SRĐA TRIFKOVIĆ O DVA UKRAJINSKA SCENARIJA ZA 2024. GODINU: Postoji opasnost da Zapad jako eskalira sukob

Novosti online

28. 12. 2023. u 15:40

IZGLEDI za okončanje rata u Ukrajini u 2024. godini su 50 posto.

СРЂА ТРИФКОВИЋ О ДВА УКРАЈИНСКА СЦЕНАРИЈА ЗА 2024. ГОДИНУ: Постоји опасност да Запад јако ескалира сукоб

Foto: EPA/Balkan info printskrin/Ilustracija

Ključno je pitanje da li će Rusija opet prihvatiti neki truli diplomatski sporazum, poput Minska jedan i Minska dva. Nadam se da sada već imaju dovoljno iskustva sa svojim zapadnim tzv. partnerima da budu svesni da bi bilo kakvi pregovori u ovom času imali samo za cilj da spreče poraz ukrajinskih oružanih snaga koje je sada na pomolu.

Ovo je rekao dr Srđa Trifković, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, istoričar, pisac i spoljnopolitički komentator na javnoj tribini „Ishod rata u Ukrajini: ključ sudbine sveta“ koja je održana u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

- S druge strane, ako iscrpljena i nedovoljno snabdevena ukrajinska vojska, koja sada poziva pod oružje poslednje rezerve regruta, bude potučena do kraja i Rusi budu izgledno na putu ka Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj granici, postoji i opasnost da Zapad opasno eskalira sukob, jer bi to bio težak udarac koji bi predstavljao možda i početak kraja samog NATO saveza - istakao je Trifković.

On je dodao da treća i možda najgora varijanta za sve bi bila da se ova sitaucija ponovo otegne.

- I da ponovo dođe do potpuno statičnih linija razdvajanja i do situacije gde defakto imamo jedan konflikt kome se kraj uopšte ne nazire ni na vojnom, ni na diplomatskom planu - naveo je Trifković, prenosi Radio Trebinje.

Javnu tribinu su organizovali Udruženje „Hercegovac“ iz Trebinja, u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić