RAT U UKRAJINI: Belgorod opet na udaru (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 01. 2024. u 07:53 >> 00:41

RAT u Ukrajini 680. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Белгород опет на удару (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Nastavljaju se intenzivne borbe oko Kupjanska, a ruska vojska uspešno je sprečila napad ukrajinskih jedinica. Američki mediji pišu da su veliki gubici kada je reč o tehnici u Ukrajini ugrozili reputaciju zapadnog vojnoindustrijskog kompleksa.

Belgorod opet na udaru


Belgorod je i večeras bio meta napada ukrajinskih snaga, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Tom prilikom oboreno je 10 raketa „oljha“.

Kako je pojasnio gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, dve osobe su povređene.

Usled eksplozije granate u blizini višespratnice, polomljeni su prozori na nekoliko stanova i oštećeno više od 30 automobila.

 

Uzbuna u Belgorodu: Opasnost od raketnih udara

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je u Belgorodu ispaljena sirena za upozorenje o raketama.

-Ako ste kod kuće, ne prilazite prozorima. Sklonite se u sobe bez prozora sa čvrstim zidovima (hodnik, kupatilo, toalet, ostava)“, napisao je on na Telegramu.

Guverner je pozvao one na ulici da odu u sklonište ili drugo bezbedno mesto.

Ranije je objavljeno da je devojčica zadobila ranu od gelera u selu Soloti u Valujskom okrugu Belgorodske oblasti.

General Zalužnij poslanicima: Ajte i vi na na front, nemam skim da se ratujem

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni predložio je poslanicima Vrhovne rade Ukrajine da sami idu na front ako je nemoguće sprovesti dodatnu mobilizaciju, piše ukrajinski portal New Voiceso, pozivajući se na poslanika koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Profimedia

-Zalužni je rekao: potrebni su mi ljudi. S kim da ratujem? Ili da tražim ljude po svetu ili idite vi i ratujte ako ne obezbedite mobilizaciju, rekao je poslanik na koji se ukrajinski portal poziva.

 

Uzbuna u delu Ukrajine

U Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast odjeknule su eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.

 

 

Kirbi: SAD nema više para za Kijev

Američki zvaničnici trenutno nemaju sredstava da pomognu Ukrajini, ali očekuju da će je saveznici i dalje podržavati, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare.

Foto Tanjug/AP

 

Miler: Podržavaćemo Ukrajinu

Sjedinjene Države će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, ali ne nužno na nivou 2022. i 2023. godine, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Oboren ukrajinski dron iznad Crnog mora

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

4 januara oko 20.40 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi PVO su oborili ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju.

Foto: ssb.gov.tr

Ruski PVO oborio S-200 raketu iznad Lipecka

Dežurne snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinsku raketu S-200, koja je pretvorena za gađanje u kopnenih ciljeva, iznad regiona Lipecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Večeras je sprečen pokušaj terorističkog napada pomoću protivvazdušne rakete S-200 pretvorene za gađanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

Foto: printskrin

-Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinski projektil nad teritorijom Lipecke oblasti, pojasnilo je rusko Ministarstvo.

Nemci tvrde: Obaranje H-32 nemoguća misija za VSU

Ukrajinska protivvazdušna odbrana, uključujući zapadni sistem "Patriot", nije uspela da obori nijednu krstareću raketu H-32 tokom intenzivnih ruskih napada, javio je dopisnik Velta Gvido Šmidtke.

Kinžali uništili dva voda PVO diviziona NASAMS

Nedavni napadi aerobalističkih raketa H-47M2 Kinžal doveli su do toga da su ukrajinske oružane snage izgubile najmanje dva voda diviziona protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS. To javljaju poljski izvori svesni situacije u ukrajinskim oružanim snagama.

Oružane snage Rusije podvrgle su vojne objekte u Ukrajini velikim napadima raketama Kinžal. Kao rezultat toga, pričinjena je ozbiljna šteta vojnoj opremi diviziona protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS, koji su Oružane snage Ukrajine primile iz zapadnih zemalja.

Sistem PVO NASAMS je mobilni protivvazdušni raketni sistem proizveden u Norveškoj i namenjen uništavanju manevarskih aerodinamičkih ciljeva. Radi na malim i srednjim visinama. Uz njegovu pomoć mogu se uništiti protivničke bespilotne letelice, balističke rakete, helikopteri i avioni, krstareće rakete i drugi ciljevi u vazdušnom prostoru.

VSU: napadnatu jedinica u blizini Jevpatorije na Krimu

Ukrajina je izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu, saopštio je danas komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

-Hvala pilotima vazduhoplovnih snaga i svima koji su planirali operacija za savršen borbeni rad, napisao je Oleščuk na svom Telegram kanalu, pozivajucći se na snimak ekrana iz lokalnih medija, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske snage oborile 10 ukrajinskih raketa iznad Krima, kao i da su sprečile napad ukrajinskih trupa na objekte ruske vojske na tom poluostrvu.

U Sevastopolju i na Krimu proglašen je žuti nivo opasnosti od terorizma.

Francuski general: Rusija je superiornija u vazduhu od VSU

Rusija je vojno superiornija u vazduhu u odnosu na Ukrajinu, izjavio je bivši šef francuske službe za vazduhoplovnu bezbednost general Bruno Klermon.

Foto MoD Ru

 

Ukrajinski general: Mormao manje da pričamo

Ruske trupe znaju lokacije objekata kritične infrastrukture i vojne industrije Ukrajine zbog nemara ukrajinskih političara, izjavio je general u penziji Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos.

Foto: Printskrin

 

Ruski PVO oborio 10 raketa: Odbijen napad na Krim

Dežurne ruske snage PVO zaustavile su teroristički napad koji je Kijev pokušao da izvede na rusku teritoriju, a iznad Krima je oboreno deset projektila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-4. januara ove godine, oko 17.20 po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad vazdušnim navođenim projektilima na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u poruci.

Foto: EPA

Deset ukrajinskih projektila je uništeno iznad poluostrva Krim od strane dežurnih sistema PVO, pojasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Bivši britanski špijun: Rusija neće prihvatiti predlog SAD

Rusija neće prihvatiti predlog SAD o fiksiranju granica i zamrznutom konfliktu u Ukrajini jer shvata da za to vreme zapadni saveznici Ukrajine mogu da ponovo naoružaju Ukrajinu, rekao je bivši britanski diplomata i nekadašnji saradnik MI6 Alister Kruk u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

Foto Tanjug/AP

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici, oborene rakete HIMARS

Ruske snage uništile su na kupjanskom pravcu ukrajinsko borbeno vozilo VBR „oljha“ i tri vozila „vampir“. Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu do 100 vojnika;

Gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose do 170 vojnika;

U Harkovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije ukrajinske vojske;Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika, dva borbena vozila pešadije i tri oklopna vozila;

PVO sistemi ruskih snaga uništili su tri rakete „hajmars“ i 37 ukrajinskih dronova;

Na krasnolimanskom pravcu u oblasti Červone Dibrove ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske, u napadu je poginulo i ranjeno do 120 ukrajinskih vojnika;

Na hersonskom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana ubile do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.

 

 

Istrošeni arsenali ukrajinske vojske

Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni, oni koriste to što imaju i ne obavezno ono što je najbolje za uništavanje ciljeva, piše španski list „Pais“ pozivajući se na jednog ukrajinskog vojnika.

Mlađi vodnik 47. mehanizovane brigade ukrajinske brigade, Aleksandar, rekao je za španski dnevnik da i njegova jedinica, kao i mnoge druge, osećaju deficit municije.

"Izgubili smo veru u pobedu Ukrajine"

Sjedinjene Američke Države potpuno su izgubile veru u pobedu Ukrajine, pa guraju Kijev da pregovara sa Moskvom, rekao je bivši savetnik američkog predsednika Ronalda Regana Dag Bendou.

Više o tome OVDE.

Rusi dobili nove modernizovane tenkove

Modernizovani tenkovi T-80BVM prvi put su ušli u jedinice Oružanih snaga Rusije na zaporoškom pravcu, saopštio je novinarima komandant tenkovske jedinice ruskih snaga.

Više o tome OVDE.

"Nemamo plan B"

U slučaju deficita vojne pomoći sa Zapada, Kijev nema plan B, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba za Si-En-En.

- Nemamo plan B. Sigurni smo u plan A - rekao je on.

Forbs: Gde su "abramsi"?

Časopis „Forbs“ piše da se tenkovi „abrams“, otkako su stigli u Ukrajinu, nigde ne mogu videti.

- Prošlo je dva meseca otkako su nekadašnji američki tenkovi M-1 stigli u Ukrajinu i dva meseca otkako nismo videli nikakav dokaz o njihovom postojanju - navodi se u članku.

Kako se navodi, nejasno je šta Kijev sa njima radi i kojoj brigadi su predati.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bela kuća je ranije potvrdila da je prva partija ovih tenkova isporučena Ukrajini i da Amerika namerava da ukupno da Kijevu 31 tenk.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov priznao je ranije da američki tenkovi neće dugo opstati na frontu.

Britanski pukovnik: NATO bi mogao poslati trupe u Ukrajinu

Ukoliko se Ukrajina suoči sa velikim problemima na frontu, NATO bi mogao da pošalje snage na teritoriju te zemlje, smatra britanski pukovnik u ostavci Hemiš de Breton-Gordon.

Foto: Profimedia

Ukoliko Ukrajini ne bi dobro išlo, kako je rekao, Alijansa bi mogla da uđe u rat sa Rusijom u narednih nekoliko godina.

Uništeni dronovi na kupjanskom pravcu

Pripadnici grupe „Zapad“ ruske vojske su uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ uništili ukrajinske dronove na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Srozana reputacija zapadnog oružja

Gubici tehnike u Ukrajini ugrozili su reputaciju zapadnog vojnoindustrijskog kompleksa, piše američki časopis „Militari voč“.

Novinari su čak to uvrstili na listu 10 najvažnijih događaja 2023. na vojnom planu.

- S obzirom na to da je zapadna tehnika decenijama reklamirana kao vodeća u svetu po svojim karakteristikama, posledice sukoba u Ukrajini mogu da potkopaju reputaciju zapadnog vojnoindustrijskog kompleksa - navodi se u članku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024