PUTINOVA ODMAZDA, VELIKI NAPAD NA UKRAJINU U TOKU: Eksplozije širom zemlje, Poljska digla F-16 (VIDEO)

Novosti online

02. 01. 2024. u 14:13

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su četiri osobe poginule, a najmanje 92 povređene u ruskom napadu raketama i dronovima na Ukrajinu.

ПУТИНОВА ОДМАЗДА, ВЕЛИКИ НАПАД НА УКРАЈИНУ У ТОКУ: Експлозије широм земље, Пољска дигла Ф-16 (ВИДЕО)

Foto: Vladimir Zelenski/Iks

On je rekao da je Rusija od 31. decembra lansirala oko 170 jurišnih dronova Šahed i desetine različitih projektila na Ukrajinu.

- Već treći dan naši PVO rade neverovatan posao. Zahvaljujem svim partnerima koji pomažu u jačanju našeg vazdušnog štita. Očigledno je da pomaže u spasavnju stotina života svaki dan i svaku noć, koje bi odneo ruski teror da nije bilo Patriota i drugih odbrambenih sastava - napisao je Zelenski na Telegramu.

Brifing ruskog ministarstva odbrane

Ruske snage izvele su napada na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koji su proizvodili bespilotne letelice i rakete i vršile remont vojne tehnike u Kijevu i njegovom predgrađu, ciljevi su pogođeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov na svom redovnom brifingu.

Takođe su uništena skladišta raketa, municije i avionske municije koje Kijevu isporučuju Zapadne zemlje.

On je dodao da su ukrajinske snage u protekla 24 časa na krasnolimanskom pravcu izgubile do 90 vojnika. Uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, 12 automobila i haubica D-30.

Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana presreli 11 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „oljha“ i uništili 34 ukrajinske bespilotne letelice.

Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su šest napada, a ukrajinska vojska izgubila je 115 vojnika, a uništena su tri tenka, devet automobila, artiljerijski sistem M777 i haubica D-30.

Foto: Shutterstock/Jutjub/Dmitriy R/Vikipedija/Ilustracija

Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.

U protivbaterijskoj borbi uništena su dva artiljerijska sistema M777, tri samohodna artiljerijska oruđa: dva M109 „paladin“ američke proizvodnje i jedno „krab“ poljske proizvodnje, kao i samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i oruđe D-20.

Ruske snage su na donjeckom pravcu odbile jedan napad kod naselja Artjomovsko. U borbama je poginulo i ranjeno do 300 ukrajinskih vojnika, a uništeni su tri tenka, borbeno vozilo pešadije, tri kamioneta i 19 automobila.

Tokom protivbaterijske borbe uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“ američke proizvodnje, samohodna haubica „akacija“, dve haubice „hijacint B“, oruđe D-20, haubica D-30, vučna haubica M199 američke proizvodnje i protivtenkovski top „rapira“.

U Lisovki i Želanom u DNR ruske snage uništile su skladišta municije dve ukrajinske brigade.

Na zaporoškom pravcu poginulo je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila, dve haubice D-30 i jedna D-20.

Na hersonskom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 20 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila i haubica D-30.

Poljska digla borbene F16-ice

Poljska je objavila da su dva para njihovih borbenih aviona F-16 i saveznički vazdušni tanker na nebu usred najnovijeg talasa ruskih napada na Ukrajinu.

Poljska je potom saopštila da su se vojni avioni koji štite njen vazdušni prostor vratili u bazu nakon što se smanjio stepen pretnje u vezi s ruskim udarima na Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

- Zbog smanjenog stepena opasnosti prekinuto je dežurstvo poljskih i savezničkih aviona u našem vazdušnom prostoru. Resursi su se vratili u svoje baze i standardne operativne aktivnosti - navelo je operativno zapovedništvo poljske vojske na Tviteru.

Podsetimo, ruski projektil prošlog petka ušao je u poljski vazdušni prostor na tri minuta, pre nego što je ponovo prešao u Ukrajinu. Poljske vlasti nisu objavile dodatne informacije.

Rusija je jutros raketama napala ukrajinske gradove Kijev i Harkov, objavile su uprave ta dva grada, nakon što je Moskva najavila odmazdu za prošlonedeljni ukrajinski napad na Belgorod. Raketni napad na Kijev usledio je nakon napada dronom nekoliko sati ranije. Rusi su navodno lansirali projektile Kindžale.

Više od 10 eksplozija odeknulo je u ukrajinskom glavnom gradu, potresajući zgrade u središtu. Gradska vojna uprava izvestila je da su delovi oborenih raketa pali u nekoliko okruga, uključujući i na stambene zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024