RAT U UKRAJINI: Nastavljena ofanziva kod Kupjanska, VSU pravi novu "tvrđavu od grada"; Novo "vundervafe" Zelenskog (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

06. 01. 2024. u 07:27 >> 02:28

RAT u Ukrajini – 682. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Настављена офанзива код Купјанска, ВСУ прави нову тврђаву од града; Ново вундервафе Зеленског (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto AP

Novi masovni napad dronovima ruskih snaga na šest ukrajinskih regiona. Moskva tvrdi da je osujetila ukrajinski udar iznad Crnog mora. Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Kijevu. Vašington tvrdi da Moskva pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa.

Hronika ratnih dešavanja: Nastavljena ofanziva kod Kupjansk, VSU pravi novu "tvrđavu od grada"  (VIDEO/MAPA)

Nastavljeni su udari ruskih oružanih snaga na takozvane pozadinske ciljeve Ukrajine. Ovoga puta mete udara bile su energetska i vojna infrastruktura. Posebno su istaknuti udari na ciljeve na liniji fronta, na primer Kurahovsku termoelektranu. Istovremeno, eksplozije su zabeležene u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Hmeljničkoj i Nikolajevskoj oblasti. Međutim, trenutno nije moguće potvrditi konačan rezultat ovih udara.


Na Kupjanskom sektoru vode se intenzivne borbe u oblasti Ivanovke i na prilazima Sinkovki, gde su, prema nekim izveštajima, ruske trupe uspele da značajno poboljšaju svoju poziciju. U samom Kupjansku, uprkos pretpostavkama zapadnih analitičara o skorom jurišu na grad, vlada relativno mirna situacija. Ovde se grade skladišta municije, a na prostoru nekadašnjeg aerodroma u Sobolevki izvode se fortifikacioni radovi.

Ilustracija telegram rybar


Nastavlja se ofanziva ruskih trupa u pravcu Limana. Kao što je ranije napomenuto, glavni cilj na ovom delu fronta je eliminisanje mostobrana Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali reke Žerebec.

Foto MO Ru


Jedinice Oružanih snaga Rusije metodično probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Terni i Jampolovka. Prema snimcima koje je objavio VSU, zabeleženo je napredovanje ruskih trupa severno od Široke jaruge (Balka Žuravka). Do periferije sela ima još oko tri kilometra sa nekoliko šumskih pojaseva. Bez obzira na to, ukrajinske formacije pružaju otpor, kreću u kontranapade i udaraju po napredujućim jurišnim grupama Oružanih snaga Rusije.

Ako se Terni i Jampolovka oslobode, položaj VSU u oblasti Žuravke i Nevske jaruge biće znatno komplikovaniji, jer će jedinice Oružanih snaga Ukrajine morati da oslabe svoje prednje linije kako bi ojačale odbranu od napada sa južnog krila. Osim toga, neki ruski mediji izveštavaju o određenim uspesima ruskih trupa u oblasti šumarstva Serebrjanski. Međutim, ova informacija još nije potvrđena objektivnom kontrolom.

Na pravcu Soledara glavne borbe su se vodile u oblasti Hromova. Oružane snage Rusije su, uz vatrenu podršku, nastavile napredovanje u ovoj oblasti. Takođe, ruske trupe su uspele da steknu uporište u severnom delu Bogdanovke. Istovremeno, na južnom krilu Bahmuta vodile su se borbene borbe severozapadno od Klešćejevke i Andrejevke.

Na Donjeckom pravcu glavne borbe se i dalje vode u Avdejevskom sektoru. Istovremeno, ovde ostaje ista situacija: glavne borbe se vode na bokovima u uslovima visokog intenziteta granatiranja. Tokom protekla dva dana, ruske trupe su uspele da napreduju i ojačaju položaje na severnom krilu kod Petrovskog i duž šumskih plantaža prema Novobahmutovki. Bilo je i borbi na jugozapadnom sektoru fronta u oblasti Vodjanoje.

U sektoru Orehova linija fronta se nije promenila. Predstoje borbe kod Rabotina, gde su ruske trupe izvele jurišne operacije i zauzele nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine. VSU, koristeći loše vremenske uslove poput magle i kiše, koristeći artiljeriju, kasetnu municiju, a odnedavno i tenkove, pokušava da napadne položaje Oružanih snaga Rusije kod Verbovoga i severno od Novoprokopovke, ali bezuspešno. Istovremeno, ruske trupe u ovom pravcu imaju problema sa kontrabaterijskim komunikacijama i elektronskim ratovanjem.

Situacija na Hersonskom pravcu se nije promenila. U Krinkima se nastavljaju stalne borbe, a ima i nepotvrđenih informacija o napredovanju ruskih trupa na ostrvima. Prelazak leve obale Dnjepra ostaje značajan problem za ukrajinske oružane snage: neke jedinice VSU, trpeći velike gubitke, pokušavaju da se povuku sa okupiranih teritorija. Istovremeno, saopšteno je o mogućim planovima ukrajinske komande da izvrši veliki transfer snaga na levu obalu kako bi zadržala kontrolu postojećeg mostobrana. Međutim, ovu opciju ne treba isključiti, posebno imajući u vidu prethodne rizične akcije VSU u ovom pravcu.

Vazdušna uzbuna i eksplozije u Dnjepropetrovsku

Eksplozije su se dogodile u Dnjepropetrovsku (koji su ga ukrajinske vlasti preimenovale u Dnjepar), javio je ukrajinski TV kanal „Obщestvennoe“.

-U Dnjepru se čuju zvuci eksplozija, navodi se u poruci na Telegram kanalu TV kanala.

Ranije je u Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušni napad.

Zelenski: Dronovima jačamo vojsku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je danas da ukrajinske vlasti pripremaju nove oblike saradnje sa partnerima u cilju jačanja vojnih kapaciteta sa bespilotnim letelicama.

-Planiramo sledeće nedelje značajne međunarodne susrete i nove forme saradnje sa partnerima, posebno u pogledu dronova, u pogledu jačanja naših sposobnosti u upotrebi bespilotnih letelica i u suzbijanju ruskih bespilotnih letelica, kao i u jačanju sposobnosti radio-elektronskog ratovanja", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Foto: ssb.gov.tr

Zelenski je rekao da je danas održao mnogo sastanaka, uključujući i sastanak o bezbednosnim garancijama, što je, prema njegovim rečima, jedan od ključnih prioriteta ukrajinske vlade.

Predsednik Ukrajine je istakao da je u toku značajan bilateralni rad sa partnerima.

-Danas smo utvrdili koje rezultate bi trebalo da postignemo u bliskoj budućnosti, rekao je Zelenski.

 

Oboren još jedan Kinžal?

Tim za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava mobilnog spasilačkog centra iz Ukrajinske državne službe za vanredne situacije (DSNS) radio je u kijevskom okrugu Ševčenkovski na neutralisanju bojeve glave rakete H-47M2, koja je navodno oborena 2. januara.

-Rad sa raznim vrstama municije, projektila i improvizovanih eksplozivnih naprava je rutinski zadatak za inženjere DSNS, koji to rade radi bezbednosti ukrajinskog naroda, saopštila je ukrajinska hitna služba uz priložene fotografije za koje tvrde da je projektil Kinžal.

Foto DSNS

Novo rusko naoružanje

Raketne snage i artiljerija ruske vojske aktivno se dopunjuju najnovijim vrstama naoružanja i vojne opreme, što pokazuje i jedan od poslednjih snimaka Ministarstva odbrane Rusije.

Raketne formacije dobijaju višestruke raketne sisteme porodice "tornado", velikog i srednjeg kalibra (300 mm tornado-s i 122 mm tornado-g).

Foto printskrin tvzvezda.ru

Ruski udari po ukrajinskim skladištima municije i goriva (VIDEO)

Ruska vojska uništava baze sa opremom i municijom oružanih snaga Ukrajine sa snažnim udarima

Kadrovi udara raketa na mestu raspoređivanja VSU i skladišta municije u pravcu Avdejevskog na teritoriji "Centralni" rudnika u Mirnogradu. Posle lezije dolazi do sekundarne detonacije BK.

Nakon drugog videa, raketni udarom su pogođene zalihe oružanih snaga Ukrajine u smeru Hersona. Uništeno je skladište goriva u gradu Snigirevka. Takođe se primećuje i sekundarna detonacija.

Oboreno 6 ukrajinskih raketa Neptun

Ruske PVO snage oborile su iznad severozapadnog dela Crnog mora šest ukrajinskih protivbrodskih raketa „neptun“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Neptun, Foto MO. UKR


Napad je izveden u 17 sati po lokalnom vremenu, a mete su bili objekti koji su se nalazili na teritoriji Ruske Federacije.

-Uočeno je šest vazdušnih meta i sve su oborene, dodaje se u saopštenju.

 

Vazdušni cilj oboren na prilazu Belgorodu

Na prilazu Belgorodu oboren je vazdušni cilj, rekao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

- U Belgorodskoj oblasti sistem PVO je oborio jednu vazdušnu metu na prilazu grad - napisao je on.

Guverner je pojasnio da, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava i razaranja.

Američki obaveštajac: Odesa, Harkov, Nikolajev i Dnjepropetrovsk biće deo Rusije

Po završetku sukoba u Ukrajini Odesa, Harkov, Nikolajev i Dnjepropetrovsk će ući u sastav Rusije, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Pretpostavka je da će sve biti završeno u septembru - rekao je on.

Više o tome OVDE.​

Moskva: Ukrajinska vojska samo na donjeckom pravcu izgubila 190 vojnika

Ruska vojska odbila je dva napada ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu a protivnik je izgubio više od 190 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na redovnom brifingu za novinare.

Kako je navedeno, ruske snage su na zaporoškom pravcu nanele poraz trima ukrajinskim brigadama, koje su ostale bez 25 vojnika i tenka.

Ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-8 u Hersonskoj oblasti kod mesta Tjaginka, dok je u LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uniptila 29 ukrajinskih bespilotnih letelica. Četiri ukrajinske rakete presretnute su u poslednja 24 sata.

Na južnodonjeckom pravcu ruske jedinice su porazile ukrajinsku brigadu kod Novomihajlovke, a protivnik je izgubio 90 vojnika, dok su na kupjanskom pravcu odbijena četiri napada a ukrajinska vojska izgubila 80 vojnika.

Na krasnolimanskom pravcu protivnička vojska izgubila je 100 vojnika.

Ruska vojska je u DNR dronovima uništila komandni punkt operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske „Donjeck“.

Donjeck gađan kasetnom municijom

Ukrajinske snage gađale su Donjeck kasetnom municijom, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru ta koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine

Rusija traži sednicu SB UN

Rusija je tražila da 22. januara bude održana sednica SB UN o isporukama oružja Kijevu, rekao je za Sputnjik izvor u Savetu bezbednosti.

Veliki gubici Kijeva kod Kleščejevke

Ukrajinske snage su u oblasti oko mesta Bogdanovka, Kurdjumovka i Kleščejevka izgubili 280 vojnika i višecevni bacač raketa "vampir", izjavio je načelnik pres centra grupe "Jug" Vadim Astafjev.

MO Rusije: Presretnute četiri ukrajinske rakete iznad Krima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinske rakete iznad poluostrva Krim. Rakete su uništene oko 0:30 po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks. Od kada je počela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

Optužbe Zapada

Vazduhoplovne snage Ukrajine saopštile su da su oborile 21 od 29 ruskih dronova čije su mete bile u šest regiona od juga ka zapadu zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi PVO uništili ukrajinsku protivbrodsku raketu "neptun" iznad severozapadnog dela Crnog mora.

SAD i Velika Britanija optužile su Rusiju da u ratu koristi severnokrejske balističke rakete.

Vašington je takođe naveo da Rusija pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa.

Nemačka je poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!