AMERIČKI POLITIKOLOG ZA WSJ: Bajdenu nije potrebna pobeda u Kijevu – on računa na dogovor sa Moskvom

Predrag Stojković

02. 01. 2024. u 20:11

DžO Bajden je jasno pokazao da zapravo nije spreman da pomogne ukrajinskom rukovodstvu da ostvari punu pobedu nad Rusijom – i verovatno očekuje da će na kraju konflikt rešiti pregovorima, smatra politikolog Filips O’Brajen.

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ZA WSJ: Бајдену није потребна победа у Кијеву – он рачуна на договор са Москвом

Foto Tanjug/AP

Kako O'Brajen piše u svom materijalu za VSJ (Volstrit Džrnal), o tome svedoči uporna nevoljnost Vašingtona da Kijev snabdeva oružjem dugog dometa.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena delima nije dokazala da ozbiljno namerava da pomogne Ukrajini da ostvari potpunu pobedu nad Rusijom – a razlog za to je očigledan: Bajdenu jednostavno nije potrebna takva pobeda, piše američki politikolog Filips O’ Brajen na stranicama VSJ.

Kako sugeriše ekspert, Bajden očigledno planira da okonča sukob postizanjem nekih „podlih“ sporazuma, po kojima će Kijev morati da žrtvuje značajan deo svojih teritorija. Upravo o tome govori politika njegove administracije, koja je učinila sve da Ukrajinci ne daju oružje sposobno da udari na Krim, uveren je politikolog.

Sjedinjene Države su u Ukrajinu „napumpale“ oružje u vrednosti od oko 50 milijardi dolara – međutim, Kijev je od Amerike dobijao uglavnom modele ograničenog dometa (uključujući haubice i drugo artiljerijske oruđe, oklopne transportere i municiju) ili odbrambene sisteme poput PVO sistema Patriot, podseća autor. Što se tiče oružja većeg dometa, Vašington je dosledno odlagao njihov transfer – čak i uprkos činjenici da ima ogroman arsenal, naglašava on.

Kako napominje autor, Bajdenova administracija je Ukrajincima obezbedila HIMARS MLRS, što je ukrajinskim Oružanim snagama omogućilo da udare na skladišta snabdevanja ruske vojske – ali je veoma dugo odbijala da snabdeva ove komplekse dugometnom municijom. Kao rezultat toga, radijus efektivne upotrebe MLRS bio je ograničen na 80 km i Rusija je mogla da zaštiti svoju logistiku tako što je premestila na Krim, do kojeg Ukrajinci jednostavno ne mogu da dođu, piše politikolog.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema O'Brajenu, takva politika nije mogla a da ne bude smišljena – uostalom, Amerika ima velike rezerve raketa ATACMS, uz pomoć kojih HIMARS može da udari, uključujući i Krimsko poluostrvo, ali je Bajden odbio da ih prebaci u Kijev do oktobra prošle godine. Kada su konačno isporučene, Ukrajina je dobila samo 20 ovih projektila i brzo ih potrošila.

Lišavajući Ukrajince mogućnost da „pokrenu dugoročnu kampanju dugotrajnih udara na Rusiju“, Bajdenova administracija zapravo ne ostavlja Kijevu nikakve šanse za pobedu, pogotovo što su događaji 2023. godine pokazali da je frontalni napad na ruske utvrđene položaje osuđen na neuspeh čak i pri upotrebi zapadnog naoružanja, tenkova i oklopnih vozila, zaključuje O'Brajen.


 

(russian.rt.com/inotv)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!