KIJEV BESPOMOĆAN AKO SE AMERIKA POVUČE: Prognoze Poljske nisu optimistične, Zelenskom se ovo neće svideti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 12. 2023. u 09:58

POSLEDNjA poseta Vladimira Zelenskog Vašingtonu je pokazala da Kijev više ne može da bude siguran da će dobiti američku pomoć, a odsustvo pomoći će automatski završiti konflikt i Moskva će pobediti, izjavio je poljski general Mečislav Gocul portalu „Interia“.

КИЈЕВ БЕСПОМОЋАН АКО СЕ АМЕРИКА ПОВУЧЕ: Прогнозе Пољске нису оптимистичне, Зеленском се ово неће свидети

Foto: Tanjug/AP

Njegov kolega Roman Poljko smatra da će Zapad, kada sazna da veliki deo pomoći odlazi u ruke korumpiranih vojnih oligarha, odmah prekinuti isporuku, dok general Stanislav Kozej navodi da su Ukrajinci morali da čekaju zapadnu tehniku veoma dugo, a da su Rusi to pametno iskoristili kako bi organizovali jaku odbranu.

Portal podvlači da paket vojne pomoći koji je Ukrajina dobila u vrednosti od 200 miliona dolara, iako je računala na milijardu, nije dovoljan i da je poslednja poseta ukrajinskog predsednika Vašingtonu pokazala da Kijev ne može da bude siguran da će dobiti američku pomoć. Međutim, poljski generali ne veruju da će SAD u potpunosti prestati da Ukrajini pružaju pomoć.

- Tamo je unutrašnja borba oko migranata. Verujem da SAD pokreću paket mera koje promoviše Džozef Bajden. Političari su svesni za šta se Ukrajina bori. Štaviše, ovde se radi o velikim interesima i ne znam može li administracija Džozefa Bajdena da ubedi Amerikance da podrže Ukrajinu - rekao je Gocul.

General Poljko je objasnio da ni tehnološki ni tehnički resursi Rusije u narednih pet godina neće biti na takvom nivou da bi mogla da priušti da uđe u bilo kakav sukob sa NATO-om. Smatra da Severnoatlantska alijansa ima prednost u ovim oblastima, ne samo kvantitativnu, već i kvalitativnu.

Kozej upozorava da će se, u slučaju da Rusija ove ili sledeće godine izađe kao pobednik, ruska vojska naći na reci Bug. Ističe da će se tako povećati mogućnost pretnje za NATO zemlje, uključujući i Poljsku i zaključuje da američki novac nije jedini uslov da Ukrajina nastavi da se bori, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)