FINSKA ĆE BITI PRVA ŽRTVA AKO ZARATE RUSIJA I NATO: Uljanov upozorava na posledice opasnog sukoba velikih sila

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 12. 2023. u 07:31

MOSKVA ne vidi nikakvu korist za Finsku od ulaska u NATO, jer će u slučaju vojne eskalacije između Rusije i alijanse, ta zemlja prva stradati, rekao je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov u intervjuu za RIA Novosti.

ФИНСКА ЋЕ БИТИ ПРВА ЖРТВА АКО ЗАРАТЕ РУСИЈА И НАТО: Уљанов упозорава на последице опасног сукоба великих сила

Foto: EPA

Moskva je, prema rečima Uljanova, na svog suseda tradicionalno gledala kao na "neutralnu i, uopšte, prijateljsku zemlju" sa kojom ima dobrosusedske odnose. Međutim, kaže, ulazak Finske u NATO podstakao je Rusiju da preduzme određene korake, a pre svega da ponovo uspostavi Lenjingradski i Moskovski vojni okrug, prenosi Tanjug. 

- Odnosno, uvek će biti uzvratnih mera. Samo ne razumem kakve koristi Finska ima od ovoga. Živeli smo u miru i odjednom smo se našli između Rusije i NATO, kao sastavnog dela alijanse, ali oni su nam susedi, i ne daj Bože ako dođe do pogoršanja, onda će prva stradati sama Finska. Ja to zaista ne bih želeo, naravno - rekao je Uljanov.

Diplomata je takođe podsetio da su Sjedinjene Američke Države i Finska potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će američka vojska imati pristup vojnim objektima na teritoriji svog saveznika.

- Ovo je već ozbiljan izazov - naglasio je Uljanov.

Finska je postala članica NATO-a 4. aprila ove godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje. Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala alijanse na svojoj granici, kao i da će preduzeti neophodne mere za sporne odluke Helsinkija.

BONUS VIDEO:

KOLONA NA PANČEVCU: Pogledajte i zašto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!