STANJE U POJASU GAZE NA IVICI AMBISA: Potresni prizori u jednoj od poslednjih bolnica, ostalo svega pet lekara da brine o svemu (VIDEO)

Novosti online

09. 01. 2024. u 10:27

JEDNA od retkih preostalih zdravstvenih ustanova u Gazi je na kolenima sa samo pet preostalih lekara, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus i apelovao da bolnica bude pošteđena u borbama koje su zahvatile tu oblast.

СТАЊЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ НА ИВИЦИ АМБИСА: Потресни призори у једној од последњих болница, остало свега пет лекара да брине о свему (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Misija SZO u bolnici El Aksa utvrdila je da je većina medicinskog osoblja pobegla zbog opasnih uslova i naloga za evakuaciju, rekao je Tedros, prenosi "Politiko".

Šef SZO je naveo da je broj ranjenih i mrtvih koji su prevezeni u bolnicu "znatno porastao" proteklih dana, sa više od 120 traumatskih slučajeva i desetinama mrtvih koji svakodnevno pristižu "zbog pojačanog granatiranja, prostrelnih rana, povreda od rušenja zgrada i drugih trauma vezanih za rat" Izraela sa Hamasom.

Proteklog vikenda samo jedan lekar je bio na odeljenju za hitne slučajeve, rekao je Šon Kejsi, koordinator hitnih medicinskih timova SZO, novinarima u bolnici dok su iza njega, na krvavom podu, medicinski radnici zbrinjavali dete.

U novembru su izraelske snage izvršile napad na najveću bolnicu u Gazi El Šifu, tvrdeći da se tamo kriju militanti grupe Hamas.

Dve organizacije za medicinsku pomoć - Medicinska pomoć za Palestince (MAP) i Tim hitne medicinske pomoći (EMT) Međunarodnog spasilačkog komiteta spasavanja (IRC) - saopštile su da se povlače iz Gaze jer je situacija na terenu postala preopasna.

U zajedničkom saopštenju, humanitarne organizacije su navele da je El Aksa poslednja funkcionalna bolnica u srednjem području Gaze. Naveli su i da su izraelske snage bacile letke u kojima su područja koja okružuju bolnicu označena kao "crvena zona" i da su se, kako bi zaštitili svoje osoblje, MAP i IRC povukli iz El Akse.

IDF je pokrenula kopneni napad na Gazu nakon Hamasovog nasilnog napada u Izraelu u oktobru u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi i koje je dovelo do uzimanja skoro 250 talaca. Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas procenjuje da je više od 22.000 Palestinaca ubijeno u borbama.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)