POGLEDAJTE - UNIŠTENA DVA HIMARS-A? Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je pogodilo dva američka VBR sistema (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 01. 2024. u 06:45

RUSKO Ministarstvo odbrane [RuMoD] je tvrdilo da je uništilo tri raketna sistema za višestruko lansiranje [MLRS], uključujući dva HIMARS i jedan MLRS Alder u blizini Selidova u Donjeckoj Narodnoj Republici i Glubokoje u oblasti Harkov 31. decembra 2024.

ПОГЛЕДАЈТЕ - УНИШТЕНА ДВА ХИМАРС-А? Руско министарство одбране тврди да је погодило два америчка ВБР система (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Prvih ddana ove godine, Telegram kanal Military Informant je podelio video na kojem se navodno prikazuje HIMARS koji je upravo ispalio baraž, napadnut artiljerijskim raketama sa kasetnom municijom u blizini Konstantinovke.

Video prikazuje udare podmunicije oko lansera koji sugerišu njegovo uništenje. Međutim, istinitost snimka ostaje upitna jer ne pruža konkretan dokaz navodnog uništenja.

Iako video dokaz neutralizacije HIMARS-a nije konačan, Rusija je verovatno uspela da pogodi HIMARS pre nego što je mogao u potpunosti da se povuče iz zone lansiranja. Ovo dostignuće je značajno s obzirom na poteškoće na koje se obično susreću prilikom pokušaja napada na HIMARS.

Foto: Printskrin MO Rusije


IZAZOVI UNIŠTENjA HIMARS-A

Optimizovan za brzo raspoređivanje i repozicioniranje, HIMARS sistem je efikasno artiljerijsko rešenje. Njegovo vozilo na točkovima ima jednu kapsulu u kojoj se nalazi šest GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) projektila, sposobnih da pogode ciljeve udaljene otprilike 90 km.

Superiornu preciznost sistema ilustruju SATNAV i INS vođene rakete. Oni mogu efikasno da neutrališu ciljeve visoke vrednosti koji se nalaze 40 km iza linija, čak i kada su raspoređeni sa strateške lokacije 50 km od linije fronta. Ovo postavlja sistem bezbednosti van domašaja većine ruskih kamikaza dronova i MLRS sistema.

Važno je priznati da je vreme potrebno da HIMARS lansira svu svoju municiju klasifikovani parametar koji se može razlikovati. Faktori kao što su varijanta rakete, redosled paljbe i operativni protokol posade direktno utiču na to.

Međutim, izvesno je da je ukupno vreme potrebno za ispuštanje svih raketa i naknadno premeštanje manje od kombinovanog vremena potrebnog GMLRS raketama da stignu do cilja, vremena potrebnog radaru za lociranje oružja da obradi putanju raketa, vreme za prenošenje HIMARS koordinata na protivbaterijski MLRS, i vreme leta na HIMARS protivbaterijske rakete. U jednačini ratovanja, HIMARS nesumnjivo ima ključnu prednost.

Foto printskrin tvzvezda.ru


TORNADO-S MLRS

Tornado-S MLRS iz Rusije ima impresivnu sposobnost lansiranja 300 mm SATNAV i raketa navođenih INS-om sa ili unitarnim ili kasetnim bojevim glavama, u impresivnom dometu koji prelazi 100 km. Međutim, kada je u pitanju ispaljivanje protiv baterija, dok ove rakete Tornado-S uspeju da stignu do tačke lansiranja, sistem HIMARS bi se već sklonio na sigurno.

Postavlja se zagonetno pitanje! Postoji video na Military Informant TC koji demonstrira rakete koje stižu na lansirnu tačku pre nego što HIMARS ima priliku da se skloni. Kako je to moguće?

Uverljivo objašnjenje za ovo bi moglo biti da su rakete protiv baterija lansirane pre dolaska raketa HIMARS u ciljnu zonu. Ova strategija značajno skraćuje vreme odziva i blokira put za bekstvo HIMARS sistema.

Ovo nas dovodi do kritičnog pitanja – kako su Rusi uspeli da lociraju preciznu tačku lansiranja, bez pribegavanja radaru za lociranje oružja koji izračunava opštu tačku lansiranja ocrtavajući putanju rakete?

Verovatan odgovor leži u krilcima GMLRS rakete. Sasvim je moguće da ga je otkrio napredni ruski izviđački sistem, koji je odmah preneo tačne koordinate lansiranja protivbaterijskom MLRS-u.

Ako je tačno da je Rusija razvila sposobnost da uoči krilca GMLRS rakete, ovo bi moglo da bude značajna promena u igri koja će imati dalekosežan uticaj na strateški pravac Specijalne vojne operacije (SMO).

Foto CC BY SA 4.0 4 wikipedia Rimma Sadykova


SISTEMI ZA IZVIĐANjE?

Ruska vojska se može pohvaliti sa nekoliko naprednih vazdušnih tehnologija koje su sposobne da otkriju lansiranja raketa HIMARS i usmere protivbaterijske sisteme vatre sa zemlje. Ovaj impresivan tehnološki arsenal uključuje izviđački avion Tu-214R, dronove Orion MALE i na kraju satelitsku konstelaciju EKS Kupol.

Avion Tu-214R je remek delo dizajna, projektovan za elektronsko i optičko izviđanje. Opremljen AESA konformnim radarom i optoelektronskim sistemom visoke rezolucije, ističe se u identifikaciji zemaljskih ciljeva.

Ovaj proizvod rigoroznog inženjeringa pušten je za upotrebu u SMO u septembru 2022. Iako je inventar Rusije je u početku bio ograničen, broj raspoloživih aviona za raspoređivanje je vrlo lako mogao da poraste.

Foto: Printscreen

Još jedna značajna prednost u ruskom arsenalu je dron Orion MALE. Majstorski u radarskom i optičkom izviđanju, dron je strateški sačuvan od vazdušnih napada tako što nije korišćen u ofanzivnim operacijama koje bi ga izložile sistemima protivvazdušne odbrane Ukrajine.

 


VIDEO SNIMAK

Postoji velika šansa da Rusija sada poseduje adekvatan broj dronova Oriona za 24-časovni nadzor bojnog polja. Ove bespilotne letelice mogu da prodru duboko u ukrajinsku teritoriju, držeći se dalje od dometa ukrajinskog PVO sistema. Sa izdržljivošću od 24 sata i radnom visinom od oko 20.000 stopa, veoma su efikasni.

Konačno, ruski EKS Kupol sistem ranog upozorenja o lansiranju balističke rakete verovatno poseduje tehnološku snagu da otkrije lansiranje GMLRS rakete. Sistem Kupol trenutno se sastoji od 6 satelita Tundra stacioniranih u visoko eliptičnim orbitama Molnije i opremljenih ultra-osetljivim IRS senzorima.

Ova konstelacija, za koju se očekuje da će uskoro proširiti svoje redove sa 3 do 4 dodatna satelita, može se pohvaliti kapacitetom da izdrži 24-časovno praćenje lansiranja raketa, čime se obezbeđuje brz odgovor baterija.

Precizni mehanizmi pomoću kojih Rusija identifikuje lansiranja HIMARS GMLRS ostaju misterija. Međutim, kristalno je jasno da je sposobnost zemlje da otkrije ova lansiranja preciznija od bilo čega što bi WLR mogao da proizvede, i da će najverovatnije nastaviti da se poboljšava.


NIŠTA NIJE DOKAZANO BEZ SUMNjE

Uprkos tome, neke prepreke još uvek postoje u procesu neutralisanja napada na sistem HIMARS, o čemu svedoče i snimci iz kontrabaterijskog oružja.

Jedan veliki izazov leži u ograničenoj preciznosti kontrabaterijske vatre. Fuzija SATNAV-a i INS-a može dati preciznost od najviše 10 metara, što je neadekvatno za određene padavine HIMARS-a. Upotreba bojevih glava kasetne municije na raketama takođe ne garantuje njeno uništenje.

Za sigurno uništenje, uključivanje terminala za navođenje na raketama bilo bi ključno. Iako se ova sposobnost može manifestovati samo na duge staze, rastuća pretnja sa kojom se suočavaju američki HIMARS sistemi stacionirani iza ukrajinskih linija već deluje kao značajna provera njihove upotrebe.

Ako se glasine o uništavanju dva američka lansera HIMARS pokažu tačnim, to bi moglo signalizirati još jedan zlokobni znak moguće kapitulacije Ukrajine 2024.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024