISPRED bivšeg sedišta Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) u Rimu, stranke nadahnute Republikanskom fašističkom partijom, oko 200 ljudi sa podignutom desnom rukom u "rimski pozdrav", triput je uzvikivalo "prisutni", na paradi rituala "saboraca".

РИМСКИ ФАШИСТИ ТРЕЋЕГ МИЛЕНИЈУМА: Полемика после нацистичких поздрава у Италији на обележавању сећања на три жртве екстремних левичара

Foto: AP

Ta scena odigrala se u znak sećanja na tri mladića "Omladinskog fronta", desničarske orijentacije, koji su bili žrtve ekstremnih levičara 7. januara 1978. godine.

Ovaj "pozdrav" je ušao u panteon organizacije ekstremnih desničara, a ista slika ponavljala se svake godine. No, nikada nije sprečavana, pa ni ovoga puta policija nije reagovala. Ali, sada polemike pršte na sve strane.

Jedni kažu: "Da nije bilo u Rimu, već negde drugde, u Francuskoj, Španiji, ne bi se ni digla prašina". Drugi tumače: "Razrešiti pitanje fašizma znači i analizirati ga i razumeti".

A posebno je, zapravo, ovog puta to da većinska vladina partija koju je osnovala premijerka Đorđa Meloni, nosi predznak desnice. To je bio predtekst levičarske opozicije da zagrmi.

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Antonio Tajani je odmah osudio "svaku apologiju fašizma", a partija Melonijeve poručila: "To su samo pušteni psi". Melonijeva se, istine radi, uvek oglašava protiv fašizma.

Ustav kao da se zaustavio

Traži se da ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova počnu istragu i donesu odluke kakve mere vlada namerava da preduzme u cilju osude kršenja italijanskog Ustava. Jer, on zabranjuje rekonstrukciju fašističke partije, pitaju da li se na tom mestu Ustav zaustavio?

Opozicija, međutim, traži da se ispitaju organizatori parade, zagovornici fašističke misli. Traže da premijerka zauzme javno distancu od tog događaja, jer je to što se dogodilo, po njima, "Rim iz 1924. godine".

Ostaje na tužilaštvu da ispita ko su organizatori i sve u vezi sa tim činom, i Digos, specijalna istražna divizija, to i čini. Ali, već stiže odgovor od učesnika:

- "Možete da prijavljujete koliko hoćete i ispitujete, mi ćemo biti tamo i naredne godine.

Posmatrači, uglavnom iz levičarskih partija, upozoravaju da su se ekstremisti umonožili i da su na sceni "fašisti trećeg milenijuma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije